Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

RTVS v Tokiu prvýkrát zabezpečí kompletné vysielanie priamo z dejiska

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Olympiáda bude aj súčasťou rozhlasového vysielania Rádia Slovensko a športoví fanúšikovia nájdu všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, aj na webe RTVS.

Bratislava 15. júla (TASR) - Vysielanie RTVS z OH 2020 v Tokiu bude prvýkrát v histórii zabezpečené počas celého trvania olympiády priamo z dejiska najväčšej športovej udalosti roka. Z pohľadu technického a personálneho zabezpečenia ide o najväčší športový televízny projekt za posledné desaťročia, informovala RTVS prostredníctvom tlačovej správy.

Olympiáda bude aj súčasťou rozhlasového vysielania Rádia Slovensko a športoví fanúšikovia nájdu všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, aj na webe RTVS.

"Hry 32. olympiady su taziskovym projektom multisportoveho roka 2021. Objem vysielania, dlzka, narocnost a kvantita pripravnych prac, vratane dokladne planovanej logistiky z neho robia najambicioznejsiu operaciu v historii sportoveho vysielania na Slovensku. Technologicke riesenie projektu olympijskych hier 2020 v Tokiu je unikatne z pohladu realizacie sportovych udalosti tohto typu v RTVS za poslednych 20 rokov. RTVS jeho pripravou stravila 14 mesiacov. Kompletnú vyrobu a vysielanie celej sportovej udalosti bude RTVS zastrešovať priamo z Tokia,“ citovala tlačová správa riaditeľa sekcie športu Mateja Hajka.

RTVS vysiela do dejiska olympiady 60-clenny stab, a to vratane rozhlasových pracovníkov. RTVS, na zaklade predchadzajucich pozitivnych skusenosti s profesionalnou pracou vyrobneho stabu z Aten 2004, Pekingu 2008 a Londyna 2012, oslovili na spoluprácu aj producenti medzinarodneho olympijskeho signalu z firmy OBS (Olympic broadcasting services). Vyse 20-clenny stab pracovnikov a spolupracovnikov RTVS bude produkovat kompletny program streleckych sutazi, ktory budu odoberat vsetci vysielatelia olympijskych hier. "RTVS si aj tymto potvrdila miesto medzi vyspelymi televiziami, kam patri nielen kvalitou spracovania olympijskeho obsahu, ale aj jeho vytvaranim tak, aby splnal prisne medzinarodne standardy najvacsej udalosti sportov," stojí v tlačovej správe.

Projekt vysielania olympiády vznikol kompletne v rámci interných kapacít RTVS. V Tokiu vzniknú 3 kompletné televízne pracoviská: televizne Olympijske studio, hlavna technicka kontrola a centralny ingest a postprodukcne pracovisko – strizne. "Technologicke riesenie umoznuje lokalne spracovania obrazu a zvuku Olympijskeho studia, medzinarodnych sportovych signalov zo sportovisk a unikatnych novinarskych zon pre okamzite spajanie sa so sportovcami po ich vykone. RTVS bude mať k dispozícii studiove zazemie pre vysielanie v HD rozliseni. Samozrejmostou su obrazove efekty, moznost vyuzitia grafickych prvkov a ostatne standardne studiove prvky. Vzhladom na pandemicku situaciu sme napriec Olympijskym studiom a reziou implementovali technologiu umoznujucu vzdialene nadviazanie obrazoveho a zvukoveho spojenia s respondetami kdekolvek na svete," priblížil riaditeľ sekcie techniky Roman Skřivánek.

Vaha technológie, ktorú RTVS už poslala do Tokia je priblizne 2 tony a po prichode bude úlohou timu sekcie techniky do televiznych priestorov IBC v Tokiu kompletnú technologiu do 4 dni vybalit, zapojit, pripojit a spustit vysielanie.

