Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Ruskí dopingoví hriešnici budú čoskoro čeliť disciplinárnemu konaniu

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Oľge Kaniskinovej, Valerimu Borčinovi, Sergejovi Kirďapkinovi, Sergejovi Bakulinovi a Vladimirovi Kanajkinovi pozastavili činnosť za dopingové prehrešky.

Londýn 16. februára (TASR) - Ruskí atléti, ktorí sú zapletení do rozsiahleho dopingového škandálu, budú už v nasledujúcich mesiacoch čeliť disciplinárnemu konaniu. Podľa Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) tréner chodcov zároveň čelí zákazu akejkoľvek športovej činnosti.

IAAF a Svetová antidopingová agentúra (WADA) spustili vyšetrovanie po tom, čo nemecká televízia odvysielala dokument o údajnom rozsiahlom dopingovom prípade. Ruská antidopingová agentúra minulý mesiac oznámila, že chodcom Oľge Kaniskinovej, Valerimu Borčinovi a Sergejovi Kirďapkinovi, ako aj svetovému šampiónovi z roku 2011 Sergejovi Bakulinovi a vicemajstrovi sveta Vladimirovi Kanajkinovi pozastavili činnosť za dopingové prehrešky. "Veríme, že v najbližších dvoch-troch mesiacoch začneme disciplinárne konanie s prvými športovcami," cituje agentúra Reuters dopingového manažéra IAAF Thomasa Capdevielleho.

Medzinárodná asociácia atletických federácií zároveň začala vyšetrovanie proti trénerovi ruských chodcov Viktorovi Čeginovi. Ten je podozrivý, že ako šéf známeho a úspešného atletického strediska v Saransku vedel o systematickom dopingu svojich zverencov. Dvadsať z nich bolo v uplynulých rokoch prichytených pri užívaní zakázaných látok.