Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Senegal vzdal postupom hold Diopovi, Katar najhorším hostiteľom

Senegalský fanúšik čaká na začiatok zápasu základnej A-skupiny Ekvádor - Senegal na majstrovstvách sveta vo futbale 29. novembra 2022 v katarskom meste Dauha. Foto: TASR - AP

Senegal splnil svoj cieľ v A-skupine aj bez ťahúňa Sadia Maneho. Ten sa zranil krátko pred začiatkom turnaja.

Dauha 30. novembra (TASR) - Futbalisti Holandska a Senegalu si v utorok vybojovali postup z A-skupiny na majstrovstvách sveta v Katare. V priamom súboji o osemfinále zdolali Afričania Ekvádor 2:1 a v ďalšom dueli sa tak stretnú s favorizovaným Anglickom. Víťazov skupiny Holanďanov čaká USA. Senegal si zaistil postup v deň výročia úmrtia Papu Boubu Diopa, autora prvého gólu západoafrickej reprezentácie na svetových šampionátoch.

Senegal splnil svoj cieľ v A-skupine aj bez ťahúňa Sadia Maneho. Ten sa zranil krátko pred začiatkom turnaja. "Keď sa zranil, dve tretiny ľudí zrejme začali pochybovať o našom postupe," uviedol kapitán tímu Kalidou Koulibaly, ktorý vsietil v 70. minúte za stavu 1:1 víťazný gól a pripísal si prvý presný zásah v reprezentácii. Symbolicky sa mu to podarilo s číslom 19, ktoré patrilo práve Diopovi. Strelecovi prvého gólu krajiny na MS zariadil triumf 1:0 v úvodnom stretnutí svetového šampionátu 2002 proti vtedajším úradujúcim majstrom z Francúzska. "Chceli sme mu vzdať hold. On je ten, vďaka ktorému som mal ako chlapec sny," uviedol Koulibaly na adresu niekdajšieho stredopoliara. Diop zomrel na deň presne dva roky pred utorkovým duelom, keď si prešiel podobným bojom ako bývalý slovenský reprezentant Marián Čišovský s ťažkou chorobou ALS.

Práve na turnaji v Kórejskej republike a Japonsku sa Senegal predstavil naposledy vo vyraďovacej fáze. Na čele s kapitánom Aliouom Cissem, ktorý momentálne zastáva funkciu trénera, zdolal Švédsko 2:1 po predĺžení. Ich púť sa vtedy skončila štvrťfinálovou prehrou 0:1 po predĺžení s Tureckom. Tento rok sa im podarilo postúpiť v náročnejšej situácii ako pred štyrmi rokmi v Rusku. Vtedy im stačila proti Kolumbii remíza, prehrali však 0:1 a za druhým Japonskom skončili len o fair play body.

Z prvého miesta postúpili v A-skupine podľa očakávaní trojnásobní finalisti z Holandska, ktorí si poradili s Katarom 2:0. Domáci sa tak stali najhorším hostiteľským tímom po viacerých stránkach – vypadli najrýchlejšie, ako jediní nezískali ani bod a mali aj najhoršie skóre vôbec (-6). "Oranjes" sa v boji o štvrťfinále stretnú s USA, ktoré si zaistili postup triumfom 1:0 nad Iránom.

"Ak hráte proti Kataru, všetci očakávajú, že to bude 5:0. Tento turnaj však ukázal, že je to veľmi náročné," uviedol po stretnutí pre AP stredopoliar víťazného mužstva Davy Klaassen, ktorý asistoval pri prvom góle Codyho Gakpa. Ten sa stal štvrtým Holanďanom s tromi presnými zásahmi v troch stretnutiach za sebou na svetovom šampionáte. Predtým sa to podarilo len Johanovi Neeskensovi (1974), Dennisovi Bergkampovi (1994) a Wesleymu Sneijderovi (2010). "Cody Gakpo má všetky predpoklady na to, aby sa stal hviezdou. Navyše má aj skvelú povahu a otvorenú myseľ," uviedol na adresu mladého útočníka tréner Louis van Gaal. Dodal, že jeho tím posilnil aj plnohodnotný návrat Memphisa Depaya a Martena de Roona, s ktorými počíta aj v ďalších súbojoch.