Zive vysielanie na obrazovkách RTVS sa bude zacinat kazdy den v skorých ranných hodinách medzi 1.00 a 2:00 h. Priame prenosy sa budu striedat so vstupmi zo studia počas celého dňa az do zaveru olympijskeho programu pred 17.00 h. Nasledovat bude priblizne trojhodinovy blok zaznamov z olympijských športových disciplín. V hlavnom vysielacom čase sa diváci môžu tešiť na hodinove sumarne studio s pohladom na to najdolezitejsie a najzaujimavejsie dianie z daného dňa, kombinovane s povodnymi reportazami stabov priamo z dejiska.

Moderatormi olympijských studii budu Marcel Merciak a Jan Zgravcak, editorom denneho sumaru, ako aj casti Golov bodov sekund, venovanej olympiade, bude Matus Kruty. Olympijský komentatorsky tim tvoria Alfons Juck, Stano Scepan, Pavol Gaspar, Lubos Hlavena, Tomas Kosec, Vladimir Genda, Marek Marusiak, Dominik Kriz a Peter Zagiba. Ten dopĺňa tím redaktorov a reportérov Tomas Zagiba, Samuel Brecka, Andrej Bartalos, Tomas Kotlarik, Barbora Ziacikova, Tomas Tancibok, Patrik Mitas a Marek Zsolnai. V studiových vstupoch sa budú moderátori spajat naživo so slovenskými reprezentantmi, trenermi a inymi clenmi slovenskej olympijskej vypravy. V studiach venovanych tradicne uspesnym sportom, ako napriklad strelba, ci kanoistika, sa budú moderátori spajat aj so športovými expertmi.

Olympijské hry v Tokiu budú výrazne rezonovať aj vo vysielaní Rádia Slovensko. RTVS posiela do metropoly Japonska trojčlenný rozhlasový tím v zložení Matúš Čunderlík, Svetlana Barátová a Adam Bohuš. Redaktori budú priamo z dejiska podujatia informovať predovšetkým o výkonoch a výsledkoch slovenských olympionikov, a to prostredníctvom živých vstupov, či rozhovorov so športovcami, s členmi realizačných tímov a vedením slovenskej výpravy na olympiáde. Každý deň od polnoci bude Rádio Slovensko naživo priamo z Tokia mapovať dianie na hrách pod piatimi kruhmi, pričom moderované Olympijské štúdio Rádia Slovensko sa začne vždy o 4.30 h. V rozhlasovom vysielaní sa poslucháči dozvedia aktuálne informácie z Tokia počas celého dňa až do neskorého popoludnia. Olympijské sumáre z každého dňa zaznejú vždy po 18.25 h v Športžurnále Rádia Slovensko.

"Snahou RTVS je vo vysielaní zachytit predovšetkým sutaz kazdeho clena slovenskej olympijskej vypravy a divákom chceme tiež ponúknuť co najviac finalovych disciplin, aby mali sancu spoznat co najviac olympijskych vitazov ci medailistov. Najvacsi doraz pritom budeme klast na tradicne olympijske programove dominanty, ako atletika, ci plavanie a v neposlednom rade budeme chciet divakom priblizit sporty, ktorymi MOV inovuje olympijsky program, ako skateboarding, basketbal 3x3, ci sportove lezenie," dodal Hajko.

Program budú doplnat aj atraktivne duely v kolektivnych, najma palubovkovych sportoch, pre ktore je olympiada vrcholnym turnajom. Dvakrat denne, v 10-minutovych moderovanych blokoch, budú moderátorka Oľga Konečná a redaktor Ivan Janko prinášať informácie od SOSV z Olympijského festivalu v Samorine.

Od 19. júla spustia aj špeciálnu podstránku na webe RTVS, na ktorej diváci nájdu všetky informácie o slovenskej olympijskej reprezentácii, aktuálne informácie z diania v Tokiu, kompletný program olympiády a priebežné výsledky ako aj živé vysielanie a archív. Všetky športové prenosy, ktoré budú odvysielané v televíznom vysielaní budú dostupné aj na webe, a to v najvyššom možnom rozlíšení Full HD.