Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ševčenko: Ukrajina by bola dôstojný člen EÚ

Na snímke tréner Ukrajiny Andrej Ševčenko počas medzištátneho prípravného zápasu Ukrajina - Slovensko v Ľvove 10. novembra 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý útočník AC Miláno či londýnskej Chelsea nazval 24. február 2022, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, za "najhorší deň vo svojom živote".

Kyjev 14. júna (TASR) - Bývalý ukrajinský futbalista a extréner tamojšej reprezentácie Andrij Ševčenko tvrdí, že jeho krajina čeliaca ruskej vojenskej invázii si zaslúži byť členom Európskej únie. Ukrajina podľa neho momentálne platí veľmi vysokú cenu, aby preukázala, že môže byť dôstojný člen EÚ.

"Faktom je, že Ukrajina bráni demokratické hodnoty Európskej únie a slobodu," povedal 45-ročný Ševčenko. "Moja krajina si zaslúži, aby sa stala súčasťou veľkej európskej rodiny. Verte mi, Ukrajina má obrovský potenciál, aby bola posilou pre EÚ," zdôraznil v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung.

Bývalý útočník AC Miláno či londýnskej Chelsea nazval 24. február 2022, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, za "najhorší deň vo svojom živote". Napriek tomu sa neplánuje do rodnej krajiny vrátiť, aby za ňu bojoval na fronte. Dlho o tom premýšľal, absolvoval aj viacero rozhovorov s bývalými majstrami sveta v boxe Vitalijom a Vladimirom Kličkovcami, a napokon sa rozhodol zostať v zahraničí, kde sa snaží zbierať financie na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. "Každý má svoje miesto, niekto na fronte, iní zasa inde. Myslím si, že robím tú správnu vec," citovala Ševčenka agentúra DPA.