Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

S Pelém sa prišli rozlúčiť davy ľudí, šéf FIFA i brazílsky prezident

Telo zosnulého brazílskeho futbalového velikána Pelého vystavené počas poslednej rozlúčky na štadióne Vila Belmiro na predmestí Sao Paola 2. januára 2023. Foto: TASR - AP

Brazília je krajina, ktorú rozdeľujú politici aj sociálne pomery. Pelé bol jedným z mála, kto dal všetkých dokopy.

Santos 3. januára (TASR) - Približne 150.000 ľudí sa prišlo rozlúčiť s legendárnym futbalistom Pelém. Na pohrebe trojnásobného svetového šampióna sa zúčastnil aj brazílsky prezident Lula da Silva, ktorý objal Pelého syna Edinha, vdovu Marciu Aokiovú a s ďalšími príbuznými sa pomodlil pri rakve.

Súčasný brazílsky prezident si vypočul aj hanlivé slová z davu, ktorý na neho kričal: "Zlodej, patríš do väzenia." Brazílska vláda v súvislosti s úmrtím Pelého vyhlásila trojdňový štátny smútok.



Kritike sa nevyhol ani prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino, ktorý si v pondelok urobil selfie v blízkosti rakvy. Tá bola dvadsaťštyri hodín umiestnená na hracej ploche štadióna Urbano Caldeira v Santose, s ktorým spojil Pelé takmer celú svoju kariéru. "Požiadame každú krajinu na svete, aby po Pelém pomenovala jeden zo svojich štadiónov," vyzval Infantino.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva objíma Marciu Aokiovú, vdovu po zosnulom brazílskom futbalovom velikánovi Pelém a Pelého prvú manželku Rosemeri dos Reis Cholbiovú počas poslednej rozlúčky na štadióne Vila Belmiro na predmestí Sao Paola v utorok 3. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Brazília je krajina, ktorú rozdeľujú politici aj sociálne pomery. Pelé bol jedným z mála, kto dal všetkých dokopy. "Pelé pomohol zjednotiť modernú Brazíliu, prelomil rasistické štandardy v spoločnosti a otvoril do nej dvere Brazílčanom čiernej pleti," uviedla fanúšička, ktorá prišla vzdať hold brazílskej legende.

Neskôr v utorok previezli telo zosnulého v pohrebnom sprievode cez štvrť, kde žije Pelého storočná matka, až do rodinnej hrobky na cintoríne Memorial Necropole Ecumenica. Na cintoríne hrala oficiálna hymna FC Santos a katolícky chorál. Dav ľudí spieval Pelého obľúbené piesne v štýle samby.

Pelé zomrel vo veku 82 rokov vo štvrtok 29. decembra na celkové zlyhanie organizmu po boji s rakovinou hrubého čreva.