Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Roglič vyhral Critérium du Dauphiné

Slovinec Primož Roglič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V poslednej etape museli jazdci vystúpať aj na tradičné alpské stúpanie Col de la Colombiere (5,8 %).

Plateau Solaison 12. júna (TASR) - Slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma vyhral prvýkrát v kariére preteky Critérium du Dauphiné. Triumf potvrdil druhou priečkou v nedeľnej záverečnej ôsmej etape 74. ročníka, keď prišiel do cieľa na Plateau Solaison ruka v ruke s tímovým kolegom Jonasom Vingegaardom. Dán si odniesol vavrín zo záverečného dňa.

V poslednej etape museli jazdci vystúpať aj na tradičné alpské stúpanie Col de la Colombiere (5,8 %), na konci takmer 12 km dlhého kopca bola vpredu šesťčlenná skupina s náskokom pred prenasledovateľmi približne 90 sekúnd. Nik z úniku však neohrozoval vedúce postavenie Rogliča (k dobru mal 44 sekúnd) a ten si situáciu za nimi s prehľadom kontroloval. V záverečnom stúpaní na Plateau de Solaison (11,3 km/9,2 %) bola vpredu najskôr už iba trojica Michael Storer, Eddie Dunbar a Jan Hirt. Z nich sa Čech Hirt pokúsil o sólo únik, ale záver už jasne patril tímu Jumbo-Visma. Roglič s Vingegaardom nedali konkurencii šancu a spoločne prišli do cieľa s jasným náskokom pred súpermi. Tretí skončil s 15-sekundovým odstupom Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroën) a tretia pozícia mu patrí aj v konečnej celkovej klasifikácii.

"Neboli sme to len my dvaja, bol to celý tím, ktorý mal od začiatku všetko pod kontrolou. Bol to náročný záver pretekov, ale všetci chlapci odviedli skvelú prácu. Jonas bol super silný v poslednom stúpaní, takže celkovo neuveriteľný deň pre náš tím. Veci idú správnym smerom a mali by sme byť dobre pripravení na Tour," uviedol v cieli Roglič, ktorý v tomto roku už vyhral na francúzskych cestách preteky Paríž - Nice.

Výsledky 8. etapy

(Saint-Alban-Leysse - Plateau de Solaison, 138,8 km):

1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:49:20 h,
2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) rovnaký čas ako víťaz,
3. Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroën) +15 s,

4. Esteban Chaves (Kol./EF Education-EasyPost) +53, 5. Ruben Guerreiro (Portug./EF Education-EasyPost), 6. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +55, 7. Louis Meintjes (JAR/Wanty-Gobert), 8. Jack Haig (Aus./Bahrain Victorious), 9. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo-Visma) všetci +1:20 min, 10. Tobias Halland Johannessen (Nór./Uno-X Pro Cycling) +1:40


Konečné poradie:


1. Roglič 29:11:22 h,
2. Vingegaard +40 s,
3. O'Connor +1:41 min,

4. Caruso +2:33, 5. Haig +3:13, 6. Meintjes +3:17, 7. Chaves +3:18, 8. Tao Geoghegan Hart (V. Brit./Ineos Grenadiers) +3:44, 9. Guerreiro +3:48, 10. Johannessen +3:51