Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Repríza ligového finále už v 1. kole, nováčik z Martina začne doma

Na snímke vľavo výkonný riaditeľ stávkovej spoločnosti Niké s.r.o. Roman Berger a vpravo kapitán slovenskej reprezentácie v hádzanej a nová posila MŠK Považská Bystrica Ľubomír Ďuriš počas žrebovania nového ročníka Niké Handball Extraligy mužov 24. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Niké Handball extraliga bude mať v novej sezóne dovedna dvanásť účastníkov, čo je rovnaký počet ako v uplynulej edícii, ktorú nedokončilo družstvo Košice Crows.

Bratislava 24. júna (TASR) - Obhajca prvenstva Tatran Prešov privíta v 1. kole nového ročníka Niké Handball extraligy HK Košice. Pôjde o reprízu finále play off z uplynulého ročníka, v ktorom Tatran triumfoval 3:0 na zápasy a získal 17. majstrovský titul.

Extraligová sezóna 2022/2023 sa začne v prvý septembrový víkend. Bronzový medailista MŠK Považská Bystrica sa v 1. kole stretne s HáO TJ Slovan Modra, HC Sporta Hlohovec s HK Kúpele Bojnice. Víťaz Ligového pohára MHC Štart Nové Zámky nastúpi na palubovke ŠKP Bratislava a nováčik MHáK Martin zažije domácu premiéru proti tímu Záhoráci Stupava/Malacky. Zostávajúcu dvojicu 1. kola tvoria HKM Šaľa s HK Agro Topoľčany.



"Na nový ročník sa tešíme. Veríme, že bude normálny, teda bez covidových opatrení, v normálnych časoch a termínoch a s divákmi," uviedol pred žrebom prezident SZH Jaroslav Holeša podľa portálu slovakhandball.sk.

Niké Handball extraliga bude mať v novej sezóne dovedna dvanásť účastníkov, čo je rovnaký počet ako v uplynulej edícii, ktorú nedokončilo družstvo Košice Crows. K jedenástim z uplynulej sezóny pribudol prvoligový tím MHák Martin. Martinčania, ktorí naposledy hrali extraligu v sezóne 2014/2015, skončili poslední bez zisku bodu, nahradili tím Košice Crows.

"Sme na prahu 24. ročníka najvyššej súťaže v ére samostatnosti. Jej formát sa po relatívnej spokojnosti s predchádzajúcim ročníkom nemení. Po osemročnej prestávke vítame nováčika z Martina. Základná časť vyvrcholí v polovici marca. Na 18. marca máme naplánované finále Slovenského pohára mužov a žien. V závere marca sa začnú boje v play off i spodnej štvorke. V priebehu apríla pokračujeme semifinálovými súbojmi a po reprezentačnej prestávke nasleduje v máji finále a stretnutia o 3. miesto," povedal k rozpisu riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej Peter Brunovský.

Základná časť bude pozostávať z 22 kôl (každý s každým doma – vonku), po ktorých bude opäť nasledovať nadstavba. Tucet účastníkov sa rozdelí na dve skupiny. Horná osmička začne už vyraďovaciu časť štvrťfinálovými súbojmi, ktoré sa budú hrať na dve víťazstvá s tým, že prvý a prípadný tretí zápas bude u lepšie umiestneného družstva po základnej časti. Najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou o Pohár Antona Frola. Semifinále play off a takisto ako finále aj o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po základnej časti). Nový majster bude známy najneskôr 21. mája 2023.

Tímy, ktoré vypadnú vo štvrťfinále si predĺžia sezónu a budú bojovať o Ligový pohár, v ktorom sa rozhodne o konečnom umiestnení na 5. – 8. priečke (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl), pričom za umiestnenie v základnej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0). Družstvá na 9. – 12. priečke po základnej časti sa stretnú každý s každým doma – vonku (dovedna 6 kôl), tiež získajú na základe poradia v základnej časti bonifikáciu (3–2–1–0). Posledné družstvo bude potom ešte čakať baráž o zotrvanie medzi elitou.

Dvojice 1. kola Niké Handball extraligy v hádzanej mužov 2022/2023 (3. – 4. septembra 2022):

MŠK Považská Bystrica – HáO TJ Slovan Modra
HKM Šaľa – HK Agro Topoľčany
Tatran Prešov – HK Košice
HC Sporta Hlohovec – HK Kúpele Bojnice
MHáK Martin – Záhoráci Stupava/Malacky
ŠKP Bratislava – MHC Štart Nové Zámky