Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sagan triumfoval v klasike Brabantský šíp

Slovenský cyklista Peter Sagan Foto: TASR/AP Photo

Druhý slovenský zástupca v pelotóne Martin Velits prišiel do cieľa s pelotónom na 47. priečke, keď na víťazného krajana stratil minútu a šesť sekúnd.

Brusel 10. apríla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan si pripísal na konto ďalší skvelý výsledok, keď triumfoval v stredajších pretekoch Brabantský šíp v okolí Bruselu. Jazdec stajne Cannondale sa presadil tradične v záverečnom špurte, keď nedal šancu domácemu favoritovi Philippovi Gilbertovi a pripísal si už ôsme tohtosezónne prvenstvo. Tretiu priečku na 200 km dlhej trati z Leuven do Overijse obsadil ďalší Belgičan Björn Leukemans a štvrtý skončil Sylvain Chavanel z Francúzska.

Sagan sa presadil napriek technickým problémom, ktoré ho postihli 37 kilometrov pred koncom, kedy musel meniť bicykel. Napriek tomu sa rýchlo vrátil na čelo pelotónu. Približne desať kilometrov pred cieľom sa od hlavného pola odpojilo jedenásť jazdcov, medzi ktorými figuroval aj Peter Sagan, a tí si to v závere rozdali o prvenstvo.

Dvadsaťtriročný Slovák zaútočil asi dva kilometre pred cieľom v záverečnom stúpaní poslednej flámskej klasiky a v následnom špurte nedal šancu domácemu Philippovi Gilbertovi. Sagan sa najbližšie predstaví už v nedeľu na podujatí Amstel Gold Race.

Preteky ako tréning

"Dnešné preteky som bral skôr tréningovo na dôležité nedeľňajšie vystúpenie Amstel Gold. Keď som sa však v priebehu etapy cítil v pohode, povedali sme si v tíme, že to skúsime na mňa. V záverečných kilometroch sme sa pätica rozhodli stíhať skupinku šiestich 'uprchlíkov', ktorých sme dobehli dvanásť kilometrov pred cieľom. V závere prišiel predposledný kopec, zjazd, rovina a vedel som už, že nebude nikto ťahať, tak som potiahol. Posledných dvesto metrov bol protivietor, vedel som že záverečný špurt bude krátky. Napokon som vyštartoval spoza Gilberta, obehol som ho a mám radosť, že som znova zvíťazil. Nehovoriac o tom, že moja forma sa naďalej drží, čo je skvelé pred pretekmi Amstel Gold," sprostredkoval slová Petra Sagana mediálny manažér Jozef Korbel. Na otázku, čo sa mu prihodilo asi 40 km pred cieľom, prezradil: "Mal som niečo s bicyklom, ktorý som musel vymeniť, konkrétne s brzdou. Našťastie balík bol pokope, takže som ho došiel."

Hosteske Maji daroval kvety

Peter Sagan dostáva bozk od hostesiek, druhá zľava hosteska Maja
Foto: facebook.com
Sagan sa vyjadril aj k incidentu, ktorý sa odohral po pretekoch Okolo Flámska. Hosteske Maji Leyeovej sa ospravedlnil už pred stredajším štartom a daroval jej aj kyticu kvetov. "Pred štartom pretekov, keď bola prezentácia tímov na pódiu, tak som pri predstavovaní podišiel k nej osobne, ešte raz som sa jej ospravedlnil naživo a odovzdal jej obrovskú kyticu kvetov. Poďakovala, usmiala sa, padli bozky a myslím si, že celá vec je už uzavretá. Napokon sme sa stretli ešte raz po skončení etapy, keď ma dekorovali ako víťaza a spomínaná Maja mi zablahoželala," dodal Sagan.

Druhý slovenský zástupca v pelotóne Martin Velits prišiel do cieľa s pelotónom na 47. priečke, keď na víťazného krajana stratil minútu a šesť sekúnd.



Výsledky:
1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 4:45:05 h, 2. Philippe Gilbert (Bel./BMC) rovnaký čas, 3. Björn Leukemans (Bel./Vacansoleil-DCM) +4 s, 4. Sylvain Chavanel (Fra./Omega Pharma-Quick Step) +9, 5. Simon Geschke (Nem./Argos-Shimano) rovnaký čas, 6. Greg Van Avermaet (Bel./BMC) +11, 7. Davide Malacarne (Tal./Europcar) +17, 8. Stijn Devolder (Bel./RadioShack) +19, ... 47. Martin VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +1:06