Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Ruský minister športu označil rozhodnutie MOV za diskriminačné

Olympijské kruhy - jeden zo symbolov olympijských hier (ilustračná foto) Foto: TASR

Na podujatia nemajú povolený vstup zástupcovia vlád oboch krajín či štátni predstavitelia a na súťažiach nemôžu byť vlajky, hymny, farby ani akékoľvek iné označenia týchto krajín.

Moskva 29. marca (TASR) - Ruský minister športu Oleg Matyzin označil rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o opätovnom prijatí ruských športovcov za nehumánne. MOV po utorkovom zasadnutí odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov, avšak s obmedzeniami. Musia štartovať pod neutrálnou vlajkou a týka sa to len športovcov bez prepojenia na armádu.

Rozhodnutie sa zatiaľ netýka OH2024. Na medzinárodné podujatia by sa podľa odporúčaní MOV nemali dostať športovci z Ruska a Bieloruska, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine, alebo majú zmluvy s armádou či národnými bezpečnostnými agentúrami. Tí podľa Bacha nemôžu súťažiť ako neutrálni športovci. "Odporúčania MOV ohľadom ruských športovcov sú nezákonné a otvorene diskriminačné. Športovci sa na olympiádu pripravovali roky. Je to ich práca, ich život. Odobrať im toto právo je neľudské," citovala agentúra DPA vyjadrenie Matyzina.

Na medzinárodných podujatiach sa naďalej nemôžu zúčastňovať družstvá z oboch krajín a ich športovci by nemali štartovať ani v tímových súťažiach, mixoch či napríklad viacboji v gymnastike, uvádza sa v usmernení MOV. Všetci navyše musia mať preukázateľný záznam o testovaní na doping. Na podujatia nemajú povolený vstup zástupcovia vlád oboch krajín či štátni predstavitelia a na súťažiach nemôžu byť "vlajky, hymny, farby ani akékoľvek iné označenia týchto krajín".