Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Rangers zdolali v 7. zápase Carolinu, postúpili do finále konferencie

Hokejista New Yorku Rangers Filip Chytil sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v siedmom zápase semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL Carolina Hurricanes - New York Rangers v Raleigh v pondelok 30. mája 2022. Foto: TASR/AP

Tradičnou oporou "jazdcov" bol brankár Igor Šesťorkin, ktorý pomohol k postupu 36 úspešnými zákrokmi.

Raleigh 31. mája (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers sa po siedmich rokoch prebojovali do finále Východnej konferencie NHL. V noci na utorok zvíťazili v rozhodujúcom siedmom dueli 2. kola play off na ľade Caroliny 6:2 a v celej sérii triumfovali 4:3 na zápasy.

Dvomi gólmi sa pod víťazstvo hostí podpísal Chris Kreider, Adam Fox a Andrew Copp strelili zhodne gól a pridali jednu asistenciu, Mika Zibanejad nazbieral tri asistencie. Tradičnou oporou "jazdcov" bol brankár Igor Šesťorkin, ktorý pomohol k postupu 36 úspešnými zákrokmi. Hurricanes prehrali doma prvýkrát v tejto vyraďovačke, všetkých sedem predošlých domácich súbojov vyhrali. Rangers otočili sériu, v ktorej prehrávali 0:2 i 2:3. "Sme odolné mužstvo. Už päťkrát v play off sme čelili hrozbe vyradenia a všetkých päť stretnutí sme zvládli. Chceme si toto momentum preniesť do ďalšieho kola," vyjadril sa pre nhl.com obranca Fox.

Brankár New Yorku Rangers Igor Šesterkin zdraví fanúšikov po výhre v siedmom zápase semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL Carolina Hurricanes - New York Rangers v Raleigh v pondelok 30. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Rangers mali výborný vstup do stretnutia, už po ôsmich minútach viedli 2:0 zásluhou gólov Foxa a Kreidera, ktorí využili presilovky. V 36. minúte prišiel smoliarsky moment pre Carolinu, keď sa jej zranil brankár Antti Raanta, ktorý dovtedy zneškodnil 16 striel súpera. Pre nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela musel Fín striedať, miesto prenechal 22-ročnému Pjotrovi Kočetkovovi. Ten potom inkasoval tri góly z 12 striel. V závere pridal šiesty gól hostí Copp do prázdnej bránky. Duel nedohral ani krídelník prvého útoku domácich Seth Jarvis, ktorý utrpel zranenie v hornej časti tela už v prvej tretine po hite Jacoba Troubu.

Carolina bola strelecky aktívnejšia (na strely vyhrala 39:31), no gólovo sa presadila až za stavu 0:4. O zásahy "hurikánov" sa postarali Vincent Trocheck a Max Domi. "V zápase číslo sedem sa môže hocičo prihodiť a my sme mali tentoraz smolu. Nedokázali sme predtým vyhrať ani jeden duel na ľade súpera a nechali sme si to až na posledný zápas. Puky sa neodrážali naším smerom, ani ja som nestál na správnom mieste pri dorážkach. Nanešťastie sa sezóna pre nás skončila," smutne konštatoval kapitán Caroliny Jordan Staal.

Hokejisti Caroliny reagujú po prehre v siedmom zápase semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL Carolina Hurricanes - New York Rangers v Raleigh v pondelok 30. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Zibanejad (4+4) a Fox (2+6) potvrdili vynikajúcu formu. Ťahajú päťzápasovú bodovú šnúru, počas ktorej obaja zaznamenali osem kanadských bodov. Fox nazbieral tretí najvyšší počet bodov v ligovej histórii v zápasoch "o prežitie" počas jednej vyraďovačky - desať v piatich dueloch. Viac ich mali len útočníci Justin Williams (11 v 7 zápasoch) a Anže Kopitar (11 v 7 dueloch) v roku 2013. Doterajší rekord u obrancov bol osem bodov. Kreider v zápasoch o všetko nastrieľal už 14 gólov, čím prekonal lídra medzi aktívnymi hráčmi Alexandra Ovečkina (13). V celej histórii NHL ich viac strelili len Mark Messier (16), Jaromír Jágr, Maurice Richard, Justin Williams a Gilbert Perreault (všetci 15).

"Takto sa vyhrávajú zápasy play off," pochvaľoval si dvojgólový strelec "jazdcov" Kreider. "Hokej je tímová hra, potrebujete 20 hráčov, ktorí spoločne kráčajú jedným smerom. A toho sme sa dnes držali. Samozrejme, pomohol nám dobrý štart a myslím si, že aj špeciálne tímy nás podržali. Naším najlepším hráčom bol brankár," vyzdvihol výkon Šesťorkina. Rus sa stal tretím brankárom Rangers s viac ako jedným víťazstvom v zápasoch číslo sedem, keď napodobnil Mikea Richtera (2) a Henrika Lundqvista (6). "Dali sme rýchle dva góly a to mi veľmi pomohlo. Pred zápasom som sa cítil trochu roztrasený, no keď som vykorčuľoval na ľad, na všetko som zabudol a koncentroval som sa iba na puk," prezradil Šesťorkin.

Hokejisti New Yorku Rangers Chris Kreider (vľavo) a Adam Fox sa tešia po strelení gólu v siedmom zápase semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL Carolina Hurricanes - New York Rangers v Raleigh v pondelok 30. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Rangers postúpili do finále konferencie prvýkrát od roku 2015. Stretnú sa v ňom rovnako ako pred siedmimi rokmi s Tampou Bay, vtedy podľahli Lightning v siedmich zápasoch. Prvý súboj s obhajcom titulu, ktorého dres oblieka aj slovenský obranca Erik Černák, je na programe v noci na štvrtok v newyorskej Madison Square Garden (2.00 SELČ). "Samozrejme, Tampa má skvelý tím, dvakrát vyhrali Stanleyho pohár. Jon Cooper je výborný tréner a môj dobrý priateľ. Bude to parádny súboj," povedal tréner Rangers Gerard Gallant. "Mohla by to byť zábavná séria. V základnej časti sme nad nimi trikrát vyhrali, no to nič neznamená. Tešíme sa na túto výzvu."



2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie - 7. zápas:


Carolina Hurricanes - New York Rangers 2:6 (0:2, 0:1, 2:3)

Góly:
49. Trocheck (DeAngelo, Aho), 57. Domi (Martinook, Kotkaniemi) - 4. Fox (Lafreniere, Copp), 8. Kreider (Zibanejad, Fox), 37. Strome (Panarin, Miller), 44. Kreider (Vatrano, Zibanejad), 49. Chytil (Kakko), 58. Copp (Zibanejad, Goodrow). Brankári: Raanta (36. Kočetkov) - Šesťorkin, strely na bránku: 39:31, 18.922 divákov.

/konečný stav série: 3:4, Rangers postúpili do konferenčného finále/