Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Rusi nepotrestajú krasokorčuliarku Valijevovú za dopingovú kauzu

Krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Kamila Valijevová v krátkom programe žien počas krasokorčuľovania na ZOH 2022 v Pekingu 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

WADA dodala, že znovu preštuduje celý prípad, kým rozhodne o svojich ďalších krokoch.

Montreal 13. januára (TASR) - Rusko nepotrestá krasokorčuliarku Kamilu Valijevovú za dopingovú kauzu, ktorá prepukla počas minuloročných ZOH v Pekingu. Svetová antidopingová agentúra (WADA) v piatok informovala, že ruský tribunál nenašiel u nej "žiadnu vinu ani nedbanlivosť".

WADA vyjadrila znepokojenie, že podľa verdiktu Ruskej antidopingovej agentúry by mala byť 16-ročná krasokorčuliarka iba diskvalifikovaná z jednodňového národného šampionátu z roku 2021, kde jej odobrali danú vzorku. "Hoci tribunál uznal, že sa Valijevová dopustila porušenia antidopingových pravidiel, podľa rozhodnutia nenesie na ňom žiadnu vinu. Tribunál tak udelil iba trest v podobe anulovania jej výsledkov v deň odberu vzorky," uviedla WADA vo svojom vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra AP.

WADA dodala, že znovu preštuduje celý prípad, kým rozhodne o svojich ďalších krokoch. Predtým sa sťažovala, že Rusi príliš dlho otáľajú s verdiktom a naliehala, aby bol prípad posunutý na Športový arbitrážny súd (CAS).

Valijevová sa postarala na ZOH 2022 o rozruch, keď deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej pomohla ruskému družstvu k zlatu, informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín. Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra 2021. Valijevová vysvetlila dopingový nález náhodným užitím liekov. CAS počas hier v Pekingu neuplatnil voči Valijevovej okamžitú sankciu v podobe zákazu ďalšieho štartu na ZOH a umožnil jej nastúpiť aj v súťaži sólistiek. V nej po krátkom programe viedla, no vo voľnej jazde nezvládla obrovský tlak, viackrát spadla a prepadla sa až na konečné štvrté miesto. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa rozhodol neudeliť medaily z tímovej súťaže až do vyriešenia prípadu.