Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Riapoš zostáva predsedom Slovenského paralympijského výboru

Na archívnej snímke prezident Paralympijského výboru Ján Riapoš počas brífingu s novinármi po zasadnutí výkonného výboru SOŠV o prípravách na ZOH v Pekingu 13. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Na nedeľňajšom valnom zhromaždení v Bratislave získal právo pokračovať vo funkcii na ďalšie štyri roky, keďže dostal hlasy od 23 z 28 prítomných delegátov. Riapoš bojoval o dôveru ako jediný kandidát.

Bratislava 19. júna (TASR) - Ján Riapoš je aj naďalej predseda Slovenského paralympijského výboru. Päťdesiattriročný funkcionár, ktorý je stále aj aktívnym parastolným tenistom a pravidelne zbiera medaily na vrcholných šampionátoch, je vo funkcii od roku 2003, kedy na mimoriadnom valnom zhromaždení v Bratislave vystriedal Karola Mihoka.

Na nedeľňajšom valnom zhromaždení v Bratislave získal právo pokračovať vo funkcii na ďalšie štyri roky, keďže dostal hlasy od 23 z 28 prítomných delegátov. Riapoš bojoval o dôveru ako jediný kandidát. "Po piatich funkčných obdobiach som bol rozhodnutý, že už nebudem kandidovať, ale štátny tajomník Ivan Husár dosiahol u mňa opačný efekt. Namotivoval ma, aby som bojoval ďalej," uviedol v tlačovej správe staronový predseda SPV.

Branislav Režňák zostal členom výkonného výboru zodpovedného za štátnu reprezentáciu, Juraj Medera bude vo výkonnom výbore zodpovedať za rozvoj a propagáciu. Mládež bude mať na starosti úspešný paraalpský lyžiar Jakub Krako, zástupkyňou športovcov bude Michaela Balcová, zdravotnú problematiku povedie Dušana Augustovičová, sekciu telesne znevýhodnených Miroslav Dráb, zrakovo znevýhodnených Václav Trnka, mentálne znevýhodnených Róbert Luby.

Do kontrolnej komisie zvolili delegáti Adelu Funkovú a Miriam Slobodovú, predsedníčkou disciplinárnej komisie sa stala Katarína Šustáková, jej členmi Andrej Vičan a parastolná tenistka Alena Kánová. Predsedom disciplinárnej a odvolacej komisie sa stal Peter Kuračka, jej členmi Ingrid Šilonová a Ľuboš Dobrotka.

Slovenský šport zdravotne znevýhodnených má za sebou množstvo úspechov. Ako prezrádza detailná databáza jeho výsledkov, za posledných takmer 30 rokov sa môže pochváliť 675 cennými kovmi z paralympijských hier, majstrovstiev sveta, či majstrovstiev Európy, vrátane rovných dvoch stovák zlatých medailí.

Slovenskí reprezentanti sa nestratili ani na o rok odloženej paralympiáde v Tokiu, kde si ziskom 11 medailí vybojovali v rebríčku krajín 25. miesto. Na tohtoročných zimných paralympijských hrách v čínskom Pekingu sa zmestili do TOP 10, zásluhou rovného poltuctu cenných kovov - troch zlatých a troch bronzových.