Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Zomrel legendárny útočník Realu Alfredo Di Stefano

Alfredo di Stefano Foto: TASR/AP

Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov.

Madrid 7. júla (TASR) - Madrid 7. júla (TASR) - Legendárny futbalový útočník Realu Madrid Alfredo Di Stefano zomrel v pondelok vo veku 88 rokov na následky infarktu. Informáciu priniesli svetové agentúry dpa a Reuters, následne ju potvrdil aj španielsky klub.

"Čestný prezident Alfredo Di Stefano zomrel dnes o 17:15 h,"
uviedol vo vyhlásení "biely balet". "Prezident Realu Madrid Florentino Perez a výkonná rada vyjadrujú najhlbšiu sústrasť deťom, členom rodiny a priateľom."

Di Stefano dostal v sobotu infarkt na jednej z madridských ulíc v blízkosti štadióna Santiaga Bernabea. Privolaným záchranárom sa 88-ročného čestného prezidenta Realu Madrid, ktorý nedýchal a mal zástavu srdca, podarilo oživiť po osemnástich minútach. V nemocnici, kde ho previezli vo vážnom stave a upadol do kómy, napokon po dvoch dňoch zomrel. Správa o úmrtí zasiahla celý futbalový svet.

"Jeho odchod ma veľmi zarmútil. Je to veľmi smutný deň pre Real Madrid," uviedol tréner Španielska Vicente del Bosque. Pre španielskeho futbalistu Andresa Iniestu ostane Di Stefano "legendou". Smútok nedokázal zakryť ani ďalší bývalý hráč Realu Jose Santamaria: "Je to strata. Vedeli sme, že mal zdravotné problémy, no stále sme verili, že sa s tým popasuje. Alfredo bol najkomplexnejší hráč na ihrisku. Nikde nechýbal - v útoku, v obrane, jednoducho bol všade. Zmenil futbal a priniesol nové nápady, ľudia sa radi pozerali na jeho hru."

Na Di Stefana si zaspomínala aj Argentínska futbalová federácia: "Alfredo Di Stefano, jeden zo svetových futbalových velikánov, zomrel. Zbohom, majster Alfredo!" A hold mu vzdali aj viaceré španielske médiá. "Zbohom najväčšia legenda všetkých čias," napísal na svojom webe španielsky denník Marca a zdôraznil, že bol pre futbal dôležitejší ako Brazílčan Pele či Argentínčan Diego Maradona. "Nikto nebol v histórii futbalu tak dôležitý ako on," uviedli taktiež noviny AS.

Fenomenálny útočník, prezývaný pre svoju rýchlosť "La Saeta Rubia" (v preklade blonďatý šíp), trpel srdcovými problémami od roku 2005. Po infarkte myokardu mu lekári voperovali kardiostimulátor a štvornásobný bajpas.

Rodák z Argentíny začínal svoju futbalovú kariéru v klube River Plate, odtiaľ odišiel do kolumbijského Millionariosu. V rokoch 1953 až 1964 obliekal dres Realu Madrid. Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov. Získal s ním osem titulov majstra krajiny. V klube pôsobil aj počas trénerskej kariéry v období 1982 - 1984, avšak bez veľkého úspechu. Od roku 2000 je jeho čestným prezidentom.