Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Sagan vyhral preteky Okolo Slovenska, v záverečnej etape bol druhý

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (Bora Hansgrohe) oslavuje na pódiu celkové víťazstvo po 4. etape 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska v Trnave v nedeľu 19. septembra 2021. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Sagan si síce nepripísal ani jeden etapový úspech, okrem žltého však získal aj zelený dres ako víťaz bodovacej súťaže.

Trnava 19. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal celkovým víťazom 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska. Žltý dres lídra celkového poradia si udržal v nedeľňajšej záverečnej 4. etape, v ktorej obsadil druhé miesto. Na trati z Trenčianskych Teplíc do Trnavy (159 km) zvíťazil Itamar Einhorn z Izraela.

Tridsaťjedenročný jazdec tímu Bora-Hansgrohe triumfoval s jedenásťsekundovým náskokom pred obhajcom titulu Jannikom Steimle z Nemecka (Deceuninck-QuickStep), ktorý skončil na tretej priečke aj celkovo, zaostal o 17 sekúnd. Sagan si síce nepripísal ani jeden etapový úspech, okrem žltého však získal aj zelený dres ako víťaz bodovacej súťaže. "Bol to špeciálny deň, od začiatku sa išli náročné preteky. Chceli sme to čo najviac sťažiť tímu Deceuninck, museli sme na to vyvinúť veľa energie. Išli sme naplno s celým tímom, chceli sme zostať vpredu. Dotiahli sme to až do cieľa, sústredil som sa, aby som bol v kontakte s Jannikom. Som veľmi šťastný, že som pri mojej prvej účasť na Okolo Slovenska zvíťazil, hoci som nevyhral žiadnu etapu. Celkové poradie je dôležitejšie, bol som medzi najlepšími od začiatku do konca," povedal Slovák pre RTVS.

Sagana potešilo, že jeho tímu vyšla taktika a dokázali roztrhať pelotón. "Je to super, dnes bola celkom dynamická etapa hneď od štartu a mali sme taktiku, že najlepšia obrana je útok. Takže sme sa to od začiatku snažili potrhať. Z Deceunincku tam zostal s nami iba Jannik, čo bolo dobré. Šprintoval som na všetky prémie, aby som nestratil sekundy, a v závere sa mi podarilo byť druhý. Moji súperi počas etapy našetrili viac energie ako ja. Ja som sa snažil byť aktívny, hlavne aby sme utrhli Alvara Joseho Hodega a vyšlo to," uviedol celkový víťaz.

V nedeľu čakala na pelotón rovinatá trasa dlhá 159,2 km s tromi rýchlostnými a tromi horskými prémiami. V úvode sa pokúšali oddeliť viaceré skupinky, ale pred druhom vrchárskou prémiou v Trenčianskych Miticiach (0,5 km, 6,4%) bol pelotón pokope. Na jeho čele udávali tempo pretekári tímov Bora-Hansgrohe a Astana-Premier Tech. Únik sa vytvoril až po 50 km a dostalo sa doň 25 pretekárov. Bol v nej aj Sagan s tromi tímovými kolegami Maciejom Bodnarom, Danielom Ossom a Frederikom Wandahlom, z Deceuninck-QuickStep v nej bol jedine Steimle. Sagan využil situáciu a vyhral rýchlostnú prémiu v Topoľčanoch, vďaka čomu si pripísal ďalšie tri bonusové sekundy a zvýšil náskok v celkovom poradí.

