Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Séria Slovákov v 3xC1 na MS sa skončila, Mirgorodský: Taký je šport

Na snímke kanoista Marko Mirgorodský v Čunove. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slováci kraľovali tejto disciplíne na MS od roku 2009, odkedy bez prerušenia získali deväť titulov za sebou.

Čunovo 23. septembra (TASR) - Šnúru titulov z MS v súťaži hliadok pretrhli slovenskí vodní slalomári až na domácej vode. Hliadka 3xC1 získala bronz, trojica kanoistov Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš boli po pretekoch očividne sklamaní. Dvojica skúsených reprezentantov Beňuš so Slafkovským utešovali najmä svojho kolegu, ktorý si svoju chybu až priveľmi bral k srdcu.

Slováci kraľovali tejto disciplíne na MS od roku 2009, odkedy bez prerušenia získali deväť titulov za sebou. V lodi bol vždy Michal Martikán, ktorého teraz vystriedal Mirgorodský. Celkovo získali Slováci v tejto disciplíne na MS 11 titulov, v Čunove vybojovali druhý bronz. "Bez Michala to bolo iné. Ale Marko má kvality a veľkú budúcnosť pred sebou. Každá séria sa musí skončiť, desiata medaila by bola fantastická. Ale teší nás aj bronz na domácej vode. Na ôsmej a deviatej bránke mal Marko náročnejší výjazd cez ruku a v tom momente sme boli veľmi natlačení na sebe. Stiahlo mu špicu a musel sa vrátiť a potom nás dobiehal," povedal po pretekoch Beňuš.

Jazdu bez tradičného parťáka okomentoval aj Slafkovský: "Uvedomil som si, že teraz som v lodi najstarší ja. Mohol som dať pred štartom väčší dôraz na to, že tú kombináciu, ktorej sa aj Marko obával, tak sme mohli zvoliť iné možnosti, možno by sme išli všetci traja tesnejšie za sebou. Z tohto pohľadu je vina aj na mne, že sme nechali všetko na Marka, možno potreboval väčšiu podporu."

Prvý deň šampionátu čakalo na pretekárov nepríjemné počasie, okrem dažďa im podmienky sťažoval aj nepríjemný vietor. "Vietor je vo vodnom slalome veľmi nepríjemný. Ale kto by mal byť na to viac zvyknutý ak nie my z Čunova? Lebo tu fúka stále, keď trénujeme," vyhlásil Beňuš.

V ceste za desiatym zlatom nepociťovali Slováci žiadny tlak, i keď táto otázka visela vo vzduchu. "Padla o tom nejaká veta, nedalo sa to ignorovať, aj sa nás to viacerí pýtali. Opakujem, je to škoda, ale aj bronz je pekný," dodal Beňuš.

Slováci si pripísali po dve trestné sekundy na 8. a 16. bránke a v cieli mali výsledný čas 100,83 s. Francúzi v zložení Martin Thomas, Denis Gargaud Chanut a Nicolas Gestin mali dotyk na 14. bránke, ale finišovali v čase 95,34 s, druhí Česi, ktorí išli bez chyby, na nich stratili 69 stotín. Slovákom najskôr po prejazde cieľom svietila ešte jedna penalizácia, ale tú neskôr rozhodcovia zrušili. "Najskôr sme si mysleli, že sme skončili na šiestom mieste, potom nám povedali, že je z toho bronz. Urobili sme chybu ako tím, možno sme dali veľký tlak na Marka pri tom prejazde. Mrzí ma, že si to Marko berie za vinu, ale taký je tímový šport. Každý chcel dať zo seba maximum. Teraz sme situáciu vyriešili v náš neprospech, predtým sme z toho dokázali vždy vykorčuľovať," povedal Slafkovský.

Skúsený vodák po chybe svojho kolegu vedel, že zlato je už v nedohľadne: "Ja som videl Marka až vtedy, keď bolo jasné, že to nestíha. Ale čo tomu predchádzalo som nevidel. Ale on dával pozor na Maťa, aby on mal priestor a tam sa stala chyba, že potom nemal rýchlosť a musí sa vrátiť. Vtedy som vedel, že máme problém a budeme radi, ak to vôbec vyjde na medailu."

Mirgorodský bol veľmi sklamaný aj niekoľko desiatok minút po pretekoch: "Mrzí ma to. Chalani boli deväťkrát majstri sveta, takže je to škoda, ale taký je šport. Možno sme si to mohli viac rozobrať. Ja som mal pocit, že tam nemám miesto, možno sme boli viac na sebe a nestíhal som tam."

Prvý deň šampionátu priniesol Slovákom tri medaily, jedno striebro a dva bronzy. "Ja si myslím, že môžeme byť spokojní. Vodný slalom ide dopredu a rozdiely sú minimálne. Tieto tri medaily sú veľký úspech. Verím, že už bude lepšie počasie, lebo to bol veľmi náročné, tešíme sa na to," zhodnotil pre TASR Jakub Grigar, člen striebornej hliadky 3xK1.