Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Severské krajiny vyzývajú MOV, aby Rusom zakázal medzinárodnú účasť

Starostka Paríža Anne Hidalgová sa usmieva, keď prichádza s olympijskou vlajkou pred radnicu v Paríži v pondelok 9. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Orgány zo Švédska, Dánska, Fínska, Islandu a Nórska uviedli, že chcú opätovne vyjadriť svoju podporu ukrajinskému ľudu a požiadavke mieru.

Kodaň 7. februára (TASR) - Päť olympijských výborov v európskych severských krajinách v utorok vyzvalo Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby zakázal ruským a bieloruským športovcom a funkcionárom medzinárodnú účasť pre vojnu na Ukrajine. Orgány zo Švédska, Dánska, Fínska, Islandu a Nórska uviedli, že chcú opätovne vyjadriť svoju podporu ukrajinskému ľudu a požiadavke mieru.

"Trváme na našom stanovisku. Teraz nie je správny čas uvažovať o ich návrate," uviedli vo vyhlásení podľa agentúry AP. Minulý týždeň organizácie vyzvali na zákaz návratu ruských a bieloruských športovcov s tým, že je možný bojkot OH 2024 v Paríži.

Vyjadrili sa niekoľko dní po tom, ako Lotyšský olympijský výbor pohrozil bojkotom OH 2024, ak budú môcť súťažiť Rusi. Bol to prvý národný olympijský orgán okrem Ukrajiny, ktorý pohrozil bojkotom namiesto toho, aby súťažil s Rusmi. Ostatné podporujú úsilie MOV nájsť cestu pre Rusov a ich návratu späť do športových súťaží.