Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rovanperä sa stal vo veku 22 rokov najmladším majstrom sveta v rely

Na archívnej snímke Kalle Rovanperä. Foto: TASR/AP

Rovanperä vyhral v nedeľu poslednú 17. rýchlostnú skúšku.

Auckland 2. októbra (TASR) - Fínsky automobilový jazdec Kalle Rovanperä sa stal vo veku 22 rokov najmladším majstrom sveta v rely v histórii. Titul si definitívne zabezpečil vďaka triumfu na Rely Nového Zélandu v Aucklande, 11. podujatí seriálu.

Rovanperä vyhral na vozidle Toyota Yaris v nedeľu poslednú 17. rýchlostnú skúšku. Jeho najväčší konkurent Estónec Ott Tänak ho pred záverečnými dvoma pretekmi v španielsku a Japonsku už nemôže zosadiť z vedúcej priečky celkového poradia. Fín predstihol o 34,6 s osemnásobného svetového šampióna Francúza Sebastiena Ogiera, Tanak skončil so stratou 48,5 s tretí.

"Cítim veľkú úľavu. Mám obrovskú radosť, že som korunoval úspešnú sezónu ziskom titulu majstra sveta. Je to ten najkrajší darček k 22. narodeninám, ktoré som oslávil v sobotu v Aucklande. Veľká vďaka patrí všetkým členom môjho tímu. Vyvinuli auto, ktoré bolo spoľahlivé a rýchle ako raketa," uviedol po šiestom víťazstve v sezóne pre agentúru AFP Rovanperä, ktorý ukončil 20-ročné fínske čakanie na titul. V roku 2002 sa stal šampiónom Marcus Grönholm.

Výsledky Rely Nového Zélandu:

1. Kalle Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 2:48:01,4,
2. Sebastien Ogier (Fr./Toyota Yaris) +34,6,
3. Ott Tänak (Est./Hyundai i20) +48,5.

Celkové poradie MS (11):
1. Rovanperä 237 b., 2. Tänak 173,
3. Thierry Neuville (Belg./Hyundai) 144.