Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ružomberok v Eurocupe proti Lyonu a Madridu, Piešťany proti Carolu

Basketbalistky MBK Ružomberok obhájili titul majsteriek Slovenska v Niké extralige žien. V rozhodujúcom piatom finálovom stretnutí zvíťazili doma nad Piešťanskými Čajkami 73:68 a celú sériu vyhrali 3:2 na zápasy. Na snímke tím Ružomberka pózuje s pohárom v Ružomberku 1. mája 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Čajky narazia ako nenasadený tím v kvalifikácii na jedného z najsilnejších možných súperov, francúzske Carolo Basket.

Freising 19. augusta (TASR) - Basketbalistky MBK Ružomberok a Piešťanských Čajok spoznali mená svojich súperov v Európskom pohári (Eurocup) v sezóne 2021/2022. „Ruža“ ako úradujúci majster si zahrá v J-skupine proti francúzskemu LDLC Asvel Feminin, španielskemu Estudiantes Madrid a úspešnému z kvalifikačnej dvojice Tarbes Gespe Bigorre - Kortrijk Spurs.

Na vicemajstrovské Čajky čaká kvalifikačný dvojzápas proti francúzskemu Flammes Carolo Basket. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v nemeckom Freisingu. Tímy rozdelili pred žrebom na základe výsledkov v uplynulých troch sezónach v európskych súťažiach, do dvoch geografických konferencií. Zástupcov slovenskej najvyššej súťaže umiestnili do konferencie č. 2. Ružomberok sa dostal medzi 35 klubov s istou v miestenkou v skupinovej fáze, Piešťany zabojujú o jednu z 13 miesteniek v kvalifikácii.

Čajky narazia ako nenasadený tím v kvalifikácii na jedného z najsilnejších možných súperov, francúzske Carolo Basket. Tím zo Charleville patrí medzi pravidelných účastníkov Eurocupu, v predchádzajúcom ročníku obsadil 4. miesto. V minulosti si zahral v Európskej lige (Eurolige), na domácej scéne patri do úzkej špičky, čo viackrát dokumentoval účasťou v semifinále, respektíve finále Francúzskeho pohára. V prípade postupu do skupinovej fázy, nalosovali Čajky do H-skupiny spolu s talianskou Bolognou, francúzskym La Roche a španielskou Bizkaiou. Klub z kúpeľného mesta sa do pohárovej súťaže č. 2 prihlásil opäť po štyroch rokoch, celkovo zabojuje o tretiu účasť v skupinovej fáze.

"Dojmy sú dosť zmiešané. To najhoršie, čo sa mohlo stať, tak sa stalo. Dostali sme najsilnejšieho súpera, ktorý tam bol. Nezostáva nám nič iné, len pokúsiť sa o to, aby sme ich nejako prekvapili a zabojovať o postup do skupiny. Carolo je semifinalistom minulého ročníka Eurocupu, čo hovorí samo o sebe. Je to skúsený a vysoký tím, s veľmi nepríjemným francúzskym štýlom basketbalu, ktorý asi nesedí nikomu v Európe. Majú obrovskú kvalitu. Na jednej strane je fajn, že si môžeme zahrať proti tak silnému tímu, len škoda, že je to v kvalifikácii. Šance sú stále, netreba sa vzdávať. Určite urobíme všetko pre to, aby sme postúpili, aj keď je v tejto dvojici jasný favorit, čo nám môže vyhovovať. Malou výhodou môže byť, že prvý zápas hráme doma a môžeme ich prekvapiť. Už som rad cez nich postúpil, takže verím, že sa mi to podarí ešte raz,“ povedal pre TASR tréner Čajok Peter Jankovič.

Ružomberok vyžrebovali do J-skupiny, ich protivníkmi bude francúzske LDLC Asvel Feminin, španielsky Estudiantes Madrid a úspešný z kvalifikačnej dvojice Tarbes Gespe Bigorre - Kortrijk Spurs. Klub z Lyonu patrí medzi špičku vo francúzskej LFP lige, je majstrom z roku 2019 a víťazom Francúzskeho superpohára (2020). Pre Estudiantes pôjde o premiéru v európskych pohároch, v predchádzajúcom ročníku obsadil v Španielsku 5. miesto. Aktuálny majster Niké extraligy žien sa vracia do Eurocupu po ročnej absencii.

"Vedeli sme, že z prvého koša bude tím euroligovej kvality. Podľa mňa si zahráme proti jednému z najlepších európskych tímov - Lyonu. Minulý rok bojovali o postup do Final Four. S Madridom z tretieho koša som spokojný, tam sa tiež nedal vyberať súper. Zo štvrtého koša to vyzerá na Tarbes, ako úspešného kvalifikanta. Dvakrát sme už s nimi hrali. Ako všetky francúzske tímy, majú vysoký štandard, to sú ťažkí súperi. Z basketbalového hľadiska ide o ťažkú skupinu,“ vyjadril sa tréner „Ruže“ Juraj Suja. Kvalifikácia je na programe 23. a 30. septembra 2021, skupinová fáza Eurocupu štartuje 14. októbra 2021.

Žreb Európskeho pohára 2021/2022 pre slovenské tímy:


kvalifikácia

Flammes Carolo Basket (Fr.) - PIEŠŤANSKÉ ČAJKY (SR)

skupinová fáza

H-skupina: Lointek Gernika Bizkaia (Šp.), La Roche Vendee BC (Fr.), ASD Futur Virtus Bologna (Tal.), víťaz Flammes Carolo Basket /PIEŠŤANSKÉ ČAJKY
J-skupina: LDLC Asvel Feminin (Fr.), MBK RUŽOMBEROK (SR), Estudiantes Madrid (Šp.), víťaz Tarbes Gespe Bigorre (Fr.)/Kortrijk Spurs (Bel.)