Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Shiffrinová vyrovnala rekord Vonnovej, Vlhová v obráku 4.

Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v cieli po 2. kole v obrovskom slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore v nedeľu 8. januára 2023. Foto: TASR- Martin Baumann

Shiffrinová zvíťazila suverénne, keď zašla v oboch kolách najlepší čas.

Kranjska Gora 8. januára (TASR) - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová triumfovala v nedeľnom obrovskom slalome v slovinskej Kranjskej Gore a dosiahla 82. víťazstvo vo Svetovom pohári, ktorým vyrovnala ženský rekord krajanky Lindsey Vonnovej. Zároveň si upevnila vedúce postavenie v celkovom poradí SP. Slovenka Petra Vlhová skončila na štvrtom mieste, za Shiffrinovou zaostala o 1,07 sekundy. Od pódia ju delila iba desatina.

Shiffrinová zvíťazila suverénne, keď zašla v oboch kolách najlepší čas. Druhá Talianka Federica Brignoneová stratila na víťazku 77 stotín, tretia skončila Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (+0,97). Američanka tak vo veku 27 rokov vyrovnala Vonnovej zápis, absolútny rekord drží Švéd Ingemar Stenmark, ktorý vyhral počas svojej kariéry 86 pretekov SP.

"Pred druhou jazdou som bola nervózna. Všetci mi pripomínali, že mám šancu na rekord. Ja som chcela len dobre jazdiť. Nemôžem tomu uveriť. Podmienky boli výborné, tréneri mi pred 2. kolom hovorili, že sa dá naplno atakovať, tak som o to zabojovala," povedala pre televíziu FIS Shiffrinová, ktorá vybojovala 17. triumf v obrovskom slalome v kariére. V tejto sezóne zaknihovala ôsme víťazstvo, z toho tretie v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne. Na čele celkového poradia SP má už 419-bodový náskok pred Vlhovou. V priebežnej klasifikácii disciplíny stiahla náskok vedúcej Marty Bassinovej na rozdiel 25 bodov, Talianka skončila v nedeľu piata.

Trať 1. kola bola oproti sobotnému obráku menej zavretá. Súťaž rázne rozbehla Shiffrinová štartujúca s jednotkou, predviedla plynulú, dynamickú jazdu bez zaváhaní. Ďalšie pretekárky sa radili za ňu, vrátane Vlhovej. Slovenka so štartovým číslom 4 strácala na treťom medzičase 1,01 sekundy, dolu však pustila viac lyže a dokázala manko skresať na 87 stotín. Zaradila sa na priebežnú tretiu pozíciu, neskôr ju predbehli ešte štyri pretekárky, takže z toho bolo siedme miesto po 1. kole. "Nešla som až tak čisto, ako sa dalo ísť. Sneh bol veľmi agresívny, príliš som driftovala. Celú trať som zastavovala. Nevyšlo to. Trať bola tvrdšia ako včera, podmienky sú veľmi dobré," uviedla Vlhová pre JOJ Šport.

K Shiffrinovej sa dokázali priblížiť len Brignoneová, ktorá zaostala o 24 stotín, a prekvapujúca víťazka sobotného obráku Valerie Grenierová (+0,39). Kanaďanka na trati, ktorú staval jej tréner, išla opäť agresívne, ale dopustila sa niekoľkých menších chýb. Ďalšie lyžiarky strácali už výraznejšie, štvrtá bola vedúca žena priebežnej klasifikácie disciplíny Marta Bassinová (+0,73), pred Vlhovú sa dostali ešte Gutová-Behramiová (+0,77) a Švédka Sara Hectorová (+0,85).

Druhé kolo na zjazdovke Podkoren prialo Švajčiarke Andree Ellenbergerovej, ktorá poskočila z 29. na konečné 12. miesto. Vlhová predviedla oproti 1. kolu razantnejšiu jazdu, viac pustila lyže a v cieli sa dostala do vedenia, keď dovtedy vedúcej Nórke Mine Fürstovej Holtmannovej nadelila 76 stotín. Napokon sa dokázala posunúť o tri priečky. "S druhým kolom som veľmi spokojná, ale to prvé ma veľmi hnevá. Som z toho taká trochu nešťastná. Chýba mi to prvé kolo, to je celé. Trať bola super, podmienky boli v podstate rovnaké ako v sobotu, druhé kolo bolo trochu mäkšie. Víkend v Kranjskej Gore som si užila, dala som do toho maximum. Ľudia boli úžasní, vytvorili dobrú atmosféru. Škoda, že to dnes nevyšlo," povedala Vlhová, ktorá si oproti sobote (3.) pohoršila o jedno miesto.

Z vedúcej pozície ju zosadila až Gutová-Behramiová. Súboj o víťazstvo sa nevydaril Grenierovej, ktorá doplatila na viaceré chyby, Brignoneová naopak svoju pozíciu potvrdila. Shiffrinová tlak zvládla, od úvodu atakovala bránky, neustále zvyšovala svoj náskok a v cieli bol z toho senzačný čas i vyrovnaný ženský rekord.

výsledky nedeľného obrovského slalomu SP žien v Kranjskej Gore:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:52,53 min., 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,77 s, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,97, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +1,07, 5. Marta Bassinová (Tal.) +1,16, 6. Valerie Grenierová (Kan.) +1,74, 7. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +1,83, 8. Sara Hectorová (Švéd.) +1,94, 9. Paula Moltzanová (USA) +2,07, 10. Ana Buciková (Slovin.) +2,39

celkové poradie SP (po 18 z 38 súťaží): 1. Shiffrinová 1115 b., 2. VLHOVÁ 696, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 519, 4. Gutová-Behramiová 476, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 470, 6. Bassinová 460

poradie v obr. slalome (6 z 10): 1. Bassinová 425, 2. Shiffrinová 400, 3. Gutová-Behramiová 357, 4. VLHOVÁ 336, 5. Brignoneová 304, 6. Hectorová 233