Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Rusi si v Bratislave poradili s Nórskom, súpera rozbili v presilovkách

Na snímke radosť ruských hokejistov po strelení druhého gólu v zápase základnej B-skupiny Rusko - Nórsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 10. mája 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zborná odohrá svoj druhý zápas v skupine v nedeľu 12. mája o 12.15 h proti Rakúsku, Nóri narazia už v sobotu o 20.15 na ďalšieho ašpiranta na medailu Česko.

Bratislava 10. mája (TASR) - Ruskí hokejisti úspešne vstúpili do 83. MS, v úvodnom dueli bratislavskej B-skupiny zdolali v piatok Nórsko 5:2. Favorit rozleptal obranu súpera svojimi kombináciami a predviedol skvele nacvičené presilovky - využil tri zo štyroch početných výhod. Severanom dovolil znížiť až v samom závere za stavu 5:0.

Zborná odohrá svoj druhý zápas v skupine v nedeľu 12. mája o 12.15 h proti Rakúsku, Nóri narazia už v sobotu o 20.15 na ďalšieho ašpiranta na medailu Česko.

B-skupina (Bratislava):


Rusko - Nórsko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Góly:
9. Dadonov (Malkin, Kučerov), 15. Anisimov (Grigorenko, Orlov), 29. Kučerov (Sergačov), 30. Dadonov (Malkin, Gusev), 45. Gusev (Kučerov, Chafizullin) - 57. Valkvä Olsen (Reichenberg), 58. Holös (Martinsen). Rozhodovali: Fraňo (ČR), Reneau (USA) - Kaderli (Švaj.), Lhotský (ČR), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 7698 divákov.

Rusko: Vasilevskij - Zajcev, Orlov, Sergačov, Nesterov, Gavrikov, Chafizullin - Dadonov, Malkin, Grigorenko - Kaprizov, Kuznecov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Plotnikov, Andronov, Kovaľčuk - Barabanov

Nórsko: Haukeland - Holös, Lesund, Espeland, Bonsaksen, Nörstebö, Johannesen, Bull - Thoresen, Olimb, Olden - Valkvä Olsen, Haga, Rosseli Olsen - Martinsen, Lindström, Trettenes - Kristiansen, Forsberg, Röymark - Reichenberg


Rusi sa od úvodu s vervou pustili do súpera, vtipnými kombináciami kúskovali jeho obranu a neustále vpredu hrozili. V 3. minúte ešte nedotiahol individuálnu akciu Andronov a následne Kučerovov teč šťastne zastavila hokejka Haukelanda, no v 9. minúte už využil presilovku Dadonov, ktorý zužitkoval šikovnú "žabičku" Malkina. Pohodu na ruské hokejky definitívne vniesol gól Anisimova, ktorý v 15. min. zblízka zvýšil na 2:0.

Na snímke ruskí fanúšikovia v zápase základnej B-skupiny Rusko - Nórsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 10. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V druhej tretine pokračovala hra mačky s myšou. Skvelú "chémiu" ukazovali najmä Malkin s Dadonovom, ktorí neustále motali hlavu nórskym bekom. Zbornej parádne vychádzali presilovky, na 3:0 zvýšil výstavnou strelou Kučerov a následne pridal v početnej výhode svoj druhý gól Dadonov po ďalšej lahodnej prihrávke Malkina. Nóri pripravenosť favorita veľmi nepreverili, ak im už otvoril okno v defenzíve a dovolil z nebezpečnej pozície vystreliť, zaskvel sa pozorný Vasilevskij.

Na snímke útočník Alexander Ovečkin (Rusko) v zápase základnej B-skupiny Rusko - Nórsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 10. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V treťom dejstve pridal piaty gól zbornej Gusev. Rusi v samom závere poľavili a dovolili súperovi skorigovať prehru, Vasilevského obrali o čisté konto Valkvä Olsen a Holös.

Hlasy po zápase:

Jevgenij Malkin, útočník Ruska (v zápase 0+2): "Prvýkrát som hral v útoku s Dadonovom a Grigorenkom a dá sa povedať, že po jednom spoločnom tréningu nám to celkom fungovalo. Od základu nemôžem zmeniť svoju hru, ale ako center sa musím trochu prispôsobiť hre spoluhráčov. Ukázali sme, že máme v útoku kvalitu, Nóri nám umožnili dostávať sa do koncovky. Škoda chýb v závere, že sme Vasilevskému nepomohli udržať nulu. Musíme hrať pozorne až do konca, strata koncentrácie pokazila dojem z nášho výkonu."

Nikita Gusev, autor piateho gólu Ruska: "Na prvý zápas to bolo fajn. V tretej tretine sme si už celkom začínali na ľade rozumieť. Ak to bude takto ďalej pokračovať, môže to byť pre nás najúžasnejší turnaj, na akom som kedy hral."

Mathis Olimb, útočník Nórska: "Myslím si, že sme odohrali celkom dobrý zápas, držali sme sa nášho systému, hrali sme dobre s pukom. Čelili sme však hráčom svetovej extratriedy. Ak ich pustíte pred bránku, vedia to potrestať. My potrebujeme viac šancí na skórovanie, a to bol zrejme dnes ten hlavný rozdiel. Rusi sú určite jeden z favoritov na zisk titulu. Hra v oslabeniach je jedna z vecí, ktorú si musíme zanalyzovať a vylepšiť, pred našou bránkou musíme súperovi viac znepríjemňovať život a vytláčať ho do horších uhlov."