Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Ricciardo a McLaren sa dohodli na ukončení zmluvy

Na archívnej snímke Austrálčan Daniel Ricciardo 14. septembra 2018. Foto: TASR/AP

O Ricciardovej budúcnosti v tradičnom tíme boli pochybnosti už od začiatku prebiehajúceho ročníka.

Perth 24. augusta (TASR) - Austrálsky pretekár Daniel Ricciardo nebude v budúcej sezóne Formuly 1 pôsobiť v McLarene. Obe strany sa dohodli na ukončení kontraktu, ktorý mal pôvodne platiť do konca roka 2023.

O Ricciardovej budúcnosti v tradičnom tíme boli pochybnosti už od začiatku prebiehajúceho ročníka. Počas roka a pol sa výraznejšie nepresadil a aj keď vlani zaznamenal prvú výhru stajne po deviatich rokoch (VC Talianska), konštantne zaostával za svojím tímovým kolegom Landom Norrisom. Mladší a menej skúsený Brit získal tento rok 76 bodov, kým Ricciardo len devätnásť.

"Pôsobenie v McLarene bolo v predchádzajúcich dvoch sezónach privilégium. Som hrdý na snahu a prácu, ktorú som odovzdal, najmä výhru v Monze," uviedol 33-ročný Austrálčan pre DPA. S generálnym riaditeľom Zakom Brownom a šéfom Andreasom Seidlom diskutovali niekoľko mesiacov a nakoniec dospeli k zrušeniu zmluvy. Ricciardo mal dostať odstupné vo výške viac ako 20 miliónov dolárov. To Brown odmietol komentovať. "Nie je tajomstvo, že sme dúfali vo viac, no vidieť ho na najvyššom stupienku vo farbách McLarenu bol naozaj vrchol. Dúfame, že bude na štartovom rošte aj budúci rok," uviedol šéf tímu z Wokingu.

V spojitosti s jeho ďalším pôsobiskom sa spomína francúzsky Alpine, ktorý je továrenský tím Renaultu. Práve odtiaľ prestúpil Ricciardo na konci sezóny 2020 do McLarenu. Odchod z francúzskej stajne nečakane oznámil na konci júla Fernando Alonso, ktorý bude od budúceho roka jazdiť za Aston Martin. V tom čase sa javil ako logická náhrada Ricciardov krajan Oscar Piastri – úradujúci šampión F2. Alpine dokonca oznámil jeho angažmán, no samotný pilot vzápätí správu dementoval a nakoniec vysvitlo, že Francúzi ho nestihli podpísať do konca platnosti opcie.

V rovine špekulácií je taktiež Ricciardov prestup do Haasu. Ten je však s výkonmi Kevina Magnussena spokojný a Mick Schumacher pôsobí u Američanov ako chránenec Ferrari, ktoré dodáva Haasu pohonné jednotky.

"The Honey Badger" zažil doterajší vrchol kariéry v Red Bulle, kde pôsobil v rokoch 2014-2017 a pripísal si sedem z ôsmich výhier. "Červení býci" však podľa neho uprednostňovali Maxa Verstappena, ktorý získal vlani s rakúskou stajňou majstrovský titul a momentálne vedie priebežné poradie.