Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rusko nezískalo späť plné členstvo v biatlonovej únii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

IBU odobrala Rusom plné členstvo v reakcii na trest Medzinárodného olympijského výboru (MOV) za dopingový škandál na ZOH 2014 v Soči.

Poreč 7. septembra (TASR) - Rusko nedokázalo získať späť plné členstvo v Medzinárodnej biatlonovej únii (IBU), o ktoré prišlo v vlani v decembri pre doping. Delegáti na kongrese IBU v Poreči v piatok hlasovali proti obnoveniu ruského členstva.

Ako informovala agentúra DPA, pre obnovenie plného členstva Ruskej biatlonovej únie (RBU) sa vyslovilo 20 z 51 delegátov, dvaja sa zdržali hlasovania. Rusi tak zostávajú provizórnymi členmi, čo znamená, že nemajú hlasovacie právo, jeho zástupcovia nemôžu kandidovať do funkcií v IBU a krajina sa nemôže uchádzať o usporiadanie medzinárodných podujatí. Ruskí reprezentanti sa však môžu zúčastniť na oficiálnych pretekoch vrátane Svetového pohára a MS.

IBU odobrala Rusom plné členstvo v reakcii na trest Medzinárodného olympijského výboru (MOV) za dopingový škandál na ZOH 2014 v Soči. Ten poznamenal aj samotnú IBU, jej predstavitelia na čele s dlhoročným prezidentom Andersom Bessebergom mali podľa správy Svetovej antidopingovej agentúry za úplatok kryť 65 dopingových káuz ruských biatlonistov. IBU má pre stratu dôveryhodnosti pozastavený prísun financií od MOV.