Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Sagan v závere opäť miešal karty. Došpurtoval piaty, vyhral Greipel

Andre Greipel víťazí v 4. etape, úplne vľavo špurtuje Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Na čele priebežného poradia sa udržal Švajčiar Fabian Cancellara so sedemsekundovým náskokom pred Bradleym Wigginsom.

Rouen 4. júla (TASR) - Nemecký pretekár Andre Greipel triumfoval v stredajšej 4. etape cyklistických pretekov Tour de France. Jazdec stajne Lotto zvládol 214 km dlhú prevažne rovinatú trať z Abbeville do Rouen za 5:18:32 hodín.

Druhý skončil taliansky pretekár Alessandro Petacchi a tretí bol Tom Veelers z Holandska. Slovák Peter Sagan došpurtoval na piatej priečke.

"Som veľmi šťastný, že som to dokázal. Veľmi mi pomohol celý tím. Bolo to veľmi vypäté finále, vpredu bolo veľa dobrých špurtérov a som rád, že som vyhral. Je to skvelý pocit," uviedol v cieli víťaz.

Na čele priebežného poradia sa udržal Švajčiar Fabian Cancellara so sedemsekundovým náskokom pred Bradleym Wigginsom.

Hneď po štarte stredajšej etapy sa od hlavného poľa oddelili Araširo (Europcar), Moncoutie (Cofidis) a Delaplace (Saur-Sojasun), ktorí si veľmi rýchlo vypracovali asi sedemminútový náskok, keďže pelotón o nich na viac-menej rovinatej trati nejavil záujem. Trojica si rozdelila body za všetky štyri horské prémie, všetky 4. kategórie.

Pelotón začal sťahovať stratu až po špurtérskej prémii asi 70 km pred cieľom, na ktorej si Peter Sagan pripísal 9 bodov do súťaže o zelený dres. Cyklistov pokropil aj dážď a prišlo k niekoľkým menším kolíziám, no nikomu sa nič vážne nestalo. Asi 25 km pred koncom mala unikajúca trojica náskok už len dve minúty a bolo jasné, že pelotón ich stihne pohltiť. Stalo sa tak šesť kilometrov pred cieľom, keď už tímy pripravovali pozície pre svoje špurtérske esá.

Jeden a pol kilometra pred koncom vypadol z bojov o etapový triumf Mark Cavendish, ktorý sa zaplietol do veľkého pádu. Ten sa však odohral už v ochrannej zóne. Záverečný hromadný finiš vyšiel najlepšie Greipelovi. O vavríny bojoval aj Sagan, ale v závere už nemal dostatok síl a obsadil piatu priečku.

Zľava švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara v žltom tričku vedúceho pretekára, Slovák Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra a Talian Alessandro Petacchi počas 4. etapy Tour de France.
Foto: TASR/AP
"Som šťastný, že mi to na rovine ide. Vyhral som dve etapy a zbieram body do bodovacej súťaže o zelený dres, čo je samozrejme môj hlavný cieľ. Dnes som skončil piaty, takže som nestratil toľko bodov. Dúfam, že na ceste do Paríža nebudem klesať dole. Po páde mám síce väčší náskok na Cavendisha, ale tie nehody v dojazdoch sú veľmi nebezpečné. Dúfam, že sa mi to nestane," povedal Sagan, ktorý nazbieral už 147 b a na čele bodovacej súťaže má 55-bodový náskok pred druhým Matthewom Gossom z Austrálie.

"Dnešok bol opäť nervózny, etapu sprevádzalo viacero nepríjemných pádov, v jednom sa ocitol aj môj kolega Vincenzo Nibali, ale napokon za pomoci tímových jazdcov nás dotiahol a je v poriadku. Neskôr tri kilometre pred cieľom bol ďalší hromadný pád, ktorému som sa len tak-tak vyhol. Zatiaľ som so sebou spokojný," sprostredkoval slová Sagana manažér Jozef Korbel.

Dojazd štvrtej etapy:




Darilo sa aj ďalšiemu Slovákovi Petrovi Velitsovi, ktorý prišiel do cieľa na 14. priečke v rovnakom čase ako víťaz. Jeho brat Martin skončil 95. a rovnako bez straty. V celkovej klasifikácii si Sagan udržal 15. miesto (+23 s), Peter Velits 54. pozíciu (+2:09) a Martin Velits stú priečku (+7:05).

Galéria zo 4. etapy:




Výsledky 4. etapy (Abbeville - Rouen, 214 km): 1. André Greipel (Nem./Lotto Belisol) 5:18:32 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre), 3. Tom Veelers (Hol./Argos-Shimano), 4. Matthew Harley Goss (Aus./Orica GreenEdge), 5. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 6. Jonathan Cantwell (Aus./Saxo Bank), 7. Daryl Impey (JAR/Orica GreenEdge), 8. Kris Boeckmans (Bel./Vacansoleil-DCM), 9. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky), 10. Ruben Perez Moreno (Šp./Euskaltel - Euskadi) všetci rovnaký čas... 14. Peter VELITS, 95. Martin VELITS (obaja SR/Omega Pharma-Quickstep) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Fabian Cancellara (Švaj./RadioShack-Nissan) 20:04:02 h, 2. Bradley Wiggins (V.Brit./Sky) +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quickstep) +7, 4. Tejay Van Garderen (USA/BMC) +10, 5. Hagen +11, 6. Denis Menčov (Rus./Kaťuša) +13, 7. Cadel Evans (Aus./BMC) +17, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +18, 9. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin - Sharp) +18, 10. Andreas Klöden (Nem./RadioShack-Nissan) +19... 15. SAGAN +23, 54. Peter VELITS +2:09, 100. Martin VELITS +7:05

Bodovacia súťaž o zelený dres: 1. SAGAN 147 bodov, 2. Goss 92, 3. Greipel 87, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Sky) 86, 5. Hagen 81


Peter Sagan pred štartom 4. etapy.
Foto: TASR/AP


Diváka zrazilo sprievodné vozidlo, následkom sú zlomeniny



Divák na cyklistických pretekoch Tour de France si zlomil nohu a kľúčnu kosť po tom, ako do neho vrazilo sprievodné vozidlo. K nehode došlo počas tretej etapy pretekov v utorok.

Zraneného diváka podľa Georgesa Bosa z úradu guvernéra departmentu Nord-Pas-de-Calais previezli do nemocnice, zranenia údajne "neohrozujú jeho život". Nešťastie sa odohralo v dedinke Saint-Floris, 69 kilometrov od cieľa etapy medzi Orchies a Boulogne-Sur-Mer.

Vodič auta sa nezranil, ale bol v šoku. Sprievodné vozidlá tvorí 160 áut, ktoré propaguje 33 firiem. Autá môžu prejsť etapou približne hodinu pred pelotónom.

K stretu sprievodného vozidla s divákom došlo už v roku 2000 a aj v roku 2002, vtedy boli však následky tragické, keď vyhasli dva životy. Organizátori reagovali znížením počtu áut na trati.