Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Šéf moskovského antidopingového laboratória rezignoval

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dopingový škandál mal v stredu s predstaviteľmi ruskej atletiky riešiť prezident Vladimir Putin.

Moskva 11. novembra (TASR) - Riaditeľ moskovského antidopingového laboratória, ktorému Svetová antidopingová agentúra (WADA) odobrala akreditáciu, pár hodín po uzatvorení strediska rezignoval na svoju funkciu. Grigorij Rodčenkov podľa vyšetrovacej komisie WADA nariadil vlani zničiť 1417 uložených vzoriek ako možných dôkazov, navyše od športovcov žiadal peniaze za zatajenie pozitívnych skúšok.

"Rodčenkov, skúsený muž, sa rozhodol odstúpiť z funkcie a zobrať tak so sebou všetky negatívne veci," citovala agentúra TASS ruského ministra športu Vitalija Mutka. Rodčenkova sa zastal bývalý šéf Ruskej antidopingovej agentúry Nikolaj Durmanov. "Sú to normálne praktiky. Vzorky likvidujú všetky laboratóriá, pretože ich jednoducho nemajú kde skladovať. Niekedy o to žiadajú samotné federácie, keď je A-vzorka negatívna. Neničia sa iba tie, u ktorých je z určitých dôvodov výslovne požiadané, aby boli zachované," citovali ruské médiá Durmanova.

Dopingový škandál mal v stredu s predstaviteľmi ruskej atletiky riešiť prezident Vladimir Putin. V Soči sa plánoval stretnúť aj s reprezentačným šéftrénerom Jurijom Borzakovským. Správa WADA tvrdí, že v ruskej atletike sa systematicky dopovalo s podporou štátu, čo v utorok odmietol Putinov hovorca Dmitrij Peskov s tým, že chýbajú dôkazy. "Doteraz nebol predložený žiadny dôkaz, takže je ťažké obvinenia nejako komentovať. Sú neopodstatnené," uviedol hovorca.

WADA odhalila podľa svojich zistení systematický doping v ruskej atletike, pre piatich atlétov a ďalších funkcionárov už navrhla doživotné tresty zákazu činnosti.

Exšéfa WADA neprekvapili zistenia o ruskom dopingu, Reedie sa bráni

Bývalý prezident Svetovej antidopingovej agentúry John Fahey nie je prekvapený najnovšími zisteniami WADA, podľa ktorých existuje v ruskej atletike systematické užívanie zakázaných podporných látok. Sedemdesiatročný Novozélanďan už počas svojho pôsobenia na čele organizácie poukazoval na slabý prístup ruskej strany pri "lapaní" dopingových hriešnikov.

"Správa WADA ma neprekvapila. Počas môjho úradovania sme mali Rusko pod konštantným drobnohľadom. Vždy sme mali dojem, že nerobia dostatočné antidopingové opatrenia. Zverejnená správa svedčí o tom, že sa situácia ešte zhoršila," povedal pre Reuters Fahey, podľa ktorého WADA pravidelne naznačovala svoje obavy ohľadom Ruska Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV).

Súčasný šéf WADA Craig Reedie v tejto súvislosti odmietol tvrdenia, že bol príliš zhovievavý voči Rusku. "Kategoricky odmietam názory, že som bol 'mäkký' voči Rusku. Z pondelkovej správy je to jasne vidno," citovala agentúra dpa slová Reedieho. Britské médiá priniesli v lete informáciu, podľa ktorej mal britský funkcionár poslať v apríli ruskému ministerstvu športu mailovú správu, v ktorej upokojoval ruskú stranu, aby nemala obavy pri vyšetrovaní dopingových obvinení a krytia pozitívnych nálezov ruských atlétov. "Ten súkromný email som poslal až po tom, čo ministerstvo nadobudlo dojem, že WADA na Rusko útočí. Ruský minister športu akceptoval a vedel, že antidopingová agentúra si odvedie svoju prácu," dodal Reedie.