Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Basketbalistky Ružomberka remizovali v 1. zápase play off s Orenburgom

Na snímke Viktória Havranová (Ružomberok) v prvom zápase 1. kola play off Európskeho pohára FIBA v basketbale žien MBK Ružomberok - BC Nadežda Orenburg v Ružomberku 15. decembra 2021 Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade postupu do osemfinále by zverenky trénera Juraja Suju natrafili na víťaza dvojzápasu BC Polkowice - Kangoeroes Basket.

Ružomberok 15. decembra (TASR) - Basketbalistky MBK Ružomberok remizovali v stredajšom úvodnom zápase play off Európskeho pohára FIBA (Eurocup) s ruským BC Nadežda Orenburg 86:86. Najlepšou strelkyňou domácich bola s 31 bodmi Adrienne Motleyová.

Odveta je na programe v stredu 22. decembra o 15.00 h. V prípade postupu do osemfinále by zverenky trénera Juraja Suju natrafili na víťaza dvojzápasu BC Polkowice - Kangoeroes Basket.

Ružomberok nastúpil do úvodnej play off konfrontácie s Orenburgom sebavedomo. Darilo sa mu útočne a v úvode nekompromisne trestal hosťujúce chyby, čo mu prinieslo vedenie 12:5. Ruský tím zareagoval oddychovým časom a po ňom prebral iniciatívu na palubovke. Úsekom 18:2 sa dostal do vedenia a domácim hráčkam nedovolil viac ako štyri minúty skórovať. "Ruža" sa v koncovke prvej štvrtiny otriasla z tlaku, ale túto časť zápasu prehrala 21:25. Do druhej 10-minútovky vstúpil už domáci tím lepšie, dôkazom toho bolo aj zmazanie manka. Orenburg mal všetko pod kontrolou, keď potreboval, tak zabral a vytvoril si menší bodový trhák. Ružomberok sa nevzdával, ale často ho zrážala na kolená nedôsledná obrana. Zlepšenie prišlo opäť v koncovke, po prvom polčase svietil na tabuli z domáceho pohľadu stav 43:48.

Domáci tím vstúpil do druhého polčasu dobre, nedovolil súperovi otočiť. Orenburg musel pridať, v tejto fáze ho podržala streľba za tri body. Ružomberok neustále bojoval a držal nádej na úspech v prvom zápase play off. Do poslednej 10-minútovky šiel za stavu 63:70. Liptáčky pokračovali v dobrej hre, manko sa im podarilo stiahnuť na rozdiel jedného útoku. Dôležitý moment prišiel v polovici štvrtej štvrtiny, trojka Motleyovej dostala Ružomberok po veľmi dlhej dobe do vedenia - 75:74. Bolo tak jasné, že o víťazstvo sa bude hrať až do samotného záveru. Pred poslednými dvoma minútami zápasu viedla "Ruža" 82:80. Domáca Motleyová 9 sekúnd pred koncom upravila na 86:84, ale sekundu pred koncom Linskensová vybojovala pre Orenburg remízu.

Na snímke vpravo Janea Graysová (Ružomberok) v zápase 1. kola play off Európskeho pohára FIBA v basketbale žien MBK Ružomberok - BC Nadežda Orenburg v Ružomberku 15. decembra 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


hlasy po zápase (zdroj: mbkruzomberok.sk):

Juraj Suja, tréner Ružomberka: "Treba pogratulovať môjmu družstvu za remízu s Nadeždou Orenburg. Aj keď musím priznať, som sklamaný, myslím si, že sme to mohli a mali vyhrať. Bolí ma to, že sme nepremenili osem trestných hodov. O to viac, keď som videl, akú kvalitu vieme na palubovke vyprodukovať. Taký je basketbal, dali sme ťažké strely, 11 trojok, no nedali sme veľa trestných hodov. Je mimoriadne ťažké zastaviť Orenburg, dobre strieľajú, majú obrovskú palebnú silu. Musíme niečo zmeniť, uvidíme, či to pôjde, verím, že percento ich streľby stlačíme v odvete dole."



David Muňoz, asistent trénera Orenburgu: "Celý týždeň sme sa na tento zápas pripravovali. Hráčky vedeli, že Ružomberok hrá veľmi tvrdo, výborne v obrane. Aj s Lyonom držal MBK krok takmer celý zápas. Agresívna defenzíva súpera nám robila po celý zápas veľké problémy. Musíme tento zápas hodiť za hlavu, všetko je otvorené, o týždeň nás čaká nový zápas a ideme od nuly."



Európsky pohár FIBA - 1. zápas play off:


MBK Ružomberok - BC Nadežda Orenburg 86:86 (43:48)

zostava a body Ružomberka: Praženicová 14, Graysová 13, Turudičová 11, Stašová 10, Burová 5 (Motleyová 31, Havranová 2, Buknová a Tarnachowiczová 0)
najviac bodov Orenburgu: Gatlingová 15, Žediková 14, Linskensová 12. TH: 25/17 - 17/13,
fauly: 18 - 20, trojky: 11 - 9, štvrtiny: 21:25, 22:23, 20:22, 23:16, rozhodovali: Mavisu (Tur.), Reyová (Nem.), Mészáros (Maď.), bez divákov.