Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Saganovi tesne ušlo pódium, vyhral Groenewegen, v žltom Van Aert

Víťaz etapy Holanďan Dylan Groenewegen (vpravo) pretína cieľovú čiaru pred druhým Belgičanom Woutom Van Aertom v žltom drese a Petrom Saganom, vľavo, počas tretej etapy cyklistických pretekov Tour de France v nedeľu 3. júla 2022. Foto: TASR/AP

Aj tretiu etapu sprevádzali pády, na zemi skončil najprv Francúz Maxime Bouet a desať kilometrov pred cieľom zriedila pelotón hromadná kolízia.

Sönderborg 3. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan bojoval v nedeľnej tretej etape 109. ročníka Tour de France do poslednej chvíle o víťazstvo, napokon obsadil štvrté miesto. Na 182 km dlhej rovinatej trati z Vejle do Sönderborgu triumfoval Holanďan Dylan Groenewegen, prvenstvo jazdca tímu BikeExchange-Jayco potvrdila až cieľová fotografia. Sagana v drese TotalEnergies predstihli v záverečnom špurte aj Belgičania Wout Van Aert (Jumbo-Visma) a Jasper Philipsen (Alpecin). Van Aert skončil tretíkrát na druhom mieste a udržal si žltý dres lídra celkovej klasifikácie.

Dvadsaťdeväťročný Groenewegen sa tešil z prvého etapového víťazstva na TdF od roku 2019. Etapu zvládol za 4:11:03 h a slávil svoj celkovo piaty triumf na Tour. "Včera som bol na seba nahnevaný, ale dnes sme boli osem kilometrov pred cieľom v dobrej pozícii. Trochu sme stratili, ale tím ma rýchlo dostal tam, kde som chcel byť. V záverečnej zákrute som musel bojovať o pozíciu, nakoniec sa to však podarilo," uviedol Groenewegen bezprostredne po pretekoch v televíznom vysielaní.

V celkovom poradí sa udržal na čele Van Aert, ktorý zvýšil náskok na krajana Yvesa Lampaerta (Quick-Step Alpha Vinyl) na sedem sekúnd. Na tretej pozícii sa drží najväčší favorit na celkový triumf a dvojnásobný obhajca Tadej Pogačar, Slovinec v drese SAE Team Emirates stráca na Van Aerta 14 sekúnd. Aj v bodovacej súťaži vedie šesťnásobný etapový víťaz TdF Van Aert, ktorý má na konte 107 bodov. Sagan ich doposiaľ získal 54 a patrí mu naďalej štvrté miesto.

Hneď v úvode záverečnej etapy na dánskom území vyrazil do úniku domáci Magnus Cort Nielsen z EF Education a získal bod na prvej vrchárskej prémii, čím si udržal bodkovaný dres. Pelotón ho dostihol 52 kilometrov pred cieľom po tretej prémii. Dán medzitým pridal na svoje konto 20 bodov aj na tej rýchlostnej, v ktorej bol Sagan piaty. Po nej síce Slovák za balíkom zaostal, no tímový kolega Alexis Vuillermoz mu pomohol naspäť.

Pre cieľový špurt bola kľúčová záverečná zákruta, do ktorej mal Sagan dobrý nájazd a držal sa za Calebom Ewanom. Do šprintu vyrazil po pravej strane a vo veľmi tesnom závere ho smerom na bariéru vytláčal Van Aert, na ktorého adresu trojnásobný majster sveta po prejazde cieľom nahnevane gestikuloval. V celkovom hodnotení sa posunul na 91. miesto so stratou 1:39 minúty.

Na snímke zľava štvrtý slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies), druhý Belgičan Wout Van Aert (Jumbo-Visma), víťaz pretekov holandský cyklista Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) a tretí Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin) špurtujú do cieľa 3. etapy 109. ročníka cyklistických pretekov Tour de France na 182 km dlhej trati z Vejle do Sonderborgu 3. júla 2022. Sagan obsadil štvrté miesto.
Foto: TASR/AP


"Nakoniec som štvrtý, čo nie je zlé. Šprint Van Aerta nemôžem súdiť, na to sú rozhodcovia. Finále bolo nervózne, ale sme na Tour. Dánska časť Tour bola super, je fajn opäť vidieť toľko fanúšikov," povedal k záveru pretekov Sagan pre webstránku cycling-info.sk.

Aj tretiu etapu sprevádzali pády, na zemi skončil najprv Francúz Maxime Bouet a desať kilometrov pred cieľom zriedila pelotón hromadná kolízia. Jej súčasťou boli jazdci Cofidisu, FDJ či Saganov tímový kolega Pierre Latour, ako aj viacerí kandidáti na celkové víťazstvo.



Výsledky 3. etapy (Vejle - Sönderborg, 182 km):


1. Dylan Groenewegen (Hol./BikeExchange-Jayco) 4:11:03 h, 2. Wout Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin), 4. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies), 5. Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl), 6. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 7. Alberto Dainese (Tal./DSM), 8. Hugo Hofstetter (Fr./Team Arkéa-Samsic), 9. Caleb Ewan (Lotto–Soudal), 10. Danny van Poppel (Hol./Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie po 3. etape:

1. Van Aert 9:01:17 h, 2. Yves Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) +7 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +14, 4. Mads Pedersen (Dán./SAE Team Emirates) +18, 5. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Deceuninck) +20, 6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +22, 7. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +23, 8. Adam Yates (V. Brit./Ineos Grenadiers), 9. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +30, 10. Tom Pidcock +31 (V. Brit./Ineos Grenadiers), ..., 91. SAGAN +1:39 min

poradie v bodovacej súťaži:

1. Van Aert 107 bodov, 2. Jakobsen 90, 3. Groenewegen 60, 4. SAGAN 54, 5. Magnus Cort Nielsen (Dán./EF Education-EasyPost) 42, 6. Laporte 37

poradie vo vrchárskej súťaži:

1. Cort 6 bodov