Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Rehm zažiaril na JBL Jump Feste, Navesňák: Prišiel za zážitkom

Na snímke nemecký skokan Markus Rehm počas JBL Jump Festu pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach 15. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Siedmy ročník "uličného" mítingu priniesol aj zmenu v športovisku.

Košice 16. júna (TASR) - Nový termín, nové mená, ale aj nové dráhy a ich dĺžky priniesol stredajší 7. ročník atletického podujatia JBL Jump Fest v Košiciach. Najväčšiu pozornosť však pútal štvornásobný paralympijský víťaz Markus Rehm, ktorý v skoku do diaľky vytvoril rekord podujatia.

"Diskutovali sme o tom, či je správne, aby štartoval v riadnej kategórii, ale robíme to pre fanúšikov a aj teraz sme chceli, aby ich to bavilo," prezradil organizátor a zakladateľ JBL Jump Festu Stanislav Navesňák.

Rehm triumfoval v skoku do diaľky na paralympiádach 2012, 2016 a 2020, z Ria de Janeiro má aj zlato v štafete na 4x100 m. Ako 14-ročný, v roku 2005, prišiel po nehode na wakeboarde o časť pravej nohy pod kolenom. Počas kariéry viackrát súťažil so zdravými športovcami a nezriedka triumfoval. V roku 2016 prejavil záujem štartovať na OH v Riu, ale riadiaca organizácia svetovej atletiky mu napokon žiadosť zamietla s odôvodnením, že čepeľová protéza nohy poskytuje výhodu počas skoku. "Ďakujem, že som v Košiciach mohol súťažiť s ostatnými atlétmi. Veľmi som si to užil. Je to výnimočné podujatie, ktoré malo neopakovateľnú atmosféru vďaka prostrediu, ale aj divákom," povedal 33-ročný Nemec.

Rehm prišiel do Košíc krátko po tom, ako v Innsbrucku vylepšil vlastný svetový rekord na 866 cm. Pod Dómom Sv. Alžbety za ním síce zaostal o 39 cm, no aj tak dosiahol najlepší výkon podujatia a zároveň na ňom ako prvý pokoril osemmetrovú hranicu. Doterajšie maximum JBL Jump Festu držal od roku 2018 Čech Radek Juška (793 cm). "Markus prejavil záujem prísť k nám, avšak s pomerne veľkými nárokmi. Napokon prišiel doslova za zážitkom," povedal Navesňák.

Na podujatí tentoraz chýbal elitný slovenský šprintér Ján Volko, ktorý na ňom v minulosti viackrát štartoval a podieľal sa aj organizačne. "Janko sa k nám tešil, ale hneď ako mal podozrenie na zranenie, tak sme mu povedali, že to nemusí siliť. Kariéra nie je dlhá, zdravie si treba vážiť a držíme mu palce, nech sa dá stopercentne do poriadku," poznamenal Navesňák, ktorý kreoval štartové listiny spoločne s bývalými skokankami Danou a Janou Velďákovými a ďalšími členmi organizačného tímu: "Tento rok sme skúsili niečo špeciálne. Spolupracovali sme s najväčším skokanským portálom, cez ktorý sa hlásili fanúšikovia a tí nominovali svojich obľúbencov. Z toho vznikal určitý základ."

Podujatie sa presunulo zo záveru atletickej sezóny do jej stredu, zo septembra na jún. Jedným z dôvodov bolo znížiť riziko "straty" špičkových pretekárov, ktorí už boli v závere sezóny unavení, organizátori mali problém prilákať ich do Košíc. Jedným z lákadiel svetovej špičky je aj úprava dĺžky tratí, resp. zmena z yardov na centimetre. "Je to pre to, že chceme, aby bol tento míting zdroj bodov pre atlétov do ich tabuliek. Svetová atletika pripravuje kategóriu, do ktorej budú spadať takéto podujatia, čo tiež môže zvýšiť záujem o JBL Jump Fest," povedal Navesňák.

Siedmy ročník "uličného" mítingu priniesol aj zmenu v športovisku. "Keď sme budovali skokanskú rampu, tak sme si boli vedomí, že má prevýšenie asi 36 cm. Potvrdili nám to aj geodeti. Pôvodné riešenie bolo lacné a rýchle. Chcel som však, aby to bolo regulárne a zaujímavé. Celá rovinka stojí asi na 300 nohách, ktoré sa nastavovali manuálne. Bola to drina, ktorá nám zabrala deň navyše," uviedol Navesňák, ktorý o niekoľko dní zamieri do Dánska. Rovnakým smerom pôjde aj niekoľkotonová dráha pre skoky do diaľky. "Dánsky olympijský výbor chce v priebehu niekoľkých dní absolvovať domáci šampionát v 16 olympijských športoch. My budeme pre nich robiť diaľku. Situované by to malo byť na brehu fjordu," dodal Navesňák.