Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ružička sa tešil z víťazstva, Černák a Fehérváry prehrám nezabránili

Na archívnej snímke vpravo slovenský center Calgary Adam Ružička. Foto: TASR/AP

Calgary rozhodlo o triumfe už v prvej tretine, ktorú vyhralo 3:1, Ružička nezabodoval v piatom stretnutí v sérii.

New York 7. januára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Adam Ružička sa ako jediný zo Slovákov mohol v noci na sobotu tešiť v NHL z víťazstva. Jeho Calgary zdolalo doma New York Islanders 4:1. Erik Černák v drese Tampy Bay sa pri prehre 2:4 vo Winnipegu do kanadského bodovania nezapísal, rovnako ako Martin Fehérváry pri nezdare Washingtonu doma s Nashvillom 2:3.

Calgary rozhodlo o svojom triumfe už v prvej tretine, ktorú vyhralo 3:1. Brankár Jacob Markström prispel k víťazstvu 24 úspešnými zákrokmi, ako jediný ho prekonal Zach Parise. Flames zvíťazili v treťom z uplynulých štyroch zápasov a patrí im štvrté miesto v Pacifickej divízii a 7. priečka v Západnej konferencii. "Stúpame nahor v tabuľke. Bojujeme a robíme všetko pre to, aby sme sa posúvali vyššie. Musíme vyhrávať najmä domáce stretnutia," zdôraznil krídelník Blake Coleman, ktorý na začiatku 6. minúty zvýšil na priebežných 3:0 pre Calgary. Ružička odohral ako člen štvrtého útoku "plameňov" 13:55 min so ziskom plusového bodu a s jedným bodyčekom. Nezabodoval v piatom stretnutí v sérii, čo sa mu stalo prvýkrát v NHL. Islanders sa nedarí, prehrali tretí zápas z uplynulých štyroch. "Ostrovanom" chýbal ofenzívny líder Matt Barzal, ten sa síce zúčastnil na predzápasovej rozcvičke, no napokon nenastúpil pre zranenie v dolnej časti tela. "Predviedli sme niekoľko pozitívnych vecí, no nedosiahli sme želaný výsledok. Musíme zresetovať a pripraviť sa dobre na nadchádzajúcu domácu šnúru," poznamenal útočník hostí Josh Bailey.

Na snímke zľava ruský brankár Islanders Semjon Varlamov, jeho krajan a spoluhráč v obrane Alexander Romanov a švédsk&y útočník Calgary Elias Lindholm v zápase hokejovej NHL Calgary Flames - New York Islanders (4:1) v noci na 7. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Černák nastúpil v druhej obrannej formácii Tampy, no štvrtému víťazstvu Winnipegu v rade nezabránil. Lightning prehrali druhý duel za sebou a sú na východe na 7. priečke, hneď za Capitals. Dva góly v drese Jets strelil Pierre-Luc Dubois, Josh Morrissey mal tri a Mark Scheifele dve asistencie. Nerozhodný stav zlomil v tretej tretine v presilovke 5 na 3 Kyle Connor, ktorý sa presadil strelou bez prípravy z pravého kruhu na buly. Bol to už jeho 41. víťazný gól v profiligovej kariére a stal sa v tomto smerom rekordérom organizácie, keď prekonal Iľju Kovaľčuka. Ten nastrieľal ešte v drese Atlanty Thrashers, predchodcu súčasných Jets, 40 víťazných gólov. "Je to ťažká liga. Každý v nej chce vyhrať, všetky tímy sú súťaživé a je plno vyrovnaných zápasov, ako bol tento," povedal Connor, ktorý si pripísal v zápase aj jednu asistenciu. Tampe nepomohli ani gól a asistencia Anthonyho Cirelliho. Hostia hrali bez švédskeho obrancu Victora Hedmana, ktorý bol pri pôrode manželky, spoločne očakávali narodenie tretieho potomka. Jets využili obe presilovky o dvoch hráčov, celkovo hrali šesť presiloviek. Trénera "bleskov" Jona Coopera hneval vysoký počet vylúčení u jeho zverencov: "Totálny nedostatok disciplíny. Bolo hanbou, čo sme robili. Koľkokrát za sezónu čelíte súperovej presilovke 5 na 3? Napočítali by ste to možno na prstoch jednej ruky. A my sme im to v jednom zápase darovali na dva a pol minúty. Neakceptovateľné." Černák odohral 22:03 min a zblokoval jednu strelu súpera.

