Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ruský zväz rozhodol o nepripojení k AFC, dúfa v návrat do súťaží UEFA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP však Ďjukov nevylúčil, že Rusko by sa neskôr mohlo uchádzať o členstvo v AFC. Takéto rozhodnutie by malo pre ruské kluby nepriaznivé finančné dôsledky.

Moskva 30. decembra (TASR) - Ruská futbalová únia (RFS) si praje návrat ruských klubov do medzinárodných súťaží. Uviedla to v reakcii na oficiálne vyhlásenie krajiny, ktorá oznámila, že RFS môže opustiť Európsku futbalovú úniu (UEFA) a požiadať o členstvo v Ázijskej futbalovej konfederácii (AFC).

UEFA zakázala ruským klubom súťažiť na európskych podujatiach po tom, ako krajina 24. februára spustila vojenskú inváziu na Ukrajinu. Zasadnutie výkonného výboru RFS v piatok rozhodlo proti prechodu pod AFC. "Skutočne zvažujeme možnosť čo najrýchlejšieho návratu do súťaží UEFA. Je pre nás dôležité zúčastniť sa v kvalifikácii MS 2026," uviedol prezident zväzu Alexander Ďjukov.

Podľa agentúry AFP však Ďjukov nevylúčil, že Rusko by sa neskôr mohlo uchádzať o členstvo v AFC. Takéto rozhodnutie by malo pre ruské kluby nepriaznivé finančné dôsledky. Prezident CSKA Moskva Jevgenij Giner v nedávnom rozhovore pre denník Sport-Express varoval, že treba brať do úvahy enormný rozdiel vo finančnom zabezpečení UEFA a AFC: "Doslova by sme museli začať od nuly. Preto by sme asi mali počkať na návrat do veľkého európskeho futbalu."

RFS navrhol založenie skupiny, ktorá by viedla konzultácie s UEFA v snahe obnoviť vzťahy. V rámci zákazu krajinu vylúčili zo žrebu kvalifikácie EURO 2024. Rusko tiež suspendovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a nedovolila mu bojovať v baráži o účasť na MS 2022 v Katare. Proti rozhodnutiam FIFA a UEFA sa snažili Rusi odvolať na Športovom arbitrážnom súde (CAS), ktorý však ich žiadosť zamietol.