Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Ročný odklad hier v Tokiu zvýšil oficiálny rozpočet o 22 percent

Šéf organizačného výboru OH 2020 Toširo Muto (vpravo) a riaditeľ Medzinárodného paralympijského výboru Brit Craig Spence počas tlačovej konferencie 5. februára 2020 v Tokiu. Nový koronovírus môže negatívne ovplyvniť nadchádzajúce olympijské hry v Tokiu (24. júla-9. augusta). Foto: TASR/AP

Organizátori Tokia ohlásili v októbri opatrenia, ktorými ušetrili 280 miliónov dolárov. K redukcii pristúpili aj pre odklad hier, ktoré sa mali konať toto leto.

Tokio 22. decembra (TASR) - Preloženie olympijských hier v Tokiu na budúci rok spôsobilo zvýšenie nákladov o 22 percent. Uviedli to organizátori počas utorkovej tlačovej konferencie. Oficiálne budú stáť hry 15,4 miliardy dolárov, pôvodne sa počítalo s nákladmi na úrovni 12,6 miliardy.

Audit japonskej vlády však odhalil, že skutočná cena je ešte vyššia, keď odhadli reálne náklady minimálne na 25 miliárd. V roku 2013, keď japonská metropola uspela s kandidatúrou, hovorili organizátori o rozpočte 7,5 miliardy dolárov. "Medzinárodný olympijský výbor a organizátori chceli predísť verejnej kritike, preto sa snažili stanoviť rozpočet na čo najmenšiu čiastku," vysvetlil výrazné rozdiely v rozpočte riaditeľ nemeckého Inštitútu japonských štúdií Franz Waldenberger.

Organizátori Tokia ohlásili v októbri opatrenia, ktorými ušetrili 280 miliónov dolárov. K redukcii pristúpili aj pre odklad hier, ktoré sa mali konať toto leto. Pre pandémiu koronavírusu ich však odložili o rok. Súčasná situácia sa však nezlepšuje a verejná mienka v Japonsku sa stavia proti podujatiu. Podľa telefonického prieskumu sa z 1200 opýtaných 63 percent vyslovilo za zrušenie či ďalšie odloženie olympiády. Informovala o tom agentúra AP.