Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

SFZ si v otázke možných sankcií na Rusko počká na verdikty FIFA a UEFA

Na snímke prezident SFZ Ján Kováčik počas volebnej konferencie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Senci v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okamžite po eskalácii vojenských operácií sa objavili otázky, ako to bude s futbalom vyzerať v oboch krajinách.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slovenský futbalový zväz (SFZ) plne rešpektuje rozhodnutia riadiacich orgánov FIFA a UEFA vo veci postoja k Rusku po vojenskej invázii na Ukrajinu. Prezident SFZ Ján Kováčik v pondelok uviedol, že zväz si na ďalší vývoj udalostí počká.

Po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu už výkonný výbor UEFA prijal aj prvé opatrenia. Dejisko tohtoročného finále Ligy majstrov z Petrohradu presunul do Paríža a rozhodol, že zápasy pod kuratelou UEFA sa nemôžu konať na území Ukrajiny ani Ruska. Poľsko, Česko aj Švédsko vydali oficiálne vyhlásenia, v ktorých striktne odmietli nastúpiť v marcovej baráži MS 2022 proti Rusku. FIFA v nedeľu večer rozhodla, že ruskí futbalisti nebudú hrať zápasy baráže o postup na MS 2022 v Katare na domácej pôde a presunula ich na neutrálnu pôdu. Na stretnutí nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ruská hymna. Hráči nastúpia pod hlavičkou Ruskej futbalovej únie (RFU).

Rusi mali podľa žrebu v baráži nastúpiť 24. marca na domácom trávniku proti Poľsku. V prípade úspechu by v záverečnom súboji o miestenku do Kataru nastúpili taktiež doma proti víťazovi zápasu Švédsko - Česko. Všetci traja potencionálni súperi však pre rusko-ukrajinský konflikt toto dôrazne odmietli a k bojkotu Ruska sa už pripojilo napríklad aj Anglicko.

"My rešpektujeme rozhodnutie Poľského futbalového zväzu, aj švédskeho a českého, ale to je asi všetko, čo v tejto chvíli môžeme urobiť. My budeme čakať na rozhodnutie FIFA a UEFA. Myslím si, že nám neprináleží akýmkoľvek iným spôsobom dnes do tohto procesu vstupovať," povedal Kováčik, ktorého minulý týždeň Konferencia SFZ zvolila do funkcie na ďalšie štyri roky.

Okamžite po eskalácii vojenských operácií sa objavili otázky, ako to bude s futbalom vyzerať v oboch krajinách. Či ruské kluby vylúčia zo súťaží UEFA, či sa budú môcť hrať zápasy klubov zainteresovaných krajín. Ukrajinský zväz vzhľadom na situáciu musel zastaviť futbalové súťaže. Rusi boli súperom SR v minuloročnej kvalifikácii MS, v skupine skončili druhí pred tretími Slovákmi. Objavili sa aj otázky, či by práve Slováci nemali Rusov v baráži vymeniť, Kováčik to ale rázne zmietol zo stola: "My sme skončili v skupine športovo na treťom mieste a asi by bolo smiešne, keby sme sa my dnes začali stavať do nejakej pozície, alebo hlásiť sa o niečo."