Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sedemnásťročný Moukoko figuruje v kádri Nemecka, opäť chýba Reus

Na archívnej snímke z 19. augusta 2017 futbalista Borussie Dortmund Youssoufa Moukoko. Foto: TASR/AP

Moukoko sa v trinástich bundesligových dueloch v tejto sezóne blysol šiestimi gólmi a štyrmi asistenciami a ako najmladší hráč v histórii sa v najvyššej súťaži dostal na métu 10 presných zásahov.

Berlín 10. novembra (TASR) - Iba 17-ročný útočník Youssoufa Moukoko pocestuje na futbalové MS do Kataru. Tréner nemeckej reprezentácie Hansi Flick ho zaradil do 26-člennej nominácie na šampionát, do ktorej sa nezmestili jeho spoluhráči z Borussie Dortmund Marco Reus a Mats Hummels.

Moukoko sa v trinástich bundesligových dueloch v tejto sezóne blysol šiestimi gólmi a štyrmi asistenciami a ako najmladší hráč v histórii sa v najvyššej súťaži dostal na métu desiatich presných zásahov. Medzi útočníkmi sa po zranení Tima Wernera teší z prekvapujúcej pozvánky aj Niclas Füllkrug z Werderu Brémy, ktorý má v lige desať gólov. Moukoko a Füllkrug nemajú na konte ešte ani jeden reprezentačný štart.

Tridsaťtriročný Reus musí vynechať ďalší šampionát, keďže sa nestihol dať stopercentne do poriadku po septembrovom zranení členka. Kapitán Dortmundu síce stihol odvtedy nastúpiť na dva zápasy, ale minulý víkend sa opätovne sťažoval na bolesti. Pre problémy s členkom nemohol štartovať ani na MS 2014, kde Nemci získali titul a zranenie slabín ho vyradilo z účasti na ME 2016. Neštartoval ani na vlaňajších ME pre únavu z náročnej sezóny. "Mrzí nás, že nebude môcť hrať v Katare, pretože jeho kvalita by sa nám zišla. Museli sme však urobiť rozhodnutie, či riskovať alebo nie," vysvetlil Flick.

Pred Hummelsom dostal prednosť 20-ročný obranca Armel Bella-Kotchap zo Southamptonu. Do nominácie sa nedostal ani Robin Gosens z milánskeho Interu. Naopak, po piatich rokoch sa vracia do národného tímu Mario Götze z Eintrachtu Frankfurt. "Máme na svetový šampionát k dispozícii veľmi dobrý káder," uviedol vo štvrtok nemecký kormidelník.

V kádri je sedem hráčov úradujúceho nemeckého šampióna Bayernu Mníchov - brankár a kapitán tímu Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Jamal Musiala, Thomas Müller, Serge Gnabry a Leroy Sane. Nemci odohrajú prvý duel v základnej E-skupine 23. novembra proti Japonsku, potom sa stretnú so Španielskom a Kostarikou.



nominácia Nemecka na MS v Katare

brankári: Manuel Neuer (Bayern Mníchov), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

obrancovia: Thilo Kehrer (West Ham United), David Raum (RB Lipsko), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Niklas Süle (Borussia Dortmund), Matthias Ginter (SC Freiburg), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Lipsko), Christian Günter (SC Freiburg), Armell Bella Kotchap (FC Southampton)

stredopoliari: Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Jamal Musiala, Thomas Müller (všetci Bayern Mníchov), Ilkay Gündogan (Manchester City), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Mario Götze (Eintracht Frankfurt), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Kai Havertz (FC Chelsea)

útočníci: Serge Gnabry, Leroy Sané (obaja Bayern Mníchov), Karim Adeyemi, Youssoufa Moukoko (obaja Borussia Dortmund), Niclas Füllkrug (Werder Brémy)