Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ružička prispel gólom k víťazstvu Calgary nad St. Louis 7:1

Na archívnej snímke Slovák Adam Ružička (vpravo) so svojimi spoluhráčmi z Calgary. Foto: TASR/AP

Ružička sa presadil v 37. minúte po ukážkovej kombinácii Tkachuka s Johnnym Gaudreauom.

New York 25. januára (TASR) - Slovenský hokejista Adam Ružička prispel v noci na utorok v NHL gólom k vysokému víťazstvu Calgary nad St. Louis 7:1. Na ľade strávil 9:41 min a zaznamenal dva plusové body. Matthew Tkachuk si v drese Flames pripísal na konto päť asistencii.

Ružička sa presadil v 37. minúte po ukážkovej kombinácii Tkachuka s Johnnym Gaudreauom. Brankára Jordana Binningtona prekonal strelou k ľavej žrdi a zvýšil na 6:1 pre domácich. Pre Ružičku to bol druhý presný zásah v tejto sezóne. Tkachuk zaznamenal v uplynulých piatich zápasoch 13 bodov (4+9). "Matt potvrdzuje, že je skvelý hokejista, výborne číta hru a vie dostať spoluhráčov do dobrých pozícií," pochválil Gaudreau svojho kolegu z útočnej formácie.

Blues nenadviazali na trojzápasovú víťaznú sériu, ich jediný gól strelil Tyler Bozak. "Toto pre nás musí byť budíček a musíme sa vrátiť k našej hre. Dostávame sa do dôležitej časti sezóny a začína sa bojovať o play off," povedal kapitán St. Louis Ryan O'Reilly.

Na snímke sprava Johnny Gaudreau (Calgary Flames), brankár Jordan Binnington a Colton Parayko (obaja St. Louis Blues) počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Calgary Flames - St. Louis Blues v Calgary v pondelok 24. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Dallas bez Andreja Sekeru zvíťazil na ľade trápiacej sa Philadelphie 3:1. Obrana Flyers Keith Yandle nastúpil na svoj 964. zápas v sérii a vyrovnal tak rekord NHL, ktorý doteraz držal Doug Jarvis. Bývalý útočník Montrealu, Washingtonu a Hartfordu poťčas kariéry nikdy nevynechal zápas základnej časti. "Veľa pre mňa znamenalo, keď ma povzbudzovali a gratulovali mi spoluhráči, protihráči i diváci. Je to o láske k hre a zábave. Koniec koncov, všetci proste robíme šport, o ktorom sme snívali, že ho budeme hrať, keď vyrastieme," citovala ho oficiálna stránka ligy. "Myslím si, že je to skvelé a som rád, že má takúto kariéru," povedal Jarvis.

Minnesota deklasovala Montreal 8:2 a bodovala v siedmom zápase za sebou. Ruský útočník Kirill Kaprizov si vylepšil štatistiky dvoma asistenciami a zavŕšil prvú stovku bodov v profilige. Na túto métu sa dostal najrýchlejšie v histórii Wild, keď v 92 zápasoch základnej časti zaznamenal 44 gólov a 56 asistencií. Connor Dewar zaznamenal premiérový gól v NHL, keď v druhej tretine zvýšil na 3:1: "Vždy, keď ma vidíte hrať, som lepší hokejista. Každý deň." Škvrnou na víťazstve Minnesoty bolo zranenie brankára Cama Talbota. Ten sa vrátil do zostavy po päťzápasovej pauze spôsobenej problémami v dolnej časti tela, no po druhej tretine musel opustiť bránku. "Privodil si rovnaké zranenie, ale nie na rovnakom mieste. Nie je to vážne, ale načo ho vracať späť do bránky a riskovať," povedal tréner Dean Evason.

Washington v zostave s Martinom Fehérvárym prehral s Vegas 0:1. Slovenský obranca odohral 18:19 min. O triumfe Golden Knights rozhodol v 26. minúte Michael Amadio. Dallas bez Andreja Sekeru zvíťazil na ľade trápiacej sa Philadelphie 3:1. Minnesota deklasovala Montreal 8:2. Ruský útočník KIrill Kaprizov si vylepšil štatistiky dvoma asistenciami a zavŕšil prvú stovku bodov v profilige.

Na snímke zľava slovenský hokejista Martin Fehérváry (Washington Capitals), Nolan Patrick (Vegas Golden Knights) a brankár Vítek Vaněček (Washington Capitals) počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Vegas Golden Knights vo Washingtone v pondelok 24. januára 2022.
Foto: TASR/AP


New York Rangers zdolali doma Los Angeles 3:2 po predĺžení a nájazdoch, rozhodujúci premenil v šiestej sérii obranca Adam Fox, keď mu vyšiel blafák na bekhend. Bolo to jeho prvý nájazd v kariére v NHL. "Myslím, že po ňom bude mať veľa sebadôvery. Má talent, techniku a predviedol parádny ťah. Keď som sa s nim predtým rozprával o nájazdoch, povedal, že sa pri nich necíti komfortne. Myslím si, že to sa teraz zmení," povedal tréner New Yorku Gerard Gallant. Fox prezradil, že to bol jeho prvý nájazd od tínedžerských čias s rozvojovom programe národného tímu USA: "Som rád, že som si vybral tento blafák, nechcel som to príliš komplikovať a som rád, že to vyšlo." Chris Kreider sa stal prvým hráčom, ktorý strelil v sezóne 30 gólov, podarilo sa mu to v 43 zápasoch. Zároveň to bol jeho pätnásty presný zásah v presilovkách a aj v tejto štatistike kraľuje celej súťaži.

Anaheim vyhral v Bostone 5:3. Do zostavy Ducks sa vrátil z covid protokolu najproduktívnejší hráč Troy Terry a návrat oslávil gólom. Ryan Getzlaf mal bilanciu 1+1 a Hampus Lindholm zaznamenal tri asistencie. David Pastrňák strelil gól a pridal asistenciu a brankár Bruins Tuukka Rask predviedol 22 zákrokov. "Musíme sa jednoznačne zlepšiť. Nebolo to dosť dobré," povedal tréner Bruce Cassidy.

Colorado potvrdilo, že sa mu domácom klzisku nesmierne darí a víťaznú sériu natiahlo už na 16 zápasov. Tentokrát si to "odnieslo" Chicago, ktoré prehralo 0:2. Domáci brankár Pavel Francouz predviedol 24 úspešných zákrokov a pripísal si druhý shutout po sebe, čo sa v drese Avalanche podarilo naposledy Patrickovi Royovi v roku 2003. "Keď potrebujeme zákrok, dostaneme ho. Opäť bol rýchly a sústredený. Chalani vždy nájdu cestu, ako vyhrať domáce zápasy," pochvaľoval si tréner Jared Bednar. O góly Colorada, ktoré vyhralo sedem zápasov po sebe, sa postarali Nazem Kadri a Mikko Rantanen.

Nathan MacKinnon si pripísal 384. asistenciu v základnej časti NHL a v historických tabuľkách klubu sa vyrovnal Antonovi Šťastnému, patrí im 6. miesto.

Výsledky NHL:


Calgary - St. Louis 7:1 /za domácich Ružička 1+0/,

Boston - Anaheim 3:5,

New York Rangers - Los Angeles 3:2,

Philadelphia - Dallas 1:3,

Washington - Vegas 0:1,

Minnesota - Montreal 8:2,

Colorado - Chicago 2:0