Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan skončil 14. etapu ako piaty, vyhral Brit Cummings

Slovenskí fanúšikovia povzbudzujú Petra Sagana (vľavo), ktorý zvíťazil na rýchlostnej prémii v mestečku Millau počas 14. etapy cyklistických pretekov Tour de France, 18. júla 2015, Millau, Francúzsko. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sagan má po sobote na konte 322 bodov a jeho najväčší konkurent v boji o zelený dres Andre Greipel z Nemecka na neho stráca už 61 bodov.

Mende 18. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v 14. etape na Tour de France na piatej priečke a zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres. Víťazom sa stal Brit Steve Cummings, ktorý v záverečnom zjazde po stúpaní na Côte de la Croix Neuve predstihol francúzske duo Thibaut Pinot, Romain Bardet.




Žlté tričko pre vedúceho pretekára priebežného poradia si po etape, ktorá viedla z Rodez do Mende a merala 178,5 km, udržal Brit Chris Froome.

Sagan má po sobote na konte 322 bodov a jeho najväčší konkurent v boji o zelený dres Andre Greipel z Nemecka na neho stráca už 61 bodov.

Majiteľ tímu Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov (druhý zľava) na bicykli v mestečku Millau počas 14. etapy cyklistických pretekov Tour de France, 18. júla 2015, Millau, Francúzsko.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


"Bolo to veľmi ťažké. Záverečný kopec s 10% sklonom nie je práve moja silná stránka, ale robil som, čo bolo v mojich silách. Išiel som do úniku, aby som získal body na prémii a keď už som tam bol, chcel som vyhrať celú etapu. Ale aj piate miesto je dobré. Išiel som na plný plyn. Veril som si, že pôjdem dobre, aj keď tam boli Rigoberto Uran, Jan Bakelants a veľa ďalších vrchárov. S dnešným výkonom som spokojný. Boj o zelený dres sa ešte neskončil. Ešte je pred nami sedem etáp a musím byť opatrný až do konca," povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

Sobotňajšia etapa mala kopcovitý charakter. Jazdci sa museli popasovať so štyrmi horskými prémiami, z toho dve boli 2. kategórie a dve 4. kategórie. Sagan od začiatku patril medzi najaktívnejších jazdcov. V úvode sa niekoľkokrát pokúsil o únik a napokon bol v 20-člennej skupine, ktorá sa odpútala od pelotónu. Hlavným cieľom Žilinčana bola špurtérska prémia v meste Millau presne 100 km pred cieľom. Vyhral ju s prehľadom a na svoje konto si v súboji o zelený dres pripísal ďalších 20 bodov. K osemčlennej skupine sa potom pridali ďalší dvanásti cyklisti a rovinatou časťou etapy prechádzali so sedemminútovým náskokom na pelotón. Pred ostrým stúpaním na Côte de Sauveterre strácal hlavný balík 6:07 min.

Britský cyklista Stephen Cummings, ktorý má na hlave oranžovú helmu pri príležitosti dnešných nedožitých 97. narodenín Nelsona Mandelu, sa teší z víťazstva v 14. etape cyklistických pretekov Tour de France v Mende 18. júla 2015. Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval na piatej priečke a zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres. Žlté tričko pre vedúceho pretekára priebežného poradia si po etape, ktorá viedla z Rodez do Mende a merala 178,5 km, udržal Brit Chris Froome. Sagan má po sobote na konte 322 bodov a jeho najväčší konkurent v boji o zelený dres Andre Greipel z Nemecka na neho stráca už 61 bodov.
Foto: TASR/AP


Osemnásť kilometrov pred cieľom išiel do úniku Poliak Michal Golas, ku ktorému sa neskôr pridal Slovinec Kristijan Koren. Ich vedenie však netrvalo dlho a postupne ich predbehli ďalší pretekári z čelnej skupiny. Na čelo sa dostali Francúzi Romain Bardet s Thibautom Pinotom, na ktorých sa v závere stúpania na Côte de la Croix Neuve dotiahol Brit Steve Cummings. A bol to práve on, ktorý mal v záverečnom dojazde najviac síl a napokon pre svoj tím MTN-Qhubeka zaznamenal nečakaný etapový triumf. Bolo to vôbec po prvý raz, keď juhoafrické zoskupenie vyhralo etapu na Tour a to práve na medzinárodný deň Nelsona Mandelu.



"Som veľmi šťastný, vôbec som to nečakal. Vedel som, že v záverečnom stúpaní nie som tým najlepším vrchárom v skupine, ale nohy ma poslúchali a napokon som mohol zabojovať o víťazstvo. Som rád, že to vyšlo. Môj triumf je úspechom celého tímu," povedal po historickom výsledku Cummings, pre ktorého to bol premiérový etapový triumf na Tour.



Sagan odjazdil výbornú etapu, keď pred jej štartom mu pre kopcovitý charakter odborníci dávali šance len na špurtérskej prémii. Tú vyhral, ale zo svojho snaženia nepoľavil a medzi najlepšími sa udržal až do záveru. V cieli stratil na víťazného Cummingsa len 29 sekúnd. Zásluhou konečného umiestnenia získal ďalšie body aj do súťaže o zelený dres, ktorú vedie pred Greipelom už o 61 bodov. Sobota vyšla aj Kolumbijčanovi Nairovi Quintanovi, ktorý sa dostal v priebežnej klasifikácii na druhé miesto, keď na vedúceho Froomea stráca 3:10 min a je aj držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho mladého pretekára.

Tour de France 2015
14. etapa (Rodez - Mende, 178,5 km):
1. Steve Cummings (V.Brit./MTN-Qhubeka) 4:23:43 h, 2. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +2, 3. Romain Bardet (Fr./AG2R) +3, 4. Rigoberto Uran (Kol./Etixx-QuickStep) +20, 5. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +29, 6. Cyril Gautier (Fr./Europcar) +32, 7. Ruben Plaza (Šp./Lampre) +32, 8. Bob Jungels (Lux./Trek) +32, 9. Jonathan Castroviejo (Šp./Movistar) +33, 10. Simon Yates (V.Brit./Orica) +33

priebežné poradie po 14. etape:
1. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) 56:02:19 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:10, 3. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +3:32, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:02, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +4:23, 6. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +4:54, 7. Robert Gesink (Hol./Lotto) +6:23, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +8:17, 9. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +8:23, 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:53,... 42. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +1:05:34

bodovacia súťaž:
1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) 322, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 261, 3. John Degenkolb (Nem./Giant) 228, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx-QuickStep) 192, 5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 120, 6. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 112