Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Aké boli prvé slová futbalistu Dánska Eriksena po oživení na ihrisku?

Kapitán dánskej futbalovej reprezentácie Simon Kjaer dáva prvú pomoc svojmu spoluhráčovi Christianovi Eriksenovi, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021. Foto: TASR/AP

Nemecký lekár Jens Kleinefeld uviedol pre nemecké médiá, že dvadsaťdeväťročnému stredopoliarovi dali po niekoľkých minútach masáže srdca krátky elektrický výboj.

Berlín 17. júna (TASR) - Lekár, ktorý priamo na ihrisku zachraňoval Christiana Eriksena, opísal dojímavé okamihy po tom, čo sa mu podarilo dánskeho futbalistu oživiť. Eriksen skolaboval v sobotňajšom otváracom zápase B-skupiny ME s Fínskom (0:1).

Nemecký lekár Jens Kleinefeld uviedol pre nemecké médiá, že dvadsaťdeväťročnému stredopoliarovi dali po niekoľkých minútach masáže srdca krátky elektrický výboj. "Asi o 30 sekúnd neskôr hráč otvoril oči a mohol som s ním hovoriť," uviedol Kleinefeld. "Si tu späť s nami?" spýtal sa ho. "Áno som," odpovedal Eriksen a dodal: "Sakra, mám len 29 rokov."

"Vtedy som vedel, že mozog nie je poškodený a on sa úplne vrátil. Bol to veľmi dojímavý moment, pretože pri takýchto lekárskych prípadoch v každodennom živote sú šance na úspech oveľa nižšie," uviedol lekár.

Eriksen už potom úspešne reagoval na pokyny a na štadióne bol pri plnom vedomí, no lekárom trvalo nejaký čas, kým ho pripojili na všetky monitorovacie prístroje a mohli ho bezpečne previezť z ihriska do nemocnice.

Kleinefeld povedal, že použitie defibrilátoru má zvyčajne vysokú úspešnosť u zdravých profesionálnych športovcov v porovnaní s normálnymi pacientmi. "Na štadióne som si bol na 99% istý, že dorazí do nemocnice v stabilizovanom stave."

Eriksen skolaboval v 43. minúte zápasu s Fínskom a priamo na ihrisku ho museli oživovať. Lekári neskôr potvrdili, že mal zástavu srdca, príčina však zatiaľ nie je známa. V utorok zdieľal na instagrame fotku, na ktorej sa usmieva a ukazuje palec hore zo svojej postele v nemocnici v Kodani. "Veľká vďaka za vaše krásne a úžasné pozdravy z celého sveta. Pre mňa a moju rodinu to znamená veľmi veľa. S prihliadnutím na okolnosti sa cítim dobre. Stále ma čakajú nejaké vyšetrenia, ale som v poriadku," uviedol.