Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Raši: Podpora pre B. Bystricu na EYOF nie je vyššia ako pre Košice

Na archívnej snímke Richard Raši. Foto: TASR - Marko Erd

Vicepremiér skonštatoval, že na organizáciu letného festivalu bolo sľúbených Košiciam aj Banskej Bystrici 12 miliónov eur.

Košice 23. augusta (TASR) – Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) odmieta, že by finančná podpora, ktorú vláda v stredu (21. 8.) vyčlenila pre Banskú Bystricu na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v roku 2021, bola vyššia ako pre Košice, ktoré mali festival pôvodne organizovať. "Ak niekto napísal, že vláda prispela Banskej Bystrici 23 miliónmi eur a Košiciam 12 miliónmi, tak klame, pretože podpora Košiciam bola na úrovni, keď to všetko zrátame, viac ako 24 miliónov eur," uviedol v piatok Raši pre novinárov.

Vicepremiér skonštatoval, že na organizáciu letného festivalu bolo sľúbených Košiciam aj Banskej Bystrici 12 miliónov eur. "Okrem toho dostali Košice, práve preto, že boli prihlásené a vybraté ako organizátor EYOF, dotáciu z vlády na vybudovanie Národného tenisového centra, ktoré malo slúžiť ako komplexný športový areál, kde mali byť počas festivalu minimálne tri športy. Táto suma bola v objeme 9 miliónov eur od vlády a 3 milióny od Slovenského tenisového zväzu. Okrem toho ešte vláda vyčlenila na rekonštrukciu 'čéháčka' (kúpaliska Červená hviezda - pozn. TASR), ktorá mala byť súčasťou plaveckých súťaží, sumu 2,2 milióna eur," povedal Raši, bývalý košický primátor.



Mesto Košice sa v marci tohto roku vzdalo organizácie EYOF s odôvodnením, že projekt nie je dostatočne investične a finančne pripravený. Nový primátor Jaroslav Polaček pred tým žiadal zvýšenie vládnej podpory. "S prekvapením sme prijali informáciu o tom, že vláda podporí Banskú Bystricu ďalšími 11 miliónmi eur navyše na organizáciu EYOF v roku 2021, ktorý malo pôvodne organizovať mesto Košice. Je pre nás zarážajúce, že pri Košiciach to nešlo. Navyše, keď o týchto peniazoch rozhoduje pán vicepremiér Richard Raši, ktorého sme neúspešne žiadali o dotáciu na rozvoj športovej infraštruktúry vo výške 10 miliónov eur," uviedol pre TASR košický magistrát. Podľa stanoviska Banská Bystrica dostane 23 miliónov eur plus ďalších zhruba 13 miliónov eur na rekonštrukciu atletického štadióna na Štiavničkách.

"Aj bez organizovania EYOF sme pripravení opäť vrátiť do Košíc šport na najvyššej úrovni. V týchto dňoch pomáhame zachraňovať ženský basketbal, zároveň postavíme kvalitný futbalový štadión na najvyššej úrovni. A nezabúdame ani na športujúcu verejnosť, v súčasnosti sa rekonštruujú viaceré školské telocvične a zároveň chceme zrekonštruovať viacero hál a verejných športovísk," deklaroval ďalej košický magistrát.