Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Famózny Sagan zvíťazil v 11. etape

Slovenský cyklista Peter Sagan v dúhovom drese úradujúceho majstra sveta pózuje na pódiu po triumfe v 11. etape na 103. ročníku prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France vo francúzskom meste Montpellier 13. júla 2016. Foto: TASR/AP

Navyše zvýšil náskok na čele poradia bodovacej súťaže o zelený dres.

Montpellier 13. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan získal svoje druhé tohtoročné a celkovo šieste etapové víťazstvo na Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec stajne Tinkoff triumfoval v stredajšej 11. etape z Carcassonne do Montpellier dlhej 162,5 km. Sagan navyše zvýšil náskok na čele poradia bodovacej súťaže a je veľmi blízko k zisku už piateho zeleného dresu v rade.

Úradujúci majster sveta dokonale využil svoj pretekársky inštinkt, keď nečakaným útokom s tímovým kolegom Maciejom Bodnarom prekvapil súperov. "Bolo to bláznivé víťazstvo, nielen ten špurt, ale už záverečných niekoľko kilometrov. Únik sme vôbec neplánovali. Vedel som však, že by bolo nebezpečné zostať v balíku. Keď som videl, koho mám pri sebe, mohli sme ísť do úniku. Išlo o skvelých tempárov. Rozhodli sme sa zaútočiť a vyšlo to. Takéto niečo nemôžete naplánovať, to sa jednoducho stane. Ešte raz hovorím, bláznivý deň, bláznivé víťazstvo," povedal Sagan po dojazde do cieľa.

Slovenský cyklista Peter Sagan zo stajne Tinkoff sa teší po triumfe v 11. etape na 103. ročníku prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France vo francúzskom meste Montpellier 13. júla 2016. Druhý skončil líder priebežného poradia Brit Chris Froome zo Sky. Tretí skončil Saganov tímový kolega Bodnar. Peter Sagan získal svoje druhé tohtoročné a celkovo šieste etapové víťazstvo na Tour de France.
Foto: TASR/AP


Sagan tak zaznamenal už svoj šiesty triumf na Tour. Ten piaty prišiel pred desiatimi dňami v 2. etape a Slovák ním ukončil bez dvoch dní trojročné čakanie na etapové vavríny. Prvé tri víťazstvá získal hneď pri svojej premiére na "starej dáme" v roku 2012, o rok neskôr v siedmej etape pridal štvrté víťazstvo.

Na čele bodovacej súťaže má už 90-bodový náskok pred druhým Britom Markom Cavendishom, tretí Marcel Kittel stráca ešte o 17 bodov viac.

Na druhom mieste v etape skončil líder celkového poradia Brit Chris Froome z tímu Sky, ktorý tak opäť zvýšil svoj náskok pred konkurentmi v boji o žltý dres, a tretí bol Bodnar.

Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) zo stajne Tinkoff sa teší po triumfe v 11. etape na 103. ročníku prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France vo francúzskom meste Montpellier 13. júla 2016. Druhý skončil líder priebežného poradia Brit Chris Froome (vpravo) zo Sky. Tretí skončil Saganov tímový kolega Bodnar. Peter Sagan získal svoje druhé tohtoročné a celkovo šieste etapové víťazstvo na Tour de France.
Foto: TASR/AP


Obhajca trofeje Froome si pripísal aj bonusové sekundy, takže má na krajana Adama Yatesa z Oricy náskok už 28 sekúnd. Tretí Ír Daniel Martin stráca 31 s a štvrtý Kolumbijčan Nairo Quintana 35 sekúnd.

