Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Šesťhodinový maratón zvládli Panthers, Staal: Poriadna bitka

Hokejista Matthew Tkachuk (19) z Floridy Panthers sa teší z víťazného gólu počas prvého zápasu semifinále play off zámorskej NHL Carolina Hurricanes - Florida Panthers 18. mája 2023 v Raleighu. Foto: TASR - AP

"Bolo to iba o tom, kto spraví rozhodujúcu chybu. Žiaľ, boli sme to my," povedal kapitán domácich Jordan Staal.

Raleigh 19. mája (TASR) - Iba päť zápasov v histórii NHL trvalo dlhšie ako súboj hokejistov Caroliny a Floridy (2:3 pp) v noci na piatok v prvom finále Východnej konferencie. Po takmer 140 minútach hry ho v prospech "panterov" rozhodol Matthew Tkachuk svojím šiestym gólom v play off. Od úvodného buly vtedy uplynulo takmer šesť hodín.

Florida zažíva svoju najlepšiu sezónu od roku 1996, keď sa dostala až do finále Stanleyho pohára a v ňom nestačila na Colorado. V prebiehajúcej vyraďovačke vyhrali Panthers sedem duelov na ľade súpera za sebou, neuspeli iba v prvom stretnutí 1. kola v Bostone. Po vyradení suverénneho víťaza základnej časti (4:3 na zápasy), si v ďalšom kole poradili aj s Torontom (4:1) a teraz sa ujali vedenia v sérii s druhým najlepším tímom základnej časti Carolinou. "Je to pre nás zatiaľ parádna jazda," povedal pre zámorské médiá Tkachuk.

Prvé konferenčné finále na ľade Caroliny sa skončilo v čase 139:47, iba 12,7 sekundy delilo hráčov od konca štvrtého predĺženia. "Bolo to iba o tom, kto spraví rozhodujúcu chybu. Žiaľ, boli sme to my," povedal kapitán domácich Jordan Staal. Pri pokuse o vyhodenie puku z pásma trafil Jaccob Slavin puk do rozhodcu, získal ho Sam Bennett a jeho prihrávku poslal Tkachuk do siete. "Je to pravdepodobne môj najobľúbenejší gól v kariére," smial sa Tkachuk. "Odohrali sme prakticky dva zápasy a bol to z našej strany fantastický tímový výkon. Sergej Bobrovskij nás neskutočne podržal," dodal na adresu brankára, ktorý mal 63 úspešných zákrokov (klubový rekord). Florida má v play off v tejto sezóne bilanciu v predĺženiach 5-0.

"Toto je play off hokej a vôbec sa nečudujem, že to bol taký dlhý a ťažký boj. Poriadna bitka. Samozrejme, mohli sme to strhnúť na našu stranu, žiaľ, chybu sme napokon spravili my. Nezostáva nám nič iné, iba dať sa dokopy a pripraviť sa na ďalší zápas," hodnotil Staal. Na regeneráciu majú hráči necelých 48 hodín, druhý zápas opäť v Raleighu je na programe v noci na sobotu (2.00 SELČ).

Najviac času na ľade strávili obranca Brandon Montour v drese Floridy s minutážou 57:56, na druhej strane zadák Brent Burns odohral 54:43 min. Jediný z korčuliarov, ktorý ani raz nevystrelil na bránku, bol útočník domácich Paul Šťastný (čas 24:11).

Pre oba kluby to bol rekordne dlhý zápas v histórii - predchádzajúce maximum Caroliny bolo 114:47 min v treťom zápase finále Stanleyho pohára 2002 proti Detroitu, pre Floridu rovnako vo finále play off v roku 1996 vo štvrtom stretnutí s Coloradom (104:31 min). Carolina i Florida vtedy svoje "maratónske" zápasy zhodne prehrali.

V prvom zápase tejto série sa po zraneniach do hry vrátili mená v oboch tímoch. Fínsky útočník Teuvo Teräväinen chýbal Caroline pre problémy s rukou od druhého zápasu série 1. kola play off proti NY Islanders a ešte 20. apríla sa musel podrobiť chirurgickému zákroku. Za Floridu nastúpil útočník Ryan Lomberg po osemzápasovej absencii pre nešpecifikované zranenie v hornej časti tela.