Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Ramsay povolal mladíkov, najskúsenejší Grman: Verím, že si to užijeme

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas tlačovej konferencie pred začiatkom reprezentačného zrazu pred prípravnými zápasmi s Nemeckom 6. februára 2023 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Pre kormidelníka slovenského tímu pôjde o návrat do Košíc po takmer štyroch rokoch. Slovenský tím viedol počas MS 2019 v atmosfére, ktorú považuje za jednu z najlepších v živote.

Košice 6. februára (TASR) - Jeden z historicky najmladších tímov privítali tréneri slovenskej hokejovej reprezentácie na pondelňajšom zraze v Košiciach. Nechýbalo na ňom ani šesť reprezentačných debutantov, ktorí zažijú premiéru v prípravnom dvojzápase s Nemeckom (8. a 9. februára). "Nejde nám o to, aby sme postavili čo najmladší tím, ale aby sme postavili mladý tím, ktorý bude konkurencieschopný a aby mal kvalitu," povedal Peter Frühauf, asistent trénera Craiga Ramsayho.

"Pravdepodobne je to najmladší tím, aký som mal v slovenskej reprezentácii. Pre všetkých je to veľká príležitosť ukázať sa a nabrať nové skúsenosti. Je to ďalšia akcia, na ktorej pokračujeme v dlhodobej filozofii zapájania mladých hráčov, ktorí však musia mať aj výkonnosť," poznamenal Ramsay.

Pre kormidelníka slovenského tímu pôjde o návrat do Košíc po takmer štyroch rokoch. Slovenský tím viedol počas MS 2019 v atmosfére, ktorú považuje za jednu z najlepších v živote. "Fanúšikovia boli úžasní, veľmi rád na to spomína. Atmosféra bola porovnateľná s bojmi o Stanleyho pohár. Veľmi sa teším na ďalšie zážitky v Steel aréne, ale aj na to, čo nás čaká v Michalovciach. Verím, že si to užijú diváci, ale aj hráči, pre ktorých to bude zase niečo nové," uviedol Ramsay.

Najstarším a zároveň aj najskúsenejším je obranca Mário Grman, ktorý v apríli oslávi 26. narodeniny. V reprezentačnom drese doteraz odohral 56 zápasov: "Budem sa snažiť posunúť chalanom skúsenosti, ktoré už mám a dúfam, že si to užijeme. Prvýkrát som v takejto pozícii, takže verím, že si konečne zahrám bago," povedal s úsmevom.

Tréneri skladali reprezentačný tím s výhľadom do budúcnosti. Divákov chcú potešiť dobrou hrou a víťazstvami, ale priority týždňového kempu v Košiciach sú iné. "Chceme zvíťaziť v každom zápase, ale toto je časť sezóny, keď výsledky nie sú primárny cieľ. Sme tu na to, aby sme našli nových chalanov pre reprezentáciu a aby si všetci osvojili trénerov systém. Určite chceme hľadať hráčov, ktorí nám typologicky budú pasovať na majstrovstvá sveta," uviedol Frühauf.

V úvode tréningového kempu ešte nebolo známe meno kapitána, ktorý povedie tím v dvojzápase s Nemeckom. "Určíme ho my. Ja to už tuším, možno aj viem, ale zatiaľ sme to ešte neprebrali. Alex Tamáši mal byť jeden z lídrov, žiaľ, pre zranenie sa k nám nemohol pripojiť, takže to prehodnotíme. Máme v tíme mladých chalanov, ale už teraz vieme o hráčoch, ktorí majú predispozíciu byť lídri," dodal Frühauf.

káder SR na dvojzápas s Nemeckom:

brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Eugen Rabčan (HC 21 Prešov)

obrancovia: Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice/ČR), Pavol Funtek (Youngstown Phantoms/USHL), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice Ridera/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Branislav Ligas (HC Nové Zámky), Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Dávid Romaňák (HK Rysy Spišská Nová Ves)

útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Daniil Fominych (HC Slovan Bratislava), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Dominik Jendek (HC’05 Banská Bystrica), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR), Adam Lukošik (HC Slovan Bratislava), Patrik Marcinek (HKM Zvolen), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Sýkora (HK Nitra)


program prípravných zápasov s Nemeckom:

streda, 8. februára: Slovensko - Nemecko /18.00, Michalovce/

štvrtok, 9. februára: Slovensko - Nemecko /17.30, Košice/