Nashville uspel na ľade Washingtonu 3:2, víťazný gól strelil v 57. minúte Ryan McDonagh. Pre skúseného obrancu to bol premiérový gól v drese Predators. McDonagh, ktorý prišiel do tímu pred sezónou výmenou z Tampy, sa necelé štyri minúty pred koncom tretej tretiny vybral na útočný výlet a po prihrávke Ryana Johansena zakončil akciu bekhendovým blafákom. "Myslím si, že každého to trochu prekvapilo. Aj mňa. Samozrejme, ako obranca sa nedostávate často do brejkov. Som šťastný, že som mohol pomôcť chalanom nájsť cestu k víťazstvu," povedal McDonagh pre nhl.com. K tretiemu triumfu za sebou prispel gólom a asistenciou útočník Jakov Trenin. Capitals ukončili deväťzápasovú bodovú sériu. Fehérváry nastúpil v tretej obrannej dvojici domácich, počas 16:40 min na ľade vyslal dve strely na bránku, rozdal štyri bodyčeky a zblokoval šesť striel súpera - najviac z hráčov Washingtonu.

Florida aj zásluhou dvoch presilovkových gólov Aarona Ekblada triumfovala v Detroite 3:2 a dosiahla druhé víťazstvo za sebou. Na oba mu prihral kapitán "panterov" Aleksander Barkov. V súboji dvoch tímov zo spodnej časti tabuľky Západnej konferencie si Chicago poradilo s Arizonou 2:0 a zastavilo sériu piatich prehier. "Jastrabi" uspeli, hoci im chýbal zranený Patrick Kane. Brankár Alex Stalock zneškodnil všetkých 22 striel hostí a vychytal prvé čisté konto v drese Blackhawks. Celkovo to bol jeho jubilejný 10. shutout v NHL, prvý od 28. februára 2020. Jeho náprotivok Connor Ingram kapituloval iba raz z 31 striel, Coyotes utrpeli štvrtú prehru v rade.

Anaheim prehrával v dueli dvoch kalifornských tímov so San Jose 0:2, 2:3 a 3:4, no dokázal skóre otočiť a zvíťazil 5:4 vďaka gólu Johna Klingberga z 2. minúty predĺženia. Švédsky bek zaznamenal v riadnom hracom čase aj asistenciu. Triumf Ducks však režíroval najmä 19-ročný center Mason McTavish. Ligový nováčik nazbieral dva góly a dve asistencie. "Bolo pekné vidieť, ako dnes zabodoval. Dali sme mu väčší priestor, lebo má dôveru nás trénerov i jeho spoluhráčov," vyjadril sa na adresu talentovaného mladíka kouč "káčerov" Dallas Eakins. Sharks nestačili ani dva góly Tima Meiera, jednu asistenciu si pripísal najproduktívnejší obranca súťaže Erik Karlsson, ktorý bodoval už v 14. zápase v sérii.



NHL - sumáre:


Washington Capitals - Nashville Predators 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Góly: 10. Milano (Sheary, Orlov), 32. Aube-Kubel (Gustafsson, van Riemsdyk) - 5. Novak (Trenin), 16. Trenin (Lauzon, Pärssinen), 57. McDonagh (Johansen, Duchene). Brankári: Lindgren - Lankinen, strely na bránku: 32:22.



Detroit Red Wings - Florida Panthers 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Góly: 2. Berggren (Chiarot, Hronek), 57. Fabbri (Hronek, Copp) - 3. Forsling (E. Staal, Smith), 27. Ekblad (Barkov, Tkachuk), 49. Ekblad (Barkov, Montour). Brankári: Husso - Bobrovskij, strely na bránku: 31:20.



Winnipeg Jets - Tampa Bay Lightning 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 20. Dubois (Connor, Morrissey), 28. Dubois (Morrissey, Scheifele), 46. Connor (Scheifele, Morrissey), 59. Barron (Lowry) - 12. Cirelli (Stamkos), 22. Kučerov (Cole, Cirelli). Brankári: Hellebuyck - Vasilevskij, strely na bránku: 20:28.



Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 32. McCabe (S. Jones, Domi), 60. T. Johnson (Toews, Lafferty). Brankári: Stalock - Ingram, strely na bránku: 32:22.



Calgary Flames - New York Islanders 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Góly: 5. Lucic (Huberdeau), 7. Coleman (Mangiapane, Backlund), 15. Zadorov (Lewis), 47. Kadri (Toffoli) - 20. Parise (Pageau, Mayfield). Brankári: Markström - Varlamov, strely na bránku: 21:24.



Anaheim Ducks - San Jose Sharks 5:4 pp (2:2, 1:2, 1:0 - 1:0)

Góly: 7. Zegras (Klingberg, Vatrano), 15. Strome (McTavish, White), 34. McTavish (Silfverberg, Benoit), 54. McTavish (Henrique), 62. Klingberg (Terry, McTavish) - 1. Nieto (Barabanov, Vlasic), 7. Lorentz (Karlsson, Gadjovich), 31. Meier (Labanc, Hertl), 34. Meier (Labanc, Benning). Brankári: Stolarz - Kähkönen, strely na bránku: 29:41.



Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 16:40 0 0 0 0 2 0

Adam Ružička (Calgary) 13:55 0 0 0 +1 0 0

Erik Černák (Tampa Bay) 22:03 0 0 0 0 0 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/