Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ROLAND GARROS: Vo finále ženskej dvojhry Vondroušová proti Bartyovej

Česká tenistka Markéta Vondroušová, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Vondroušová zdolala v semifinále Britku Kontovú, Bartyová si poradila s Američankou Anisimovovou.

Paríž 7. júna (TASR) - Česká tenistka Markéta Vondroušová a Austrálčanka Ashleigh Bartyová sa v sobotu stretnú vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vondroušová zdolala v semifinále na parížskej antuke Britku Johannu Kontovú 7:5, 7:6 (2). Bartyová si ako nasadená osmička poradila so 17-ročnou Američankou Amandou Anisimovovou 6:7 (4), 6:3, 6:3. Pre obe hráčky to bude prvé grandslamové finále v kariére.

Vondroušová prehrávala v prvom sete s Kontovou 2:5, v desiatom geme čelila dvom setbalom, no podarilo sa jej otočiť nepriaznivý vývoj. V druhom dejstve otočila z 3:5 a v tajbrejku potvrdila tohtoročnú stopercentnú bilanciu. "Nemôžem uveriť tomu, že vo veku 19 rokov si zahrám v grandslamovom finále. Bol to veľmi ťažký zápas, zachovala som si však pevné nervy," povedala Češka v prvom rozhovore. Vondroušová je prvou tínedžerkou po 12 rokoch, ktorá postúpila do finále antukového vrcholu sezóny. V júni 2007 vtedy 19-ročná Srbka Ana Ivanovičová v dueli o titul nestačila na Belgičanku Justine Heninovú.

Anisimovová bola v úvode zápasu s Bartyovou príliš nervózna, kopila nevynútené chyby, čo bola voda na mlyn Austrálčanky. Barytová si vybudovala náskok 5:0 a v šiestom geme mala pri poddaní súperky dva setbaly. Anisimovová však v ďalších minútach výrazne zlepšila pohyb, získala úderovú istotu a predviedla málovídaný obrat. Otočila na 6:5 a set napokon vyhrala v tajbrejku, v ktorom od stavu 2:4 získala päť bodov za sebou.

V druhom sete Anisimovová rýchlo odskočila Bartyovej na 3:0. Austrálčanka sa síce zmobilizovala, vďaka nátlakovému celodvrocovému tenisu i chybám súperky získala šesť gemov v sérii a vynútila si rozhodujúce dejstvo, v ktorom mala navrch. Po brejku v šiestom geme sa ujala vedenia 4:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Vďaka postupu do finále bude v pondelok prvýkrát v elitnej svetovej päťke svetového rebríčka WTA.

Bartyová je prvou austrálskou finalistkou v Paríži od roku 2010, keď o cennú trofej hrala Samantha Stosurová. "Dnešný zápas bol ako na hojdačke, striedala som dobré momenty so zlými. Za stavu 0:3 v druhom sete som bola vo veľmi zložitej situácii, podaril sa mi však skvelý obrat. Som hrdá na to, ako som bojovala o každú loptičku vo veľmi náročných podmienkach, v chladnom a veternom počasí. Už sa nemôžem dočkať finálového zápasu," uviedla Austrálčanka pre akreditované médiá.

Ženy - dvojhra - semifinále:

Markéta Vondroušová (ČR) - Johanna Kontová (26-V. Brit.) 7:5, 7:6 (2)
Ashleigh Bartyová (8-Austr.) - Amanda Anisimovová (USA) 6:7 (4), 6:3, 6:3