Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FOTO: Sagan v 3. etape Okolo Slovenska bronzový a má žltý dres

Na snímke uprostred slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hangsrohe) v pelotóne jazdcov na vrchárskej prémii v Manínskej tiesňave počas 193,2 km dlhej 3. etapy 65. ročníka Okolo Slovenska z Dolného Kubína do Považskej Bystrice v sobotu 18. septembra 2021. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hneď po štarte prišlo k pádu, ale všetci cyklisti pokračovali ďalej.

Považská Bystrica 18. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v sobotňajšej 3. etape 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska a získal žltý dres pre lídra celkového poradia. Z triumfu sa tešil Nór Kristoffer Halvorsen z Uno-X Pro Cycling, druhý skončil Austrálčan Kaden Groves (BikeExchange).

Sagan získal bonusové sekundy na poslednej rýchlostnej prémii i v cieli a vďaka nim sa dostal v celkovom poradí pred doterajšieho lídra Alvara Joseho Hodega z Kolumbie (Deceuninck-QuickStep). Okrem toho je aj na čele bodovacej súťaže o zelený dres. "Bolo dosť chladno a posledných 80-90 km nás chytil ešte dážď, takže bola zima. Jeden šprint sme mali na prémii, ten bol v pohode. Akurát sa to 500 m pred prémiou zišlo, tam sa mi podarilo zobrať dve sekundy. V závere už nepršalo, ale boli mokré cesty a bolo to dosť technické. Bol tam kruhový objazd a vedelo sa, že sa to tam bude šmýkať, takže som bol prekvapený, že nikto nespadol. Vedel som, že v poslednej zákrute 500 m pred cieľom treba byť vpredu, ale možno sme boli až moc vpredu a vyšlo to tak, že vyhral pretekár, ktorý išiel zozadu. Dnes som išiel všetky cesty, čo poznám, takže som si oživil spomienky. Zatiaľ je to super, vediem o nejaké sekundy. Máme na zodpovednosti poslednú etapu, aby to dobre dopadlo. Ešte nie je nič rozhodnuté a treba bojovať až do konca. Zajtra to bude ešte napínavé," uviedol Sagan pre okoloslovenska.com.

V sobotu čakalo na pelotón päť horských prémii druhej kategórie a tri rýchlostné prémie. Posledný kopec Čelkova Lehota bol však už 41 km pred cieľom a tak sa očakával opäť hromadný dojazd. Počas etapy niekoľkokrát spŕchlo a jazdilo sa na mokrých cestách. Hneď po štarte prišlo k pádu, ale všetci cyklisti pokračovali ďalej. Na stúpaní do Zázrivej (3,6 km, 4,4%) sa pokúšali odtrhnúť viacerí pretekári, no ich pokus trval len krátko. Únik sa tak sformoval až po takmer 50 km, keď sa z pelotónu odtrhli Andrea Garosio, Alessandro Tonelli (obaja Bardiani-CSF-Faizané), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Matěj Zahálka (Elkov-Kasper) a Tomasz Budzinski (Mazowsze Serci Polski). Ich náskok sa po tretej vrchárskej prémii Semeteš (1,4 km, 7,6%) vyšplhal nad dve minúty.



Pelotón, ktorý ťahali najmä cyklisti Deceuninck-QuickStep, si však situáciu strážil a náskok úniku stále sťahoval. Pred záverečným kopcom ho znížil na 50 sekúnd. Belgická stajňa nasadila v posledných 40 km vysoké tempo a z balíka začali odpadávať viacerí pretekári. Postupne sa rozpadol aj únik a 25 km pred páskou zostal na čele už len Zahálka. Jeho pokus sa čoskoro skončil, ale český cyklista si zaň vyslúžil cenu pre najbojovnejšieho pretekára etapy. Etapa vyvrcholila hromadným špurtom, v ktorom vyhral Halvorsen tesne pred Grovesom. Sagan finišoval tretí a vďaka bonusovým sekundám sa dostal v celkovom poradí pred Hodega.

"Veľmi mi pomohol tím, v závere som obišiel na ľavej strane Hodega a bolo to tesné. Som veľmi rád, že som zvíťazil," povedal víťaz.

Preteky vyvrcholia v nedeľu záverečnou 4. etapou, ktorá povedie z Trenčianskych Teplíc do Trnavy a meria 159,2 km. Cyklistov čakajú tri rýchlostné a tri horské prémie.

výsledky 3. etapy (Dolný Kubín - Považská Bystrica, 193,2 km):


1. Kristoffer Halvorsen (Nór./Uno-X Pro Cycling Team),
2. Kaden Groves (Aus./BikeExchange),
3. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe),
4. Alvaro Jose Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep),
5. Antonio Puppio (Tal./Qhubeka NextHash),
6. Giovanni Lonardi (Tal./Bardiani-CSF-Faizane),
7. Itamar Einhorn (Izr./Israel Start-Up Nation),
8. Michael Mörköv (Dán./Deceuninck-QuickStep),
9. Adam Ťoupalík (ČR/Elkov-Kasper),
10. Dominik Neuman (ČR/Elkov-Kasper)


celkové poradie:

1. P. SAGAN 12:23:30 h,
2. Hodeg +2 s,
3. Jannik Steimle (Nem./Deceuninck-QuickStep) +5,
4. Roger Adria Oliversa (ŠP./Kern Pharma) +12,
5. Erik Lunder (Nór./Gazprom-RusVelo) +14,
6. Jakub Otruba +15,
7. Matěj Zahálka (obaja ČR/Elkov-Kasper) +16,
8. Cees Bol (Hol./DSM),
9. Casper Pedersen (Dán./DSM) obaja rovnaký čas,
10. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgorhe) +17, ...
15. KUBIŠ +20, 20. ŠTOČEK +21, 39. Marek ČANECKÝ +25,
61. Martin HARING (obaja SR/Dukla Banská Bystrica) +1:53


líder pretekov: P. SAGAN

líder bodovacej súťaže: P. SAGAN

líder vrchárskej súťaže: Andrea Garosio (Tal./Bardiani-CSF-Faizane)

najlepší jazdec U23: Eirik Lunder (Nór./Gazprom-RusVelo)

najlepší Slovák: P. SAGAN

najbojovnejší jazdec etapy: Matěj Zahálka (ČR/Elkov-Kasper)