Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

ALKOHOL V ŠPORTE: Z Ria odchádzajú dvaja, nedávno úradoval aj u nás

Samuel Piasecký, Benoit Paire a Yuri van Gelder Foto: TASR

Za hrubé porušenie pravidiel predčasne odchádza z dejiska olympiády tenista a gymnasta.

Bratislava 14. augusta (Teraz.sk) - Sen viacerých športovcov o olympijských hrách v Riu skončil na dne pohára. Už dvaja reprezentanti, ktorým sa podarilo vybojovať olympijskú miestenku, sa museli s hanbou vrátiť späť. Francúzsky tenista Benoit Paire a nádejný holandský reprezentant v športovej gymnastike Yuri van Gelder svojím správaním hrubo porušili športové pravidlá.

Náš gymnasta Samuel Piasecký, jedenásty na bradlách na londýnskej olympiáde v roku 2012, tento rok kvôli obvineniu z alkoholového excesu dokonca stratil miesto v slovenskej reprezentácii. V priebehu leta má poverená komisia rozhodnúť o tom, či Piasecký ostane členom Slovenskej gymnastickej federácie. Hoci sa tento rok s Piaseckého účasťou v Riu nepočítalo, incident môže negatívne ovplyvniť jeho ďalšiu športovú kariéru.

Slovenský športový gymnasta Samuel Piasecký.
Foto: TASR/Ján Súkup


Výkonný výbor Slovenskej gymnastickej federácie (SGF) vylúčil Samuela Piaseckého z reprezentácie s odôvodnením, že hrubo porušil disciplínu počas májových majstrovstiev Európy v švajčiarskom Berne. Členovia disciplinárnej komisie odsúdili Samuela Piaseckého za priestupky pri dodržiavaní životosprávy na základe podkladov vedúceho výpravy Jána Nováka:

"V súťaži mužov nastúpil pretekár Piasecký len na jedno náradie, čo je v rozpore s nominačnými kritériami. O skutočnosti, že na ME ide len na jedno náradie som ja ani VV SGF neboli informovaní pred ME ani priamo v dejisku šampionátu. Na ME prišlo, žiaľ, aj k priam šokujúcej udalosti, keď pretekár Samuel Piasecký (zjavne aj pod vplyvom alkoholu, čo u Piaseckého je opakovaný jav) najprv verbálne napadol vedúceho výpravy. Vulgárne sa ho snažil dokonca vyprovokovať k fyzickému kontaktu. Na celej záležitosti je rovnako zarážajúce, že ani tréner Peter Krištof ani rozhodca Ľuboš Rupčík nezasiahli voči pretekárovi. To vykonal jedine rozhodca Tibor Bohňa, ktorý sa snažil Piaseckého zahriaknuť," uvádza sa v hodnotiacej správe Jána Nováka.

Piasecký reagoval, že tieto tvrdenia odmieta a zvažuje právne kroky. Rovnako odmietol, že by bol v čase incidentu pod vplyvom alkoholu.

Na snímke francúzsky tenista Benoit Paire
Foto: TASR/AP


Tenista Benoit Paire musel po svojom vypadnutí z olympijského turnaja predčasne opustiť aj olympijskú dedinu. Francúzsky tím ho vylúčil z hier pre porušenie pravidiel.

"Nemôžete takýmto spôsobom ignorovať pravidlá a národný dres," vyhlásil technický riaditeľ francúzskeho tenisového tímu Arnaud Di Pasquale s tým, že Benoitovi Pairemu prikázali zbaliť si kufre. Jeho správanie vraj nebolo akceptovateľné. "Nie je to prvýkrát, čo sme ho varovali. Francúzsky tím nie je otvorený bar. Existujú pravidlá, ktoré treba dodržiavať. O vylúčení sme rozhodli v pondelok večer," dodal Di Pasquale pre francúzske médiá.

Dvadsaťsedemročný Paire vypadol v 2. kole mužskej dvojhry olympijského turnaja po prehre s Talianom Fabiom Fogninim. Vylúčenie nechcel priamo komentovať: "Svoj názor si nechám pre seba. Teraz viem ako to na olympiáde vyzerá a som rád, že odchádzam. Turnaj bol pre mňa dobrou prípravou."

Holandský gymnasta Jurij van Gelder
Foto: TASR/AP


Tridsaťtriročného holandského olympijského debutanta vylúčil tím z podujatia kvôli nedovolenej konzumácii alkoholu. Yuri Van Gelder nedovolene opustil olympijskú dedinu po sobotňajšej kvalifikácii a vrátil sa až v nedeľu nadránom.

"Bolo to ťažké rozhodnutie. Takéto správanie však nebudeme akceptovať," cituje internetový portál web.de slová šéfa holandskej výpravy v Riu de Janeiro Mauritsa Hendriksa.

Van Geldera testovali po národných majstrovstvách v roku 2009 pozitívne na kokaín a pre dopingový trest necestoval na olympiádu do Londýna.