Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

SBL: Komárno premiérovo vo finále, Levice zabojujú tretí rok o titul

Na snímke zľava Martin Bachan (Levice) a Mika Marttinen (Karhu) v odvetnej fáze J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov medzi BK Patrioti Levice a BC Karhu Basket 25. januára 2023 v Leviciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Finálová séria Niké SBL sa hrá na štyri víťazné zápasy, meno majstra sezóny 2022/2023 bude známe najneskôr 27. mája.

Bratislava 5. mája (TASR) – Finálová séria Niké Slovenskej basketbalovej ligy prinesie po 12 rokoch regionálne derby, v boji o majstrovský titul proti sebe nastúpia Patrioti Levice a BC Komárno. Zatiaľ čo prvý menovaný má na dosah obhajobu zlata, tak pre jeho súpera je to premiérová účasť. Úvodný diel série, ktorá sa hrá na štyri víťazstvá, je na programe v sobotu 6. mája o 19.00 h v levickej športovej hale.

BC Komárno je stále nový klub na slovenskej basketbalovej scéne, súčasťou najvyššej súťaže je len druhý rok, no už teraz je jasné, že opäť nezostane s prázdnymi rukami. Po nováčikovskom bronze v sezóne 2021/2022 sa mu teraz podarí postúpiť minimálne o jeden stupienok vyššie. Do finále sa prebojoval po triumfe nad víťazom základnej časti Spišskými Rytiermi 3:2 na zápasy. "Mnohých ľudí sme prekvapili, ale ak mám byť úprimný, samých seba nie. Od začiatku play off, v ktorom sme hrali proti Lučencu a Spišským Rytierom, sme stále verili, aj vtedy, keď sme v semifinále viedli 2:1 na zápasy a mali výhodu domáceho prostredia, respektíve mečbalu. Ten zápas sme prehrali a len málokto veril, že dokážeme uspieť v rozhodujúcom stretnutí série, ale my sme verili. Nebolo to jednoduché, čím sme si prešli, ale je to výsledok všetkého, čo sme odovzdali na palubovke ako tím. Teraz sme vďaka tomu vo finále. Sme hrdí na to, cítime sa úžasne a je to satisfakcia," vyjadril sa pre TASR tréner Komárna Zlatko Jovanovič.

Levice sú oproti tomu najúspešnejším klubom Niké SBL posledných rokov, ak totiž nerátame predčasne ukončenú sezónu 2019/2020 v dôsledku pandémie koronavírusu, tak vždy od roku 2018 zakončili ročník s medailou. V semifinále zdolali Svit 3:1 na zápasy a sen o obhajobe majstrovského titul zostal stále živý. "Vážime si, že sme vo finále a tešíme sa na sériu. Tretia účasť vo finále, tretí rok po sebe, je určite cenná. Teraz sa ešte na to takto nepozeráme, určite chceme urobiť maximum pre to, aby sme získali titul. Momentálne venujeme všetku pozornosť len tomu, aby sme boli čo najlepšie pripravení," uviedol kouč Patriotov Michal Madzin.

Regionálne derby bude veľkým diváckom lákadlom, bilancia zo vzájomných zápasov v tejto sezóne je tiež vzácne vyrovnaná, po dve víťazstvá majú Komárno a Levice. "Finálová séria má náboj sama o sebe. Očakávam super sériu, v ktorej si fanúšikovia prídu na svoje aj tým, že to bude derby. Už zápasy základnej časti medzi nami a Levicami boli vypäté, ľudia sa tak mali na čo pozerať. Levice sú veľmi dobrý tím, na každej pozícii majú extrémnu kvalitu a väčšinu z nich tiež zdvojenú. Hrali Európsky pohár FIBA, v ktorom výborne reprezentovali. My ideme do finále s pokorou, ale ničoho sa nebojíme a chceme vyhrať," vyhlásil komárňanský kapitán Martin Danielič.

Pre viacerých hráčov bude mať finálová séria extra náboj. Levičania navyše hrajú o to, aby sa po deviatich rokoch niektorému z tímov podarilo obhájiť majstrovský titul. Naposledy sa tento počin podaril Interu Bratislava, keď vyhral súťaž v rokoch 2013 a 2014. "Myslím si, že je to výsledok kontinuálnej práce celého klubu. Ukazuje sa tým, že cesta, ktorou sa klub vydal, je správna. Každý rok tak dokážeme byť konkurencieschopní a bojovať o tie najvyššie priečky. Toto finále, tým, že je aj derby, je špecifické. Mestá nie sú od seba veľmi vzdialené, takže možno očakávať, že na zápasoch bude aj veľa hosťujúcich fanúšikov. Bude to skvelé, pretože budeme cítiť podporu aj na vonkajších stretnutiach," povedal kapitán Patriotov Martin Bachan.

Finálová séria Niké SBL sa hrá na štyri víťazné zápasy, meno majstra sezóny 2022/2023 bude známe najneskôr 27. mája.

Program finále Niké Slovenskej basketbalovej ligy (hrá sa na štyri víťazné zápasy):

sobota 6. mája o 19.00 h: Patrioti Levice - BC Komárno
streda 10. mája o 17.30 h: BC Komárno - Patrioti Levice
sobota 13. mája o 18.00 h: Patrioti Levice - BC Komárno
streda 17. mája o 18.00 h: BC Komárno - Patrioti Levice
prípadný 5. zápas - sobota 20. mája o 18.00 h: Patrioti Levice - BC Komárno
prípadný 6. zápas - streda 24. mája o 18.00 h: BC Komárno - Patrioti Levice
prípadný 7. zápas - sobota 27. mája o 18.00 h: Patrioti Levice - BC Komárno