Na snímke zľava druhý v poradí nemecký cyklista Jannik Steimle (Deceuninck - Quick Step), slovenský cyklista Peter Sagan (Bora Hansgrohe) a celkový víťaz 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska a tretí v poradí, holandský cyklista Cees Bol (DSM) počas vyhlásenia výsledkov na pódiu po 4. etape v Trnave v nedeľu 19. septembra 2021.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


Po poslednej horskej prémii bolo jasné, že dres pre najlepšieho vrchára získa Andrea Garosio (Bardiani-CSF-Faizane), ktorý sa stal aj najbojovnejším cyklistom celých pretekov. Pelotón strácal 30 km pred páskou na vedúcu skupinu už sedem minút. Z nej zaútočili Alexej Lucenko (Astana-Premier Tech) a Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling), ale nepodarilo sa im vytvoriť náskok. V záverečnom dojazde potreboval Steimle na obhajobu celkového prvenstva a zvíťaziť a dúfať, že Sagan bude prinajlepšom finišovať na tretej pozícii. Slovenský reprezentant si však svojho najväčšieho súpera postrážil a Steimle finišoval až na štvrtom mieste.

Z domácich pretekárov bol druhý najlepší v celkovom poradí Lukáš Kubiš. Pred poslednou etapou mu patrilo 15. miesto s mankom 20 sekúnd, v nedeľu však nezachytil únik a tak sa prepadol na konečné 31. miesto. "Takéto podujatie s takouto konkurenciou je pre mňa veľká skúsenosť. Som však nesmierne sklamaný, že to mohlo vyjsť okolo 10. miesta celkovo, ale dnešná etapa zmenila naozaj všetko a nie len mne, ale viacerým pretekárom. Ušlo mi to naozaj o kúsok. Nebolo to ani také ostré tempo, ale silno fúkalo hneď od štartu, čo malo za následok, že neustále odchádzali nejaké skupiny. Na asi 50. km na takom malo kopčeku nechal jeden z pretekárov tímu Mazowsze Serce Polski dieru a odišla tam 25-členná skupina a prišla až do cieľa. Každý tím tam niekoho mal a tak sa nikomu nechcelo ťahať. Bolo to vybavené za päť minút," povedal.

výsledky 4. etapy (Trenčianske Teplice - Trnava, 159,2 km):

1. Itamar Einhorn (Izr./Israel Start-Up Nation) 3:27:40 h,
2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe),
3. Cees Bol (Hol./DSM),
4. Jannik Steimle (Nem./Deceuninck-QuickStep),
5. Kaden Groves (Aus./BikeExchange),
6. Fabio Felline (Tal./Astana-Premier Tech),
7. Alexander Konyčev (Tal./BikeExchange),
8. Andreas Stokbro (Dán./Qhubeka NextHash),
9. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech),
10. Jakub Kaczmarek (Poľ./Mazowsze Serce Polski) všetci rovnaký čas, ...
30. Lukáš KUBIŠ +9:03,
31. Tobias VANČO (obaja SR/Dukla Banská Bystrica),
33. Matúš ŠTOČEK (SR/Topforex-ATT Investments),
37. Erik BAŠKA (SR/Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas



konečné poradie:


1. P. SAGAN 15:51:00 h,
2. Steimle +11 s,
3. Bol +17,
4. Roger Adria (Šp./Equipo Kern Pharma) +22,
5. Idar Andersen (Nór./Uno-X Pro Cycling) +24,
6. Casper Pedersen (Dán./DSM) +26,
7. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgrohe) +27,
8. Lucenko rovnaký čas, 9. Felline +30,
10. Niklas Märkl (Nem./DSM) rovnaký čas, ...
31. KUBIŠ +9:33, 34. ŠTOČEK +9:34,
45. Marek ČANECKÝ (SR/Dukla Banská Bystrica) +9:38,
70. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +14:26



bodovacia súťaž:
1. SAGAN 58,
2. Alvaro Jose Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep) 34,
3. Steimle 32



vrchárska súťaž:
1. Andrea Garosio (Tal./Bardiani-CSF-Faizane) 37,
2. Adria 16,
3. Tomasz Budzinski (Poľ./Mazowsze Serce Polski) 13



najlepší jazdec U23: Idar Andersen (Nór./Uno-X Pro Cycling)



najlepší Slovák: P. SAGAN



najbojovnejší jazdec etapy: Daniel Oss (Tal./Bora-Hansgrohe)



najbojovnejší jazdec pretekov: Garosio



najlepší tím: DSM