Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Receptom na zlato Rehák-Štefečekovej je malý synček a mesačný tréning

Na snímke slovenskí reprezentanti v športovej streľbe, vľavo Zuzana Rehák-Štefečeková a vpravo Erik Vargaso zlatými medailami v mix trape na 1. Európskych hrách v Baku 18. júna 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

V apríli porodila, o mesiac začala trénovať a na začiatku júla pokorila obľúbenú strelnicu na kontinentálnom šampionáte. Obhajobu európskeho zlata oslavovala s manželom Martinom aj malým synčekom.

Lonato 7. júla (TASR) - Od prvých súťažných pretekov v prebiehajúcej sezóne neočakávala nič a stala sa dvojnásobnou majsterkou Európy. Zuzane Rehák-Štefečekovej pomohla materská prestávka, po ktorej riadne trénovala len niečo vyše mesiaca, no na ovládnutie kontinentálneho ženského trapu to stačilo. Odmenou za prvý úspech v úlohe mamičky - strelkyne bol pohár kvalitného talianskeho vína.

Tridsaťdvaročná trapistka prežíva krásny životný sen. Na konci apríla priviedla na svet syna Nathana, už o mesiac sa zapojila do tréningového procesu a na začiatku júla pokorila obľúbenú strelnicu na kontinentálnom šampionáte. Obhajobu európskeho zlata mohla navyše oslavovať s tými najbližšími - manželom Martinom aj malým synčekom.

"Boli to prvé preteky v tomto roku a zároveň prvé, ktoré som absolvovala ako matka. To je pre mňa dôležitejšie. Bola som odbremenená od stresu, ktoré mali ostatné súperky pre blížiacu sa olympiádu. Mala som so sebou muža so synom, čím sa mi splnil sen. Veľmi som si to užila, možno preto, že som nič od pretekov neočakávala," ozrejmila TASR skúsená trapistka.

Zverenke trénera Branislava Slamku vyšli stredajšie preteky nad očakávania, čo dokumentujú aj čisté položky v semifinále a finále. Z tridsiatich holubov v týchto fázach zostrelila všetkých, a to sa jej v kariére podarilo premiérovo.

"Moje finále býva väčšinou od šesť do trinásť, možno raz som mala aj štrnásť. Išla som krok za krokom, snažila som sa nerozmýšľať dopredu. V semifinále som videla, že niektoré súperky chybujú, tak som si vravela, že aspoň na bronz by to mohlo stačiť. Posúvala som sa postupne a takto som prešla až do boja o zlato. Čo sa týka finále, cítila som sa sebavedome. Pomohlo mi aj to, že súperka priskoro chybila a bola som dlho vo výhode. Už pred posledným terčom som vedela, že som vyhrala, ale chcela som ho trafiť, aby vyzeralo finále skóre krajšie," dodala.

Rehák-Štefečeková v Lonate ukázala svojim súperkám recept na úspech. Najskôr treba potešujúco prerušiť aktívnu účasť na pretekoch pre príchod potomka, následne sa pustiť do plného tréningu a na vrchole sezóny vypáliť všetkým rybník. Keď už takýto scenár raz zafungoval, podľa Rehák-Štefečekovej by sa mohol zopakovať celý odznova.

"Musím to predebatovať s mužom," odvetila s úsmevom. "Ale je to dobrý recept. Manžel bol v Lonate so mnou aj minulý rok počas majstrovstiev sveta, len vtedy sme o malom ešte nevedeli. Teraz sú tu obaja a je to určite skvelý recept. Odporúčam to každej žene, podľa mňa ide o ideálne naplnenie života," dodala slovenská reprezentantka. Na malej oslave neočakávaného, no zaslúženého zlata nesmelo chýbať kvalitné talianske víno. "To je jasné, určite si ním pripijeme."

V obľúbenom prostredí v okolí Lonata sa Rehák-Štefečeková zdrží ešte nejakú dobu, keďže v piatok absolvuje s Mariánom Kovačócym premiérovo na majstrovstvách Európy disciplínu mix trap.