Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ralf Rangnick je nový tréner Manchestru United

Hráč Manchesteru United Harry Maguire (uprostred) oslavuje so spoluhráčom Axelom Tuanzebem (vľavo) úvodný gól do bránky Sheffieldu vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Manchester United - Sheffield United v Manchesteri 27. januára 2021. Foto: TASR/AP

V trénerskej funkcii nahradil Oleho Gunnara Solskjaera.

Futbal 29. novembra (TASR) - Nemec Ralf Rangnick je nový tréner futbalistov Manchestru United. Anglický klub sa s ním dohodol na zmluve do konca prebiehajúcej sezóny, potom by mal ďalšie dva roky pracovať v klube ako poradca a konzultant. V trénerskej funkcii nahradil Oleho Gunnara Solskjaera.

"Rangnick bol kandidátom číslo jeden na post dočasného trénera pre jeho neoceniteľné vodcovské schopnosti a takmer štyri desaťročia skúseností v oblasti manažmentu a trénerstva," uviedol riaditeľ Manchestru United John Murtough po vymenovaní 63-ročného nemeckého kormidelníka do funkcie. Ten ešte čaká na udelenie pracovných víz.

Rangnick bol doteraz šéfom športového a rozvojového oddelenia v ruskom klube Lokomotiv Moskva. Trénersky naposledy viedol RB Lipsko do roku 2019. Predtým pôsobil aj v Stuttgarte, Hannoveri, Schalke a Hoffenheime. Solskjaera vedenie Manchestru United prepustilo 21. novembra po ligovej prehre 1:4 s Watfordom. Tím potom dočasne viedol v tréningoch a dvoch stretnutiach asistent Michael Carrick.

"Som nadšený, že prichádzam do Manchestru United a zameriam sa na to, aby táto sezóna bola pre klub úspešná. Káder je plný talentu a vytvára skvelú rovnováhu medzi mladosťou a skúsenosťou. Všetko moje úsilie počas nasledujúcich šiestich mesiacov bude zamerané na to, aby som pomohol hráčom naplniť svoj potenciál. Teším sa potom aj na podporu klubu z dlhodobého hľadiska na báze poradenstva," uviedol Rangnick.

Doteraz nikdy nepôsobil v anglickom futbale, no vedenie United verí, že po úspechu Nemcov Jürgena Kloppa v Liverpoole a Thomasa Tuchela v Chelsea sa aj on dokáže na ostrovoch rýchlo adaptovať a posunie klub smerom hore v Premier League. "Červeným diablom" patrí až ôsma priečka a na vedúcu Chelsea strácajú už po trinástich kolách dvanásť bodov. Najbližšie ich čaká vo štvrtok domáci šláger s Arsenalom, ak si Rangnick dovtedy nestihne vybaviť víza, tímu bude viesť opäť Carrick.

"Vitaj v najlepšom futbalovom klube na svete Ralf Rangnick," napísal na twitter bývalý obranca Manchestru Gary Neville. "Klub potrebuje prestavbu, DNA United tu chýba už roky. Momentálne pre mňa nie je na svete lepší človek, ktorý by to mohol dokázať. Má skúsenosti a pochopenie a pozná detaily budovania nielen tímu, ale aj klubu od základov," uviedol bývalý stopér Rio Ferdinand.

Podľa britských médií je hlavný favorit na nového trénera, keď Rangnick v lete vo funkcii skončí, kouč Paríža Saint-Germain Mauricio Pochettino.