Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Scamacca je v nominácii Talianska na ME, chýbajú Immobile i Locatelli

Tréner talianskej futbalovej reprezentácia Luciano Spalletti. Foto: TASR/AP

Scamacca strelil od začiatku marca 11 gólov vo všetkých súťažiach a pri ďalších štyroch asistoval.

Rím 23. mája (TASR) - Futbalista Gianluca Scamacca sa dostal do širšej nominácie talianskej reprezentácie na majstrovstvá Európy. Útočník Atalanty Bergamo presvedčil trénera Luciana Spallettiho vydareným záverom sezóny, v ktorom pomohol klubu k titulu v Európskej lige, historicky prvému kontinentálnemu. Kormidelník zároveň nenominoval niekoľko hráčov z predošlých ME, ktoré Taliani vyhrali.

Scamacca strelil od začiatku marca 11 gólov vo všetkých súťažiach a pri ďalších štyroch asistoval. Jeho tím zdolal v stredajšom dublinskom finále EL Bayer Leverkusen 3:0 a ukončil sériu 51 zápasov bez prehry v podaní úradujúcich nemeckých majstrov. Dvadsaťpäťročný kanonier pritom nedostal príležitosť počas marcových prípravných zápasov proti Venezuele (2:1) a Ekvádoru (2:0). Spalletii sa vtedy ohradil voči futbalistom, ktorí "hrajú na PlayStation do štvrtej rána". Táto poznámka bola všeobecne pochopená ako narážka na Scamaccu. Jeho súčasná forma by však mohla pomôcť úradujúcim európskym majstrom, ktorí majú problémy v koncovke a v kvalifikácii bojovali do úplného konca o ME s Ukrajinou.

V širšej nominácii naopak nefiguruje útočník Ciro Immobile z Lazia Rím. Na predošlom šampionáte bol jeden z kľúčových hráčov, no pre nekonzistentné výkony nebol s reprezentáciou od skončenia kvalifikácie - v záverečnom dueli proti Ukrajine (2:1) do hry nezasiahol. Východoeurópsky tím nakoniec postúpil cez baráž Ligy národov a na európskom šampionáte ho čaká v základnej E-skupiny aj Slovensko.

Scamacca by mal hrať po boku Federica Chiesu z Juventusu, ktorého spoluhráč Nicolo Fagioli prekvapivo figuruje v nominácii napriek tomu, že vynechal takmer celú uplynulú sezónu. Dvadsaťdvaročný stredopoliar bol suspendovaný v spojitosti so stávkovaním. Z rovnakého dôvodu prišiel o EURO Sandro Tonali z Newcastlu, ktorému trest stále trvá.

Z majstrovského tímu chýba aj stredopoliar Marco Verratti, ktorý vlani začal svoje pôsobenie v Katare. Spalletti je na lavičke národného tímu od augusta a zatiaľ ho ani raz nepovolal. Spomedzi majstrov Európy absentuje v nominácii taktiež Manuel Locatelli, ten prestúpil po presvedčivom výkone na ME 2020 zo Sassuola do Juventusu.

Talianov čakajú prípravné zápasy proti Turecku (4.6.) a Bosne a Hercegovine (9.6.). Tri dni pred duelom s balkánskym súperom bude známa konečná nominácia. Tú čaká na záverečnom turnaji B-skupina "smrti" so Španielskom, Chorvátskom a prekvapením kvalifikácie Albánskom. Informácie priniesla agentúra AFP.



Predbežná nominácia Talianska na ME 2024:

Brankári:
Gianluigi Donnarumma (Paríž Saint-Germain), Alex Meret (SSC Neapol), Ivan Provedel (Lazio Rím), Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur)

Obrancovia: Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni (obaja Inter Miláno), Raoul Bellanova, Alessandro Buongiorno (obaja FC Turín), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus Turín), Matteo Darmian (Inter Miláno), Giovanni Di Lorenzo (SSC Neapol), Federico Dimarco (Inter Miláno), Gianluca Mancini (AS Rím), Giorgio Scalvini (Atalanta Bergamo)

Stredopoliari: Nicolo Barella (Inter Miláno), Bryan Cristante (AS Rím), Nicolo Fagioli (Juventus Turín), Michael Folorunsho (Hellas Verona), Davide Frattesi (Inter Miláno), Jorginho (Arsenal Londýn), Lorenzo Pellegrini (AS Rím), Samuele Ricci (FC Turín)

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus Turín), Stephan El Shaarawy (AS Rím), Riccardo Orsolini (Bologna), Giacomo Raspadori (SSC Neapol), Mateo Retegui (FC Janov), Gianluca Scamacca (Atalanta Bergamo), Mattia Zaccagni (Lazio Rím)