Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ruskí a bieloruskí športovci môžu súťažiť na Ázijských hrách

Predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach z Nemecka. Foto: TASR/AP

Kremeľ odštartoval svoje vojenské ťaženie proti Kyjevu 24. februára 2022, niekoľko dní po záverečnom ceremoniáli ZOH v Pekingu.

Kuvajt 26. januára (TASR) - Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na tohtoročných Ázijských hrách napriek ruskej invázii na Ukrajinu. Vo štvrtok to oznámila Olympijská rada Ázie (OCA).

"Všetci športovci, bez ohľadu na ich národnosť alebo pas, ktorý vlastnia, by mali mať možnosť štartovať v športových súťažiach," vyhlásila OCA.

Tieto vyjadrenia sa zhodujú s najnovším stanoviskom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), pripomína agentúra AFP. MOV vyhlásil už v stredu, že hľadá spôsob, ako by mohli ruskí športovci súťažiť na OH 2024. "Cesta pre účasť ruských športovcov v medzinárodných súťažiach by mala byť posudzovaná za prísnych podmienok. Pokiaľ nejaký športovec aktívne podporuje vojnu na Ukrajine, hrozilo by mu vylúčenie z OH 2024 v Paríži," informoval MOV po stredajšom zasadnutí exekutívy.

Kremeľ odštartoval svoje vojenské ťaženie proti Kyjevu 24. februára 2022, niekoľko dní po záverečnom ceremoniáli ZOH v Pekingu. MOV krátko nato zaviedol sankcie voči Rusku a susednému Bielorusku, ktorého územie využili ruské jednotky ako východiskovú základňu pre útok. Od vypuknutia konfliktu sa v Rusku ani v Bielorusku neuskutočnilo žiadne medzinárodné športové podujatie a štátne symboly týchto krajín boli z významných súťaží odstránené.