Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Sahajda bežal najťažší maratón v kariére, Hladík bol nadšený z výkonu

98. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach v nedeľu 3. októbra 2021. Na snímke vyčerpaný Tibor Sahajda (SVK) v cieli miestami strácal rovnováhu. Foto: TASR - Milan Kapusta

V roku 2021 sa po návrate špičkových vytrvalcov z Kene a Etiópie neočakával Hladíkov boj o popredné priečky, no konečným časom 2:22:44 výrazne vylepšil svoje maximum a prekvapil aj sám seba.

Košice 3. októbra (TASR) - Najlepší slovenskí vytrvalci prežívali v cieli 98. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM) rozdielne pocity. Tibor Sahajda síce získal svoj tretí titul majstra Slovenska, no za osobným rekordom výrazne zaostal. Na smútok z druhého miesta ani nepomyslel Marek Hladík, ktorý si svoj osobák výrazne vylepšil, čím naznačil, že môže byť nový konkurent pre Sahajdu.

Hladík vybehol na trať košického maratónu v pozícii obhajcu vlaňajšieho prvenstva. Pri neúčasti Sahajdu aj favorizovaných afrických bežcov mu vtedy na víťazstvo stačil čas 2:26:08 h. Do histórie najstaršieho európskeho maratónu sa zapísal ako piaty slovenský víťaz a prvý od roku 1999, keď triumfoval Róbert Štefko.

V roku 2021 sa po návrate špičkových vytrvalcov z Kene a Etiópie neočakával Hladíkov boj o popredné priečky, no konečným časom 2:22:44 výrazne vylepšil svoje maximum a prekvapil aj sám seba. "Taký čas som ani nečakal. Chcel som bežať pod 2:25, no prvú polovicu maratónu som mal veľmi rýchlu a mal som obavy, aby som sa potom v druhej netrápil. Ale stále to išlo, držal som si tempo a napokon som vybojoval neskutočný čas. Od 35. kilometra som už išiel na hrane. Neveril som, že môžem bežať takto rýchlo," povedal 30-ročný Bratislavčan.

98. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach v nedeľu 3. októbra 2021. Na snímke z obrátky v polovici trate maratónu Marek Hladík (SVK).
Foto: TASR - Milan Kapusta


Po prekonaní osobného rekordu sú pred Hladíkom nové méty, ku ktorým patrí aj návrat do Košíc na 99. ročník MMM. "Čas mám oveľa lepší než vlani. Víťazstvo z roku 2020 síce bolo úžasné, ale počíta sa dosiahnutý čas. Dúfam, že som ešte neprišiel na svoju hranicu a budem sa snažiť zlepšovať tento osobák. V Košiciach behávam rýchle časy, takže sa na MMM rád vrátim. Tentoraz mi všetko vyšlo nad očakávania," priznal Hladík, ktorý nebol v cieli natoľko vyčerpaný než jeho súper Tibor Sahajda. Ten mal iba o 42 sekúnd lepší čas, no na rozdiel od Hladíka výrazne zaostal za osobným maximom (2:15:25). "Dnes sa mi nebežalo dobre. Spočiatku sme to veľmi "prepálili" na výsledný čas 2:12 h. Už v úvode som tušil, že to bude trápenie a tak to aj bolo. Bojoval som, doma som chcel titul a potvrdiť, že som jednotka. Povedal som si, že dobehnem do cieľa aj keby som mal odpadnúť. Je dobré, že som zvládol aj maratón v takýchto ťažkých podmienkach. Slovenský titul som vyhral, to je základ a dobrý čas ešte príde," poznamenal.

Počas behu mu viackrát prišla na um myšlienka vzdať to, no na domácej trati, pred domácim publikom to nedokázal. "Možno desaťkrát som to chcel vzdať, ale tréner mi stále vravel, že nemôžem. Tak som si postupne dával menšie méty. Bol to určite môj najťažší maratón," netajil. Nečakane malý rozdiel v časoch v súboji o najlepšieho Slováka priniesol zaujímavú zápletku aj smerom do budúcna. "Rozdiel medzi nimi sa zmenšil vďaka Marekovmu výbornému osobnému rekordu. Obaja majú rok narodenia 1990, takže sú v ideálnom veku pre maratón. Myslím si, že v budúcom roku sa môžeme dočkať zaujímavých súbojov na slovenskej scéne," povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar.

98. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach v nedeľu 3. októbra 2021. Na snímke víťaz Reuben Kiprop Kerio (KEN).
Foto: TASR - Milan Kapusta


Zaujímavé časy dosiahli aj favoriti oboch kategórií. Keňan Reuben Kerio dokázal druhýkrát v kariére zvíťaziť na MMM, keď dlho atakoval vlastný aj traťový rekord a napokon dosiahol čas 2:07:18 h. Za najlepším výkonom podujatia zaostal o 17 sekúnd. Ten však padol v ženskej kategórii a zdolali ho tri Etiópčanky. Najlepšia z nich Kumela Tadese Ayantuová zabehla za 2:24:35, čím maximum z roku 2019 zlepšila o 86 sekúnd. "Muži predviedli skvelé divadlo pár sekúnd za traťovým rekordom. Potešiteľné boli najmä výkony na prvých štyroch priečkach, ich kvalita bola vysoká. Tento rok to aj v európskych výsledkoch a tabuľkách bude znamenať veľa," uviedol Koniar, ktorého nadchli aj spomínané ženské výkony. "Veril som, že sa vpredu budú držať aj Ruska Sardana Trofimová a Bieloruska Maryna Damancevičová. Už na polovici sme videli, že sa tak nestane. Víťazka bola prekvapujúca, keďže pre Ayantuovú to bol prvý maratón a zabehla ho v skvelom čase. Aj ďalšie dve ženy za ňou boli vo výbornom čase, veď napokon aj tretia v poradí Dinknesh Mehash Teferová dosiahla čas, ktorý by inak znamenal traťový rekord."

Na trať sa celkovo postavilo takmer 7000 bežcov zo 45 krajín. Organizátori mohli, na rozdiel od predošlého ročníka, počítať aj s africkými favoritmi, čím sa MMM priblížil k obdobiu spred pandémie koronavírusu. Vtedy sa štartové listiny najstaršieho európskeho maratónu plnili natoľko, že atakovali 13-tisíc a organizátori museli prihlasovanie zastaviť. Tentoraz boli radi, že po necelej dvestovke štartujúcich z minulého roka, mohli účastníkov počítať na tisícky. Nevyhnutnou novinkou boli štarty vo vlnách.

Na snímke štart hlavnej skupiny bežcov 98. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach v nedeľu 3. októbra 2021.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Pre riaditeľa MMM, ktorý v deň 98. ročníka oslávil 62. narodeniny, boli príjemným darčekom výkony najlepších aj hladký priebeh. "Boli to dva maratóny. Jeden športovo-technický a druhý bezpečnostný. Jeden ťažší ako druhý. Týmto sa chcem poďakovať obrovskému tímu ľudí, ktorý permanentne zasadal, riešil manuály a veľa iných vecí. Mnohí z nášho tímu trávili v práci celé víkendy, preto patrí veľká vďaka tisícke ľudí, ktorí prispeli k priebehu 98. ročníka MMM," povedal Koniar.