Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Rangers vstúpili do finále Východnej konferencie, Gáborík má jeden bod

Marián Gáborík Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský útočník domácich Marián Gáborík si pripísal štyri neúspešné strelecké pokusy a jeden plusový bod.

New York 15. mája (TASR) - V úvodnom zápase finálovej série Východnej konferencie play off zámorskej NHL zvíťazili v noci na utorok hokejisti New Yorku Rangers nad New Jersey Devils 3:0 a ujali sa vedenia 1:0 na zápasy.

Slovenský útočník domácich Marián Gáborík si pripísal štyri neúspešné strelecké pokusy a jeden plusový bod. Brankár jazdcov Henrik Lundqvist si pripísal 21 úspešných zákrokov a druhé čisté konto v bojoch o Stanleyho pohár, no domáci excelovali najmä v obrannej činnosti. K Lundqvistovi smerovalo ešte ďalších 26 striel, tie sa však podarilo zblokovať jeho obrancom - až desať z nich zastavila dvojica Marc Staal a Dan Girardi, ktorý navyše pomohol aj v ofenzíve, keď najskôr otvoril skóre a neskôr asistoval pri druhom góle Kreidera. Aj preto švédsky gólman nešetril po zápase pochvalou na jeho adresu: "Celý večer odvádzal naozaj skvelý výkon. Predo mnou zblokoval množstvo striel. Vždy viem, čo mám od neho očakávať a to je pre brankára skvelý pocit."

Lundqvist sa však osobne musel postarať o zlikvidovanie veľkého nebezpečenstva v druhej tretine ešte za bezgólového stavu, keď sa pred ním ocitol Zach Parise, no neprekonal ho ani na trikrát v rozpätí troch sekúnd. "Brankár musí zabrať práve vtedy, keď to tím potrebuje a keď je v núdzi. Nie len vtedy, keď sa cíti v pohode a je na vlne. Práve to je skutočná zábava, byť na ľade a pomôcť tímu v ťažkých chvíľach," dodal Lundqvist.

Jeho náprotivok Martin Brodeur síce v dueli dvakrát inkasoval, tiež sa však vyznamenal niekoľkými veľkými zákrokmi - úchvatným bol pohotový skok 40-ročného veterána cez bránkovisko a následné zneškodnenie obrovskej šance Staala. "Bolo to už len z čistého zúfalstva, ani som nevedel, či sa k nemu ten puk dostal, alebo nie, ale ja som skočil a on práve v tom momente vystrelil, takže som mal veľa šťastia," priznal už legendárny gólman, ktorý si osobne pamätá na konferenčné finále s Rangers spred osemnástich rokov a ktorý si odkrútil už svoje 183. vystúpenie v play off v poradí.

Druhý zápas je na programe v noci na štvrtok opäť na Manhattane.

Play off NHL - finále konferencie:


Východná konferencia:
New York Rangers - New Jersey 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Góly:
41. Girardi (Kreider, Del Zotto), 52. Kreider (Anisimov, Girardi), 59. Anisimov (Boyle, Fedotenko). Brankári: Lundqvist - Brodeur, strely na bránku: 21:28, 18.200 divákov.
/stav série: 1:0/