V úvode etapy, počas ktorej museli pretekári zvládnuť len dve vrchárske prémie najnižšej 4. kategórie, sa od pelotónu odtrhol úradujúci francúzsky majster Arthur Vichot (FDJ) a zakrátko sa k nemu pridal aj Austrálčan Leigh Howard (IAM). Pelotón nechal dvojicu odísť a tá si zakrátko vypracovala vyše dvojminútový náskok. V hlavnom balíku medzitým prišlo k dvom pádom, na zemi sa ocitli Thibaut Pinot, George Bennett či Jurgen Van den Broeck. Tímy s lídrami na celkové prvenstvo išli bezpečne vpredu. Trať nebola príliš náročná a ani tempo vysoké, no situáciu komplikoval silný vietor. Na oboch kopcoch Cote de Minerve a Cote de Villespassans bral body do súťaže vrchárov Vichot. So svojím kolegom v úniku postupne zvýšili náskok, 90 km pred cieľom to bolo okolo štyroch minút. Pelotón však pridal, a tak sa manko na dvojicu rýchlo znižovalo. Zvýšené tempo a vietor však hlavný balík roztrhali na niekoľko skupiniek. Únik dvojice sa definitívne skončil 60 km pred cieľom. Krátko na to však prišlo k ďalšiemu pádu a na ceste sa ocitli Rafal Majka s Oscarom Gattom z Tinkoffu a Winner Anacona z Movistaru. Medzery v pelotóne sa tak ešte zvýšili. Necelých 50 km pred cieľom prišla na rad rýchlostná prémia, ktorú vyhral Marcel Kittel pred Saganom a Markom Cavendishom. Tridsať kilometrov pred koncom sa zase všetko spojilo dokopy a etapa smerovala k predpokladanému hromadnému finišu.



To sa ale zmenilo 12 km pred cieľom, pelotón sa znova poriadne natiahol, čo využili Sagan s tímovým kolegom Bodnarom a zaútočili. Šancu na zvýšenie náskoku na čele celkového poradia zacítil aj Chris Froome, ktorý si to dolepil aj s Geraintom Thomasom, a tak sa na čele sformovala silná štvorica. Tá spolupracovala na výbornú a prekvapujúci únik dotiahla do víťazného konca. V závere sa pokúsil o špurt aj Froome, no na Sagana nemal nárok.

"Sagan proste išiel. Keď zaútočili, Froomey okamžite odpovedal. Za ním sa vytvorila medzera, tak som sa za ním dotiahol. Celý deň sme boli na čele a čakali sme, kým sa niečo stane, a potom zabrali Sagan s Bodnarom a bolo to," povedal Thomas.

V závere mal veľkú smolu Cavendish, ktorého vyradila z prenasledovania lídrov mechanická porucha. "Niekto sa ma dotkol a zablokovalo sa mi prehadzovanie. Je to naozaj škoda, ale tak to proste bolo. Zelený dres aj tak nebol môj cieľ. Neexistuje veľa pretekárov, ktorí dokážu zdolať Sagana. Je to cyklista ako nikto iný," povedal jazdec stajne Dimension Data.

výsledky 11. etapy (Carcassonne - Montpellier, 162,5 km):

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 3:26:23 h,
2. Christopher Froome (V.Brit./Sky),
3. Maciej Bodnar (Poľ./Tinkoff) obaja rovnaký čas,
4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša) +6 s,
5. Christophe Laporte (Fr./Cofidis),
6. Jasper Stuyven (Belg./Trek),
7. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data),
8. Andre Greipel (Nem./Lotto),
9. Sondre Holst Enger (Nór./IAM),
10. Oliver Naesen (Belg./IAM) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Froome 52:34:37 h,
2. Adam Yates (V.Brit./Orica) +28 s,
3. Daniel Martin (Ír./Quick Step) +31,
4. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +35,
5. Bauke Mollema (Hol./Trek) +56,
6. Romain Bardet (Fr./Ag2R),
7. Sergio Henao Montoya (Kol./Sky,
8. Alejandro Valverde Belmonte (Šp./Movistar) +1:13,
9. Tejay Van Garderen (USA/BMC),
10. Roman Kreuziger (ČR/Tinkoff) +1:28, ...
80. SAGAN +1:14:18

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 309 b,
2. Mark Cavendish (V.Brit./Sky) 219,
3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 202


Prehľad etapových víťazstiev Petra Sagana na Tour de France:
2012:
1. júla: 1. etapa (Liége - Seraing, 198 km)
3. júla: 3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km)
6. júla: 6. etapa (Epernay - Metz, 205 km)

2013:
5. júla: 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km)

2016:
3. júla: 2. etapa (Saint-Lô - Cherbourg-en-Cotentin, 183 km)
13. júla: 11. etapa (Carcassonne - Montpellier, 162,5 km)