Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Snom Petra Sagana je dôjsť do Paríža v zelenom tričku

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra oslavuje na pódiu víťazstvo 6. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Epernay do Metzu 6. júla 2012, dlhej 207,5 km. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista ostáva nohami na zemi napriek tomu, že mu fanúšikovia dnešné víťazstvo predpovedali v hlasovaní na oficiálnom internetovom portáli Tour de France.

Méty 6. júla (TASR) - Z Petra Sagana sa stáva cyklistická tutovka. Takmer polovica z 10.000 hlasujúcich fanúšikov na oficiálnom internetovom portáli 99. ročníka cyklistických pretekov Tour de France (www.letour.fr) verilo, že slovenský profesionál zavŕši v piatkovej etape svoj víťazný hetrik.

Saganovi pred rovinatou etapou z Épernay do Mét (207,5 km) dôverovalo 43,18% všetkých hlasujúcich fanúšikov. Aj britský dvojnásobný majster sveta Mark Cavendish (Sky), ktorý sa po skupinovom páde prepadol až na 123. pozíciu, dostal od internetových priaznivcov "len" 33,27% hlasov. Po spomínanej dvojici dostal najväčšiu podporu Nemec Andre Greipel (Lotto-Belisol) 12,56%, ktorý potvrdil papierové predpoklady a šprintérsky súboj s "bombardérom" Saganom prehral až na posledných metroch.

Žilinský rodák v tejto sezóne má vo vrecku už päťnásť profesionálnych titulov, pričom triumfoval aj na spoločných majstrovstvách SR a ČR.

"Vyhral som päť etáp v Kalifornii, štyri vo Švajčiarsku a teraz tri. Aj tak som však neočakával, že sa mi podarí dominovať v toľkých etapách pri premiére na Tour de France, ale prečo by som mal teraz pribrzdiť?" pýtal sa básnicky sám seba Sagan, ktorý si však uvedomuje, že najťažšie pasáže pretekov má ešte len pred sebou.

"Mojim cieľom je prísť do Paríža v zelenom tričku. Tour je ešte otvorené, pred nami je veľa kilometrov, takže bude dôležité ušetriť si sily a energiu na tretí týždeň týchto galejí," dodal líder bodovacej súťaže, ktorý má pred Austrálčanom Matthew Gossom (Orica-GreenEDGE) náskok 31 bodov.

Tipovanie na víťaza 6. etapy TdF (9810 hlasov):

1. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) 43,18%, 2. Mark Cavendish (V.Brit./Sky) 33,27%, 3. Andre Greipel (Nem./Lotto-Belisol) 12,56%, 4. Matthew Goss (Austr./Orica-GreenEDGE) 7,78%, 5. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre ISD) 3,21%

Poradie Top 5 favoritov v 6. etape:
1. Peter SAGAN 4:37:00 h, 2. Andre Greipel, 3. Matthew Goss,... 7. Alessandro Petacchi (všetci rovnaký čas ako víťaz),... 123. Mark Cavendish +6:02 min.